Egy gól az elején, egy a végén – Kanada megvédte vb-címét!

Vágólapra másolva!
2016.05.22. 19:34
null
McDavid sorsdöntő találata, ezzel a góllal vezetett sokáig Kanada (Fotó: Reuters)
Megvédte világbajnoki címét a kanadai jégkorong-válogatott, mely a 2016-os elit-vb döntőjében Connor McDavid és Matt Duchene góljával 2–0-ra legyőzte Finnországot. Ez Kanada 26. világbajnoki címe, a juharlevelesek már csak egy aranyra vannak Oroszországtól (mely a Szovjetunió 22 elsőségének jogutódja, saját jogon ötöt szerzett, így 27-en áll).

 

80. JÉGKORONG-VILÁGBAJNOKSÁG
DÖNTŐ
Kanada–Finnország 2–0 (1–0, 0–0, 1–0)
Gólszerző: 11:24McDavid
(Duchene, 1–0 – emberelőnyből), 59:59 Duchene (Marchand, 2–0)

ÖSSZEFOGLALÓ

1. HARMAD

A világbajnokság eddigi egyetlen veretlen csapata, Finnország csapott össze a címvédő Kanadával a döntőben. Utóbbi kezdett jobban, Mikko Koskinennek már az első percekben be kellett mutatnia több nagy védést is. A 12. percben Kanada megszerezte a vezetést: egy szép figura után Matt Duchene lőtt a jobb oldalról, a korong levágódott Koskinenről, ConnorMcDavid pedig jókor volt jó helyen, és a kapuba pofozta a pakkot. (1–0)

A gól után rögtön emberhátrányba kerültek a tengerentúliak, a finnek többször is veszélyeztettek Laine és Lindell révén, de Cam Talbot jól zárta a szöget. Kanada lehozta kapott gól nélkül az emberhátrányt, így 1–0-val fordulhattak a csapatok a második játékrészre.

2. HARMAD

Mindkét csapat 4–4 mezőnyjátékossal kezdte ezt a harmadot, ám ez nem akadályozta meg őket abban, hogy támadásokat vezessenek. Kanada nagyot kontrázott az elején, Hall és McDavid lövését is fogta Koskinen. Ezután a finnek vették át az irányítást, de Talbot eszén nem tudtak túljárni. A hajrában Schiefele, valamint Komarov kiállítása miatt mindkét csapat játszhatott emberelőnyben, ám egyik sem tudta gólra váltani a fórt, így a játékrész 0–0-val zárult. Továbbra is Kanadánál volt az előny.

3. HARMAD

Taktikus jégkoronggal rukkolt elő Kanada a játékrész elején, a finnek harmadában tartotta a pakkot, az idő pedig neki dolgozott. A harmad ötödik percében egy újabb páros kiállítás miatt 4 a 4 ellen voltak a jégen a csapatok, ellenben ez is a tengerentúliaknak kedvezett, több támadást is kidolgoztak. Koskinen azonban résen volt, a kapujára érkező 10 lövésből egy sem jutott túl rajta.

Az utolsó percben vészkapussal játszott Finnország, mindent elkövetett az egyenlítés érdekében. Ez azonban nem jött össze, ráadásul Kanada újabb gólt tudott ütni, amivel végleg eldöntötte a találkozó sorsát. Egy buli után Marchand szerezte meg a korongot a bal oldalon, középre ütötte azt Duchene-hez, aki igazított rajta egyet és az üres kapu közepébe helyezte azt, beállítva a finálé végeredményét. (2–0)

PERCRŐL PERCRE

3. HARMAD

60. perc: VÉGE A DÖNTŐNEK! KANADA MEGVÉDI VILÁGBAJNOKI CÍMÉT!

60. perc: Vészkapussal a finnek, megkezdődik az utolsó hatvan másodperc. Óriási a tűzijáték a kanadai kapu előtt, de egyelőre megússzák a tengerentúliak. Nyolc másodperc marad hátra, amikor időt kér Finnország, a kanadai harmadban lesz a buli. OTT A MÁSODIK! VÉGE! Megszerzi a korongot Kanada, és kíméletlenül kihasználja az üres kapus helyzetet, Duchene a gólszerző. 2–0
59. perc: Nem tud bulit sem csinálni a finn együttes, a kanadaiak okosan védekeznek és hozzák ki a korongot villámgyorsan, amikor lehetőségük van rá.
57. perc: Duchene kapcsolja le Granlund keresztpasszát a kanadai harmadban. Beszorítja a címvédőt Finnország, de egyelőre nem találja a fogást rajta.
55. perc: Állóháború a pályán, a kanadiak jól tartják magukat, a finnekből pedig hiányzik az a bizonyos átütő erő és a kreativitás.
52. perc: Talbot a 15. finn kísérletet is hárítja, ezúttal Koskiranta eszén jár túl. Lendületesen korcsolyáznak a finnek most, de a kanadaiak remekül védekeznek.
51. perc: Brassard védekezésben is remekel, most épp blokkolja Lindell lövését. Laine kísérletét is blokkolják, az egyik finn játékos ütője pedig elszáll.
50. perc: Egy fél harmad, ennyi ideje marad Finnországnak, hogy gólt szerezzen, vagy ha úgy tetszik, Kanadának ennyit kell kihúznia kapott gól nélkül a világbajnoki címhez. Brassard lövését fogja Koskinen.
49. perc: Kiütik Stone kezéből a botot, de a játékvezetők nem ítélnek kiállítást. Lendületes kanadai támadás, de Duchene és Marchand sem tud kapura lőni, jól zár a finn védelem.
47. perc: Továbbra is keveset lőnek kapura a finnek, a záró harmadban 5–2 a lövések száma Kanada javára. Közben kiegészül mindkét együttes.
46. perc: Kanadának jobban megy 4–4-ben, Tanev átadását Rielly húzza kapura, de Koskinen magához öleli a korongot.
45. perc: PÁROS KIÁLLÍTÁS! Stone buktatja az ütőjével a bal oldalon megiramodó Ahót, jogos a két perc, ugyanakkor Aho is mehet a büntetőpadra színészkedésért.
43. perc: Komarov lövését fogja Talbot, a kanadai harmadban lesz a buli. NAGY PASSZ! Reinhart a kapu mögül, háttal húzza középre a pakkot, ami még Gallaghert is meglepi, nem is tudja kapura irányítani a lövést a kanadai csatár.
42. perc: A finn harmadban tudja tartani a korongot Kanada, eldugja azt. Kapura lövésig azonban nem jutnak a tengerentúliak, felszabadítanak a finnek.
41. perc: KEZDŐDIK AZ UTOLSÓ HARMAD! Méghozzá egy újabb összetűzéssel, de ezúttal nincs kiállítás, hamar lecsillapodnak a felek.

2. HARMAD

40. perc: Kiegészül Kanada, Scheifele rögtön nagy vehemenciával veti újra játékba magát. Egy-egy lehetőség mindkét oldalon, Talbot véd egyet, Matheson viszont mellé durrantja a ziccert. EZ A VÉGE!
38. perc: NAGY HIBA! Eladja a pakkot a finn válogatott, Jenner iramodik meg a jobb oldalon, Lajunen azonban utoléri és óriásit ment, belepiszkál a lövésbe, ami így mellé csorog.

37. perc: Kanada ismét sokat letámad, erőszakosabban jégkorongozik, olyannyira, hogy Koskinen kapus el is veszíti az ütőjét... Két tilos felszabadítás egymás után a finnektől. KIÁLLÍTÁS! Scheifele csap oda a finn kapus kezére bottal, amiért két percet kap.
36. perc: Beszorulnak a finnek, de jól védekeznek emberhátrányban. Ki is egészülnek az európaiak, kibekkelik ezt a hátrányt.
35. perc: KIÁLLÍTÁS! Gallagher korcsolyázza körbe a finneket a saját harmadukban, Komarov bottal buktatja, két percet kap érte – már a meccsen másodszor.
34. perc: Duchene óriási lendülettel tör be a finn harmadba, de felkenik a palánkra. Marchand szerzi vissza a korongot és szinte egyből tüzel, Koskinen hárít. 19–9 a kapura lövések aránya eddig a mérkőzésen, 9–2 a második harmadban Kanada javára.
32. perc: A közönség gólért kiabál, ami egy 20 perce nem volt már. Scheifele a kapu mögött keverget, középre húzza a pakkot, de O'Reilly lövése centikkel elmegy a kapu mellett. Kanada beszorítja megint Finnországot.
30. perc: Egy tilos felszabadítás itt, egy ott, de a bulik után nem alakul ki veszély egyik kapu előtt sem. Nagyon fegyelmezetten és taktikusan jégkorongozik mindkét együttes.
28. perc: O'Reilly lő a bal oldalról, de épphogy eltéveszti a hosszú felsőt. A túloldalon Granlund próbálkozása elakad a blokkban, majd Hall lövése Pokkában.
27. perc: Duchene két embert forgat meg a támadó harmadban, de elhal a lövése a blokkban. Dumba is célba veszi Koskinen kapuját, a finn kapus viszont hárít.
26. perc: Gallagher a kapu mögül próbálja a rövidbe húzni a korongot, de Koskinen résen van és elakad benne a próbálkozás.
24. perc: Változatos a meccs eddig a második harmadban, nagy az iram, egyelőre gól nélkül. Most Kanada kicsit megnyugtatja a játékot, Stone és Ellis tartja meg a pakkot.
23. perc: A finn harmadban a buli, Marchand küzd nagyot a korongért, de győz a túlerő.
22. perc: Kiegészülnek a csapatok, ismét öt az öt ellen a jégen a mezőnyben. Most a finnek kezdenek jobban, erre azonban rögtön rákontrázik Kanada, Hall lövését védi Koskinen. Aztán McDavid is tüzel, de a finn kapus résen van.
21. perc:FOLYTATÓDIK A TALÁLKOZÓ! Rögtön egy finn próbálkozás, de elakad a blokkban.

1. HARMAD

20. perc: A második harmadot mindkét csapat 4–4 mezőnyjátékossal kezdi. VÉGE AZ ELSŐ HARMADNAK!

19. perc: Egyre többet próbálkozik Finnország, de egyelőre nem tud gólt szerezni, ami nagyban köszönhető a kanadai kapuban álló Talbotnak is. Kezdenek elszabadulni az indulatok a jégen, Komarov és Marchand akad össze, de szétszedik őket. KIÁLLÍTÁS! Egyikük sen ússza meg viszont két perc nélkül...
17. perc: Jokkinen lő a jobb oldalról fonákkal, Talbot ismét nagyot hárít.
16. perc: MICSODA FIGURA! Pokka szenzációs passzt ad, két védővel a nyakán, láb között csúsztatja középre a korongot, Laine szemben Talbottal törhet kapura, de a kanadai kapus óriásit véd. Kiegészül Kanada.
14. perc: Lindell lövi középre a korongot erőteljesen, de senki sem tudja a kapuba tuszkolni, jól védekezik a tengerentúli együttes egyelőre.
13. perc: Gallagher szedi össze a korongot két finn védő szorításában, de nem tudja kapura irányítani azt. KIÁLLÍTÁS! Kanada a vezetés megszerzése után nem sokkal emberhátrányba kerül, BooneJenner kap két percet, amiért a palánkba döngöli Pihlströmöt úgy, hogy a korong a közelben sincs. A finn játékos lefejeli a palánkot, ápolni is kell.
12. perc: 8–2 a kapura lövések száma Kanada javára. GÓÓÓL! VEZET KANADA! Szép összjáték után Duchene lövése levágódik a blokkról, a pakk éppen ConnorMcDavid elé csorog, aki közvetlen közelről a hálóba húzza azt. 1–0
10. perc: Duchene ütközik Barkovval, előbbit ápolni kell. NAGY LÖVÉS! Rantanen tör előre a bal oldalon, majd ütemtelenül veszi célba a hosszú felsőt, Talbot nagyot véd. Scheifele nagy bombáját megint Koskinen fogja.
8. perc: Hall korcsolyázik lesre. Szép támadás a finnektől, Laine lövése azonban elakad a blokkban. A megiramodó Hallt kőkeményen állítják meg a finnek.
7. perc: Matt Duchene lő a rövid oldalon, de Koskinen ezúttal is véd, és ki sem ejti a korongot. Kis kavarodás a kapu előtt, de a játékvezetők rendet teremtenek. Scheifele két lövését is blokkolják a finnek.
6. perc: Kijön a szorításból Finnország, Koivu lövését blokkolják, majd Granlund lő picivel mellé.
4. perc: O'Reilly lövi középre a korongot, Koskinen szedi össze a berobbanó Scheifele előtt. Kanada egyértelmű fölényben az első percekben.
3. perc: Kanada jobban kezd, már három lövésnél járnak a tengerentúliak, de gól még nincs. A finnek fegyelmezetten védekeznek.
2. perc: Hall is kapura füstöli a bal oldalról, Koskinen ezúttal is résen van és hárít.
1. perc: Rielly szerez korongot a támadó harmadban, de Koskinen védi lövését.
1. perc: ELKEZDŐDÖTT A FINÁLÉ!

Kanada kapuját Cam Talbot védi ma, a finnekét Mikko Koskinen.

További érdekesség, hogy a döntőben szereplő mindkét együttes a magyar válogatott csoportjában szerepelt. Ráadásul a negyedik helyen záró Egyesült Államok is. Nem mondhatni, hogy könnyű sorsolást kaptunk...

2007-ben ugyanez a két csapat játszotta a döntőt, akkor Finnország hagyhatta el győztesen a pályát. Érdekesség, hogy akkor is a mostani házigazda Oroszország lett a bronzérmes.

A két csapat a csoportkörben már találkozott, akkor 4–0-ra az európai együttes győzött. Kanada címvédőként van a fináléban, Finnország pedig a vb egyetlen még veretlen csapataként. Nagy csatára van kilátás!

Üdvözöljük kedves olvasóinkat a Kanada–Finnország jégkorong-vb-döntő élő, szöveges tudósításában! Tartsanak velünk!

A 3. HELYÉRT
Oroszország–Egyesült Államok 7–2 (2–0, 3–1, 2–1)
Gólszerző: 6:23 Vojnov
(Kalinyin, Sirokov – 1–0), 13:41 Mozjakin (Dacjuk, Orlov, 2–0 – emberelőnyből), 29:36 Tyelegin (Dacjuk, Mozjakin – 3–0), 32:49 Dadonov (Panarin, Sipacsjov – 4–0), 34:29 Vatrano (Warsofsky, Nelson – 4–1, ee.), 35:22 Panarin (Bjelov, Csugyinov – 5–1), 43:42 Vatrano (Warsofsky – 5–2), 53:13 Mozjakin (Dacjuk – 6–2), 59:53 Sipacsjov (Dadonov, Panarin – 7–2, ee.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik