Csodálatos kanadai és orosz fordítás a házigazdák ellen

Vágólapra másolva!
2012.05.11. 19:21
null
A kanadai Duncan Keith besegít kapusának egy forró pillanatban (Fotó: iihf.com)
Címkék
Pénteken megkezdődött az 5. forduló a Finnországban és Svédországban zajló jégkorong-világbajnokságon. A rangadók napján Kanada válogatottja 1–3-ról fordítva 5–3-ra legyőzte az eddig százszázalékos Finnországot, és átvette a vezetést az A-csoportban. Hasonló kottából játszva győzte le Oroszország Svédországot 7–3-ra a B-csoport rangadóján. A délutáni programban az Egyesült Államok hosszabbításban legyűrte Kazahsztánt, míg Stockholmban Csehország 6–0-ra megverte Olaszországot.

 

A-CSOPORT: FINNORSZÁG–KANADA 3–5

A nap első rangadója a finnek számára kezdődött jól: két KHL-légiós, Niko Kapanen és Antti Pihlström összjátékából az utóbbi a 6. percben megszerezte a vezetést. A kanadaiak kihúztak egy emberhátrányt, de a két percbe „belekarolt" még egy kisbüntetés, és abból Mikko Koivu belőtte a második hazai gólt is.

A tengerentúliak rögvest időt kértek, de szépíteniük csak a második periódus elején sikerült Alexandre Burrows révén. Jött aztán az újabb kanadai kiállítás, és Jussi Jokinen azt is kihasználta. Az első finn a játékrész derekán korcsolyázott a büntetőpadra, csakhogy ez páros kiállítás volt, így John Tavares szépítő találata egyenlő létszám mellett született.

S még mielőtt eljött volna a második pihenő ideje, Jeff Skinner kiegyenlített! Egy érdekes statisztika: a kanadaiak nagy erőssége a második periódus – ezt a húsz percet még sohasem veszítették el ezen a vb-n, szemben az elsővel és a harmadikkal.

De ezúttal a záró játékrész is jól alakult, tekintve, hogy Evander Kane – aki a megelőző négy meccsből hármon pontot szerzett – a játékrész 7. percében beütötte a vezető gólt. Ez volt zsinórban a harmadik kanadai gól! És jött a negyedik, összességében az ötödik is!

A Kane góljánál asszisztot jegyző Corey Perry hat perccel a végső dudaszó előtt megkapta második kisbüntetését, amelyet nemcsak kihúztak a kanadaiak – de a hajrában Jordan Eberle üres kapus góllal még biztossá is tette győzelmüket!

Kanada sikere révén átvette a vezetést az A-csoportban az eddig százszázalékos, a kapura lövések tekintetében ezen a meccsen is jelentős fölényben lévő (38:26) Finnországtól.

B-CSOPORT: OROSZORSZÁG–SVÉDORSZÁG 7–3

Egy ideig kísértetiesen hasonló forgatókönyv szerint alakultak az események a nap stockholmi rangadóján is, amelyen az egyaránt hibátlan Svédország és Oroszország csapott össze. A svédek a második harmad derekán elhúztak 3–1-re, majd zsinórban sok-sok orosz gól következett!

Az első másfél harmad a svédek nagyszerű emberelőnyös játékának demonstrációja volt. Az első játékrészben előbb Erik Karlsson használta ki a fórt – és azt, hogy az oroszok a saját harmadukban eladták a pakkot –, majd Alekszandr Popov egyenlítését követően Henrik Zetterberg is gólt termelt az emberelőnyből.

A második periódus derekán következett a harmadik svéd előny és a harmadik svéd gól Johan Franzén jóvoltából, ám a játékrész legvége az oroszoké volt: előbb Jevgenyij Malkin használt ki egy emberfórt, majd Alekszej Jelemin varrt be egyet kettős előnyből – pillanatok alatt nyílttá vált a meccs!

Nem egészen három perc pergett le a harmadik játékrészből, és már megvolt a nem sokkal korábban véget érő helsinki meccs 5–3-ja: előbb Alekszandr Perezsogin, majd a nagyszerű napot kifogó Malkin talált be a svéd kapuba.

Nem sokkal később, egy kapu előtti lökdösődés során Dmitrij Kalinyin eltörte Franzén orrát, a svédek ötperces emberelőnyhöz jutottak, de nem tudtak faragni a hátrányukon. Az oroszok kihúzták a nehéz perceket kapott gól nélkül, majd egy nagyszerű ellencsapás végén Popov és Malkin bolondot csinált a svéd védelemből, Malkin belőtte a harmadik gólját.

A 24 perces orosz góldübörgést Gyenyisz Gyenyiszov fejezte be Malkin asszisztjából, Oroszország 7–3-ra nyert, és immár egyedül százszázalékos az egész mezőnyben.

A-CSOPORT: EGYESÜLT ÁLLAMOK–KAZAHSZTÁN 3–2, H. U.

Noha a kapura lövések aránya (50:19) nyomasztó amerikai fölényről tanúskodik, Kazahsztán válogatottja nem csak a 47 védést bemutató Vitalij Kolesznyik révén tartotta rettegésben ellenfelét. A második harmadban két ígéretes megugrásuk is volt a kazahoknak, és bár egyikből sem született gól, a második emberelőnyüket Konsztantyin Puskarjov kihasználta, amivel megválaszolta J. T. Brown gólját.

A harmadik játékrész ötödik percében Justin Faulk újra a tengerentúliaknak szerzett vezetést, de nem egészen öt perccel a vége előtt Talgat Zsajlauov ezt is kiegyenlítette. A hosszabbításban aztán megint jött Faulk, és 64:38-nál mattolta Kolesznyikot.

Ahhoz képest, hogy a két csapat legutóbbi meccsét két éve 10–0-ra nyerték meg az amerikaiak, ez a kétpontos siker igen sok munkát igényelt. Kazahsztán immár nem áll pont nélkül, felcsillant kevéske remény a bennmaradás kiharcolására.

B-CSOPORT: CSEHORSZÁG–OLASZORSZÁG 6–0

A csehek már elszórtak pontot kiscsapat (Norvégia) ellen, így kénytelenek voltak véresen komolyan venni a gyengécske olaszok elleni péntek délutáni mérkőzést. Tették is a kötelességüket: Petr Cáslava két góljára építve magabiztos, 6–0-s győzelmet arattak.

Petr Nedved már az első olasz emberhátrányt góllal büntette a 6. percben – a korong a korcsolyájáról pattant be, a gólt videózás után adták meg –, majd Jirí Novotny talált be még ugyanebben a periódusban.

A második harmadot Cáslava duplája és Ales Hemsky gólja tette emlékezetessé – Hemsky fórból, Cáslava egyik alkalommal emberhátrányból talált a hálóba. Az utolsó játékrészben aztán beköszönt a tengerentúlról befutó Martin Erat, a Nashville Predators házi pontkirálya is, aki így egy-egy góllal és assziszttal debütált a vb-n.

Nemcsak a 41:20-as kapura lövési mutató jósolja, hogy a bennmaradásért harcoló olaszokra nehéz napok várnak. Hátralévő két ellenfelük Svédország és Oroszország...

JÉGKORONG-VILÁGBAJNOKSÁG, FINNORSZÁG, SVÉDORSZÁG
A PÉNTEKI PROGRAM
5. FORDULÓ, A-CSOPORT (HELSINKI)
Egyesült Államok–Kazahsztán 3–2 (0–0, 1–1, 1–1, 1–0) – h. u.
Finnország–Kanada 3–5 (2–0, 1–3, 0–2)
5. FORDULÓ, B-CSOPORT (STOCKHOLM)
Csehország–Olaszország 6–0 (2–0, 3–0, 1–0)
Oroszország–Svédország 7–3 (1–2, 2–1, 4–0)
AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1.Kanada5
4
1
22–14
8
13
2. Finnország 5
4 1
17–8
9
12
3.
Egyesült Államok
5
2
2

1
22–15
7
10
4. Szlovákia 4 2 2 10–8 2 6
5. Svájc 4 2 2 12–11
1 6
6. Fehéroroszország 4 1 3
8–11 −3
3
7. Franciaország 4 1 3 11–24 −13
3
8. Kazahsztán 5
1
4 10–21
−11
1
A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1.Oroszország5
5
21–8
1315
2. Svédország 5
4 1
21–15
6
12
3. Csehország 5
3
1
1 16–8
8
11
4. Lettország 4 2 2 11–10
1 6
5. Norvégia 4 1 1 2 12–13 −1 4
6. Németország 4 1 3 7–10 -3 3
7. Olaszország 5
1 4
6–23
−17
2
8. Dánia 4 1 3 8–15
−7
1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik