nemzetisport.hu 2019.03.07 09:05 Frissítve: 2019.03.07 11:30

Jégkorong: Pat Cortina lett a női válogatott szövetségi kapitánya

A Magyar Jégkorong-szövetség elnöksége rendkívüli ülésén Pat Cortinát nevezte ki a magyar női válogatott élére. A testület köszönetet mond Jari Risku eddigi szövetségi kapitányi munkájáért, a szakember lehetséges további szerepvállalásáról a felek még egyeztetnek.

Cortinával a világelitbe jutna a női válogatott (Fotó: jegkorongszovetseg.hu)

 

 

 
Pat Cortina csaknem tíz év után visszatér Magyarországra

Sikeres világbajnoki szereplés esetén Pat Cortina szerződését a 2019–2020-as idényre is meghosszabbíthatják. A magyar válogatott április 7. és 13. között az A-csoportba, a világelitbe jutás kimondott céljával vesz részt a hazai rendezésű divízió I/A-csoportos világbajnokságon. A káposztásmegyeri Vasas Jégcentrumban rendezendő tornán Ausztria, Dánia, Norvégia, Szlovákia és Olaszország lesz az ellenfelünk.

A 2008-as szapporói csoda kovácsa februárban mentoredzőként csatlakozott a franciaországi felkészülési tornára utazó női válogatotthoz. Tekintettel arra, hogy a játékosok egyéni képességei és felkészültsége a szakmai vezetés és Pat Cortina tapasztalata szerint is megfelelő, a világbajnokságig hátralévő időben a csapategységre és -identitásra kell fókuszálni. Az MJSZ elnökségének az a várakozása, hogy egy ilyen tapasztalatokkal és tudással rendelkező szövetségi kapitány ki tudja aknázni a csapatban rejlő potenciált.

A célok nem szerényebbek, mint 11 évvel ezelőtt Szapporóban voltak. A magyar női válogatott az elmúlt évek folyamatos fejlődése nyomán közel került ahhoz, hogy feljusson az A-csoportba, és hogy akár a következő, 2022-es pekingi téli olimpiai játékokra is kiharcolja a részvételt. Ebben játszhat fontos szerepet Pat Cortina.

A szakember szövetségi kapitányként 2003-tól irányította a magyar férfiválogatottat, a feljutással végződő 2008-as divízió I-es világbajnokságon Szapporóban, majd a 2009-es svájci A-csoportos vb-n is ő állt a kispadon. Bár utána elváltak útjaink, a kanadai-olasz edzőre továbbra is tiszteletbeli magyarként tekint mindenki a hazai jégkorong világában. Ő is annak tekinti magát, hiszen folyamatosan követte jégkorongunk fejlődését, és ugyanúgy megtisztelte jelenlétével a tavaly áprilisi budapesti divízió I/A-csoportos világbajnokságot, mint 2017 szeptemberében a magyar hoki 90. születésnapja alkalmából tartott rendezvényt.

A kanadai-olasz szakember időközben irányította az EBEL-es Innsbruckot, a DEL-es EHC Münchent és a Schwenninger Wild Wingst, valamint Németország válogatottját is több világbajnokságon. Most egy évtized elteltével ismét szövetségi kapitányként vállal szerepet a magyar jégkorongban.

2020.01.21 21:12:14

Jégkorong BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL Ha valahol, akkor a jégkorongban kiválóan sikerült az elmúlt tíz évben a tömegesítés, a szövetségi edzők időnként hatvan játékossal tartják meg a válogatott edzőtáborait, felméréseit, és tényleg óriási a harc a legjobbak közé kerülésért.

2020.01.20 06:07:42

Jégkorong H. Á.

A közös magyar-erdélyi jégkorongbajnokság középszakaszának adatbankja.

2020.01.04 09:22:45

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS

Légiósaink kitettek magukért – klubok és játékosok egyaránt –, csak az a férfi-vb ne lett volna…

2019.12.14 22:54:50

Jégkorong KOHÁN GERGELY

NS-VÉLEMÉNY. Legutóbbi vb-csapatunkból hárman tudtak ott lenni a 30-as keretben.

2019.10.18 20:24:34

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS, FÖLDI IMRE

A hétvégén a Kontinentális Kupában szereplő FTC-Telekom jégkorongcsapatának edzője nem fél a rengeteg melótól és feladattól.