nemzetisport.hu 2019.02.04 14:09 Frissítve: 2019.02.04 16:18

Jégkorong: Pat Cortina csaknem tíz év után visszatér Magyarországra

A szapporói csoda egyik első számú kovácsa, Pat Cortina a magyar női jégkorong-válogatott mentoredzője lesz Jari Risku szövetségi kapitány mellett. A Magyar Jégkorongszövetség a napokban állapodott meg erről a legendás trénerrel – tudatta az MJSZ hivatalos közleményben.

Pat Cortina újra a magyar jégkorong sikereiért dolgozik (Fotó: MJSZ)

 

A célok nem szerényebbek, mint annak idején Szapporóban voltak. A magyar női válogatott az elmúlt évek folyamatos fejlődése nyomán közel került ahhoz, hogy ugyancsak feljusson az A-csoportba, és hogy akár a következő, 2022-es pekingi téli olimpiai játékokra is kiharcolja a részvételt. Ebben segíthet felhalmozott rutinjával és kivételes tudásával mentoredzőként Pat Cortina. Az idei divízió I/A csoportos világbajnokságot ráadásul Budapesten rendezik áprilisban, a káposztásmegyeri Vasas Jégcentrumban, ahol minden bizonnyal szép számú szurkolósereg támogatja lányainkat.

Pat Cortina Jari Risku szövetségi kapitány oldalán már a női válogatott mellett lesz a csütörtöktől szombatig tartó franciaországi felkészülési tornán is, ahol a mieink a házigazdák mellett a szlovák és a norvég csapattal találkoznak.

„Mindig nagyszerű érzés visszatérni, Magyarország örökre különleges és fontos hely lesz a számomra – mondta Pat Cortina. Önök, magyarok mindig nagyon jól bántak velem, felejthetetlen pillanatokat élhettem át itt, amelyeket örökké nagy becsben fogok tartani. A lehetőség, hogy újra itt dolgozhatok, izgalommal tölt el. Remélem, tudok segíteni.”

A közös munka részleteiről a szakember elmondta: „Ezt a stábbal való találkozáson fogjuk meghatározni. Első lépésként összeülünk az edzőkkel és a csapattal, megismerjük egymás erősségeit, amelyeket felhasználva közös munkával fejlesztjük azt, amiben gyengébbek vagyunk.”

Pat Cortina nem először dolgozik női jégkorongozókkal, évekkel ezelőtt részt vett az olasz válogatott munkájában. Arról, hogy másképpen kell-e felkészíteni őket, mint a férfiakat, így nyilatkozott: „Úgy látom, a női hoki sokat fejlődött az elmúlt években, a technikai készségek rengeteget javultak. Várom már, hogy a héten alaposabban is megfigyelhessem a meccseket. Azon kívül, hogy itt nincs ütközés, nem nagyon van különbség a nők és a férfiak felkészülésében. Ez jégkorong, amit szenvedélyes sportolók játszanak, akik számára megtiszteltetés, hogy Magyarországot és a magyar hokit képviselhetik. Mindent meg fogok tenni, amit tudok, hogy segítsem ezt a különleges csapatot.”

A szakember még nem ismerheti tüzetesebben a gárdát, amellyel dolgozni fog, de erről a következőket mondta: „Egyelőre csupa jó dolgot hallottam a csapatról, nagyon várom már, hogy találkozzam velük, megosszam a tapasztalataimat, tanuljak tőlük, és remélhetőleg segíthessem őket a továbblépésben. Az, hogy magyarok, elég számomra, hogy becsatlakozzam a munkájukba. Biztos vagyok benne, hogy büszkén és szenvedélyesen fognak dolgozni azért, hogy napról napra jobbak legyenek.”

Hogy képesek lehetnek-e a lányok egy ugyanolyan történelmi sikerre, mint a férfiak Szapporóban? „Erről még korai beszélni, nem látom a teljes képet. Számomra most az a legfontosabb, hogy elhiggyük, ez lehetséges, és mindent beleadjunk ennek érdekében. Mi alakítjuk a hozzáállásunkat, a munkamorálunkat. Ezeknek minden nap olyannak kell lenniük, mintha már az élvonalban szerepelnénk, vagy az olimpiára készülnénk. Erre összpontosítunk majd. Álmodni fontos, a legfontosabb azonban az, hogy dolgozzunk, és megragadjunk minden lehetőséget az álmok elérésére.”

Pat Cortina szövetségi kapitányként 2003-tól irányította a magyar férfiválogatottat, a feljutással végződött 2008-as divízió I-es világbajnokságon Szapporóban, majd a 2009-es svájci A-csoportos vb-n is ő állt a kispadon. Bár utána elváltak útjaink, a kanadai-olasz edzőre továbbra is tiszteletbeli magyarként tekint minden szakember és minden szurkoló a hazai jégkorong világában. Miként ő is annak tekinti magát, hiszen folyamatosan követte a sportág itteni fejlődését, és ugyanúgy megtisztelte jelenlétével a tavaly áprilisi budapesti divízió I/A világbajnokságot, mint 2017 szeptemberében a magyar hoki 90. születésnapja alkalmából tartott rendezvényt. A kanadai-olasz szakember az elmúlt évtizedben irányította az EBEL-es Innsbruckot, a DEL-es EHC Münchent és Schwenninger Wild Wingst, valamint Németország válogatottját is több világbajnokságon – most pedig csaknem tíz év után ismét hazánkban dolgozhat.

2019.07.19 18:19:16

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS

Kangyal Balázs végigélte a sportág hazai felemelkedését, 50. születésnapján vissza is, előre is tekint.

2019.06.17 21:30:03

Jégkorong nemzetisport.hu

A 34 éves kanadai center pályafutása első bajnoki címe után akasztja szögre a korcsolyát.

2019.05.30 23:54:03

Jégkorong CSINTA SAMU

ALAPVONAL. A voluntarizmusnak is vannak határai, bizonyára az IIHF köreiben is dívik az elv, mely szerint bizonyos szint fölött nem megyünk bizonyos szint alá, így került végül a jövő évi divízió 1/A-világbajnokság Ljubljanába.

2019.05.26 19:41:35

Jégkorong HARMATH ÁKOS (közvetítés), SZŰCS ANDRÁS (tudósítás)

Kanada 50. világbajnoki érmét szerezte meg Pozsonyban, de az ezüstnek vélhetően nem örül.

2019.05.25 15:03:16

Jégkorong nemzetisport.hu

A hoki-vb döntőjében az oroszokat búcsúztató finnek Kanadával csaphatnak össze.