MTI 2020.04.28 09:29 Frissítve: 2020.04.28 12:53

Jégkorong: nem marad a válogatott élén Jarmo Tolvanen

A Magyar Jégkorongszövetség (MJSZ) nem hosszabbítja meg Jarmo Tolvanen férfi szövetségi kapitány szerződését.    

Jarmo Tolvanen három év után távozik a válogatott éléről (Fotó: Dömötör Csaba)

 

Az MJSZ honlapján megjelent keddi közlemény szerint a finn szakvezető három idény után távozik posztjáról.

„Megbeszéltük vele, hogy nem újítjuk meg a szerződését. Eredményes lehetett volna az együttműködésünk, de sok szerencsétlen körülmény befolyásolta ezt, hiszen a három világbajnokságból csak egyen tudott ott lenni” – nyilatkozta Vas Márton általános igazgató.

A 64 éves Tolvanen 2017 augusztusában vette át a férfiválogatott irányítását, első szezonjában hazai rendezésű divízió I/A világbajnokságon vezethette a csapatot, amely a feljutásról drámai körülmények között, 15 másodperccel a vége előtt kapott góllal maradt le a britek ellen.

Egy évvel később a finn szakvezető egészségi okok miatt nem tudott részt venni a kazahsztáni vb-n, míg az idei ljubljanai torna a koronavírus-járvány miatt elmaradt.

Az együttes ugyanakkor februárban sikerrel vívta meg az olimpiai selejtezőt Nottinghamben, így még versenyben van a pekingi olimpiai szereplésért, az utolsó kört a tervek szerint augusztusban rendezik. Tolvanen első szezonjában az U20-as válogatottat is vezette, amely akkor kiesett a divízió I/A-ból.

Vas Márton az M1 aktuális csatornának nyilatkozta elmondta: a kapitányi pozícióban szerettek volna váltani, fiatalítani.

„Olyan szövetségi kapitányt szeretnénk, aki energiadús és sikerre éhes. Némileg balszerencsés volt az elmúlt három év, remélem, ezen a váltás segíteni fog” – mondta.

Hozzátette, ismét külföldi kapitányt akarnak szerződtetni, de végleges döntést addig nem tudnak hozni, ameddig nem tudják, hogyan állnak majd gazdaságilag a koronavírus-járvány elmúltával.

Tolvanen búcsúüzenetében azt mondta, élvezte a magyarországi munka minden egyes percét.

„Lehetőségem volt együtt dolgozni nagyszerű, a hokit szerető emberekkel, találkozni lelkes és szenvedélyes edzőkkel, és több kiváló játékost irányíthattam” – fogalmazott. Kiemelte: irányításával a válogatott győzelmi mutatója pozitív, mintegy 60-70 játékosnak, közte 15-20 újoncnak adott bizonyítási lehetőséget, és nagy hangsúlyt helyeztek arra, hogy a játék aktívabbá váljon, különösen a támadójátékon változtattak.

„Úgy vélem, előreléptünk a modern nemzetközi hoki felé. Az utolsó szezonra megtaláltuk az egyensúlyt ahhoz, hogy még sikeresebbek legyünk, ezt jól jelzi, hogy háromból két tornát is megnyertünk” –hangsúlyozta a finn szakember, aki megköszönte a munkát a teljes stábnak, illetve valamennyi játékosnak.

 

 

2020.10.12 14:23:44

Jégkorong H. Á.

A szlovák bázisú nemzetközi jégkorongbajnokságban érdekelt DVTK Jegesmedvék bajnoki menetrendje.

2020.10.12 13:33:09

Jégkorong H. Á.

Az osztrák bázisú nemzetközi jégkorong-bajnokságban szereplő Fehérvár AV19 bajnoki menetrendje.

2020.09.10 14:56:48

Jégkorong H. Á.

A magyar bázisú nemzetközi jégkorong-bajnokság alapszakaszának menetrendje, eredményei.

2020.07.29 22:09:38

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. A jobbtól nem szégyen tanulni elv a magyar hokiban valós.

2020.07.24 22:06:55

Jégkorong KOHÁN GERGELY

NS-VÉLEMÉNY. Történelmi fordulópont, amikor az utolsó kétkedő hangok is végérvényesen elhallgatnak.