Megvertük a briteket is, tornagyőztesként jöhet a 4. forduló az olimpiai selejtezőben!

SZŰCS ANDRÁS (összefoglaló), KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (percről percre)SZŰCS ANDRÁS (összefoglaló), KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (percről percre)
Vágólapra másolva!
2020.02.09. 18:49
null
(Fotó: MJSZ/Szűcs Attila)
Évek óta nem játszott olyan színvonalas és vagány meccset a magyar férfi jégkorong-válogatott, mint ezúttal az olimpiai selejtező házigazdájával, Nagy-Britanniával, amelyet 4–1-re meg is vert. Jarmo Tolvanen csapata ezzel továbbjutott az ötkarikás kvalifikáció utolsó szakaszába! Rajna Miklós lett a meccs legjobbja: 97.92 százalékkal védett.

JÉGKORONG
FÉRFI OLIMPIAI SELEJTEZŐTORNA, NOTTINGHAM
NAGY-BRITANNIA–MAGYARORSZÁG1–4 (0–0, 0–2, 1–2) élőben az NSO-n!
Nottingham 4544
néző. Vezette: Alarie (kanadai), Smetana (osztrák), Elonen (finn), Spur (cseh)

MAGYARORSZÁG: RAJNA
STIPSICZ 1 (1), POZSGAI – SZIRÁNYI B., Macaulay – Garát, Kiss D. – Szabó B.
ERDÉLY CS. 1, HÁRI J. 1 (1), SOFRON I. 1 (1) – Papp K., Nagy G. (1), Galanisz – Csányi, Sarauer, Terbócs – Szita, Tóth Richárd
Szövetségi kapitány: Jarmo Tolvanen
NAGY-BRITANNIA:
Bowns
Richardson, O'Connor – D. Ehrhardt, T. Ehrhardt – D. Phillips, Swindlehurst – Batch
Connolly, Betteridge, Lake – Farmer, J. Phillips, Hammond – Perlini, Ferrara, Conway – Davies, Myers 1, Venus – Lachowicz
Szövetségi kapitány:
Peter Russell
Gólok. 20:32:
Stipsicz (Hári J., Nagy G. – emberelőny, 1–0). 31:17: Erdély Cs. (Sofron, Stipsicz, 2–0). 40:57: Myers (2–1 – ee.). 45:11: Hári J. (3–1). 52:00: Sofron I. (4–1)
Fegyelmi büntetés:
10 perc fegyelmi (Hári J.)

MESTERMÉRLEG
Jarmo Tolvanen:
– Mondhatjuk úgy is, hogy revansot vettünk. Nyilván szóba került a két évvel ezelőtt vívott meccs, amelyen szintén mi voltunk a jobbak. Szombaton nem voltunk elégedettek a tempónkkal, ezért módosítottunk a letámadásunkon és kicsit a védekezésünkön is, ami már az első harmadon meglátszott. A másodikban nagyon jöttek a britek, túl sok időre szorultunk a harmadunkba, ugyanakkor a védekezésünk működött, a harmadik pedig kiegyenlítetten alakult, csak mi be tudtunk találni a kontráinkból, Miki pedig a mérkőzés legjobbjaként teljesített a kapuban.
Pete Russell:
– Szerintem jól hokiztunk, birtokoltuk a korongot, a magyar csapat pedig opportunista módon játszott a remek kapusteljesítményre építve. Az energiánk és a helyzeteink is megvoltak a szépítésre, előtte az egyenlítésre, egy másik napon simán nyerhettünk volna. Ha a két évvel ezelőtti meccsre gondolunk, nagyjából ugyanaz történt, csak most fordítva. Ilyen a hoki.

NAP MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN
Románia–Észtország 7–3 (2–2, 2–0, 3–1)

MINDENKIBEN BENNE ÉL MÉG AZ AZ OMINÓZUS TIZENÖT MÁSODPERC...” – ERDÉLY CSANÁD, SOFRON ISTVÁN ÉS POZSGAI TAMÁS ÉRTÉKELT AZ NSO TV-NEK.

BIZTOS ELÉG MAGAS PULZUSSZÁMMAL VÉDTEM – VÉLI A MECCS EMBERÉNEK VÁLASZTOTT RAJNA MIKLÓS, AKIT JARMO TOLVANEN ÉS STIPSICZ BENCE IS DICSÉRT VIDEÓNKBAN

ÖSSZEFOGLALÓ

Már a bemelegítésnél látszott, hogy magasabb fordulatszámú meccsre készülhetünk, aminek volt persze történelmi vonatkozása is: aligha kell bárkit emlékeztetni a 2018 áprilisában, Budapesten 15.8 másodperccel a vége előtt kapott gólra, amely révén nem a mieink, hanem Nagy-Britannia jutott fel az elitbe… Persze a mostani keretek mások, odaátról kettő-három, tőlünk inkább öt-hat-hét alapember hiányzott. Viszont jól kezdtünk, a lyukas negyedik sorba először „visszaduplázó” Nagy Gergő előtt adódott az első helyzet, majd Hári János ígéretes passza következett, majd a túloldalon az utolsó pillanatban mentett a bekkünk.

Az egész harmadra állt, hogy jól hokiztunk, leszámítva az emberelőnyünket, amely jobb is, hogy gyorsan eltelt. Egyebekben minden haladt a medrében, nyilván ilyen rangadón kikerülhetetlen, hogy a mi kapusunknak is legye dolga, Rajna Miklós spárgázott is egyet-kettőt, akadt előtte tömegjelenet, egyszer meg a brit csatárnak köszönhettük meg, hogy Scott Macaulay lábát találta el a háló helyett. Pontozással mégis a miénk lett a játékrész, talán ennek a jutalma lehetett a második harmadba áthúzódó fórunk.

…amiből meg is szereztük a vezetést! Kétszer is körbejárattuk a korongot, várva a megfelelő helyzet kialakulását, és nagyon megérte, mert Stipsicz Bence gyönyörűen átlőtte a tömeget (1–0)!

Utána is tartalmasan alakult az este, mindkét alapvonalnál láttunk hatékony letámadásokat, Garát Zsombor ütője egyszer elveszett, Nagy Gergő segítette ki a sajátjával, de így is tizenöt-húsz másodpercig négy és fél emberrel bekkeltünk, egyébként meg rohamosan szaporodtak a hazai lövések, ám Rajna állta a sarat, ráadásul ezeknek a fele sem minősült veszélyesnek. Mindezek tetejébe megdupláztuk az előnyünket, mert a gólvágó Sofron István továbbra is jeleskedett az előkészítésben, és Erdély Csanád beverte a centerezését (2–0).

„Sofi” amúgy is központi figura volt, mert egy játékmegszakítás után kiosztott egy „nem kellett volna” bodicseket, amiből lett is kis összezördülés, sőt, a britek egyenesen begőzöltek, és ők is jobbra-balra ütköztek, jobbra a szabályosság határán…

Mégis a hazaiak kaptak fórt legközelebb, és a szerencse is átpártolt, hiszen Matthew Myers lövése a mamutjáról pattant befelé (2–1).

Nyilván megállt bennünk az ütő, és megint jöttek a lidérces álmok 2018-ból, csakhogy az ászaink ezt a meccset időben megfogták. Hári János például úgy kerülte meg a hazaiak kapuját, hogy a végén a hosszúba csúsztatta a pakkot, és miközben a többség még fel sem fogta, mi történt, ő már emelte a karját (3–1), aztán Sofron bevégezve a meccsét – és végső soron a hazai reményeket is – végigkígyózott a védelmen, elfektetett minden kék mezest, majd nagyvonalúan az üres kapuba emelt (4–1)!

Augusztusban tehát már közvetlenül a kvótáért küzdhetünk, csak az eredeti számításokkal ellentétben nem Szlovákiában, hanem Rigában. Az történt ugyanis, hogy a miénkkel párhuzamosan rendezett G- és H-csoportból csak Ljubljanában igazolódott a papírforma és jutott tovább a favorit házigazda – ott Szlovénia –, Nur-Szultanban már Kazahsztán helyett Lengyelország jutott tovább. És mivel a barátainknak alacsonyabb a világranglista-helyezésük a miénknél (22 a 21-hez), ami alapján elosztják a résztvevőket, ők utazhatnak majd Szlovákiába, mi pedig északra, ahol Lettország, Franciaország és Olaszország lesz a riválisunk Pekingért.

Ezzel is kiegyezünk!

A NÉGYES TORNA VÉGEREDMÉNYE
1. MAGYARORSZÁG
3
2
1

11– 48
2. Nagy-Britannia3
2

1
12– 86
3. Románia3
1

1
1
12–104
4. Észtország 3


3
5–180

INTERJÚ RAJNA MIKLÓSSAL, A VÁLOGATOTT KAPUSÁVAL

– Mekkora pulzusszámmal védett?
– Biztos elég magassal… De mindenki láthatta, hogy az egész csapat kitette a jégre, amije csak volt. Blokkoltunk, eltakarítottuk a kipattanókat, letámadtunk, kihasználtuk a helyzeteinket… Tökéletes meccset játszottunk!

– Azt miként csinálja, hogy a körülményektől függetlenül rendre a legfontosabb mérkőzésen teljesít a legjobban?
– Talán veleszületett tulajdonság, nem tudom. Most jól ment, ám nincs ez mindig így, akadnak jobb és rosszabb időszakok. Ezúttal az egész csapat remekelt. Úgy dolgoztunk, ahogy kell, egy gólon tartottuk az elithez tartozó ellenfelet, ami nagy szó és kiváló alap volt a győzelmünkhöz.

– Gondol már az utolsó selejtezőkörre vagy majd csak nyáron?
– Már eszembe jutott, hogy milyen lenne, ha összejönne a nagy álom, az olimpiai szereplés. Nyilván nem mi leszünk az esélyesek, de egy-egy meccsek bárkit el lehet kapni, és mindent el fogunk követni a sikerért. Ilyen csapategység kell majd hozzá!

TOVÁBBI VÉLEMÉNYEK

Erdély Csanád, a magyar férfiválogatott támadója: – A második szünetben gondoltam a 2018-as meccsre, mondtam is valakinek, hogy most kiderült, mennyit tanultunk azóta… Szerencsére jól vizsgáztunk. Az utolsó fordulóra sokat változtattunk ahhoz képest, hogy kevés idő telt el az előző meccs óta, agresszívabb lett a letámadásunk, mert a román válogatott ellen túl passzívak voltunk. Jobbára ráerőltettük az akaratunkat a britekre, de néha kellett a szerencse is. Tudtuk, hogy kellemetlen ellenfél a brit válogatott, a játékosai csípnek, rúgnak, harapnak, ám fegyelmezettek voltunk – lehettünk volna még inkább azok… –, és hál' istennek jól hokiztunk. Rigában hirtelen nem is tudom, kikkel játszunk majd, ám mindenképpen nagy megtiszteltetés lesz. Rég nem jutottunk el idáig, és habár nehéz feladatnak nézünk elébe, most igyekszünk élvezni a sikert, a munkánk gyümölcsét.

Stipsicz Bence, a magyar férfiválogatott hátvédje: – A gólom előtt jól megjátszottuk az emberelőnyünket, amely végén üresen maradtam és sikerült belőnöm. Jó, hogy működött az előnyös és hátrányos játékunk is, mert az ilyen tornákon fontosak a speciális egységek. Nemcsak a hátvédeket, az egész csapatot dicséri, hogy csak egy találatot kaptunk, nagyon kompaktan bekkeltünk, jobbára csak a külső körről érkeztek lövések, amik pedig mégis veszélyesnek tűntek, azokat Rajna Miki hárította: a helyén volt, egészen kiválóan védett. Jó öltözői brigádunk van, egy célért harcoltunk, tudtuk, hogy ez lesz a döntő: nem mindig lehet ilyen mérkőzéseket játszani, de most száz százalékot adtunk magunkból.

Sofron István, a magyar férfiválogatott szélsője: – Igazi csapatmunka volt, és nagyon kijárt nekünk a siker! Bennem mély nyomokat hagyott a budapesti világbajnokság, ezért külön öröm, hogy most a briteket ejtettük ki. Ráadásul én harminckét éves leszek, tehát ez az utolsó esélyem az olimpiára, amire kijutni sokkal nagyobb tett, mint az elitbe feljutás. Ilyen önfeláldozó csapatjátékkal és remek kapusteljesítménnyel lesz esélyünk Rigában is. Az első két meccsen nem tudtam belőni a helyzeteim, most szerencsére igen, a legfontosabb mégis a csapat, hiába a gólszerzés a legnagyszerűbb érzés, főleg ilyen fontos rangadón. Boldog vagyok, hogy így is tudtam segíteni, ám mindenki blokkolt, csúszott-mászott, érződött, hogy igazi csapat vagyunk. Ilyen teljesítménnyel lehet kijutni az olimpiára.

Pozsgai Tamás, a magyar férfiválogatott hátvédje: – Volt mit kiegyenlítenünk, hiszen mindenkiben él az a tizenhat másodperc… Most kicsit javítottunk a csorbán. Kevés időnk volt a felkészülésre, szűkös volt ez a hét, négy nap alatt három meccset játszottunk, ilyenkor az egyszerű játékra kell törekedni. Az első két fordulóban még nem játszottunk csúcsformában, most viszont igen. Tudtuk, hogy a britek hajlamosak kiborulni, ezért keményen és fegyelmezetten hokiztunk, próbáltuk kicsit felidegesíteni őket, el is gurult a gyógyszerük, amivel helyzeti előnybe kerültünk, Miki pedig kiválóan védett.

Fotó: MKSZ/Szűcs Attila
Fotó: MKSZ/Szűcs Attila

PERCRŐL PERCRE

III. harmad

Rajna Miklós a mérkőzés embere! Nem csoda: 97.92 százalékon zárta a találkozót!

MEGVAN!

Már nyugodtan le lehet írni: megvan!

60. perc: A magyar drukkerektől hangos a csarnok! Lachowicz előtt adódik még egy sansz a jobb szélen, közel a kapuhoz, de nem tudja elhúzni Rajna mellett. A kipattanó után a kapu mögé szorulnak a britek... és vége! VÉGE! VÉGE!!!
60. perc:
Hárit közben szabálytalannak látták az iménti kavarodásnál, a kalitkából nézi végig a meccs utolsó 33 másodpercét! Nem is, fegyelmi lett, a kispadnál kisétál. Igazából nincs nagyon mit néznie, nincs nagyon min izgulni hála az égnek ezúttal az utolsó másodpercekben!
60. perc: Connolly lövésénél jó a blokk. Lake gyűjti be, visszakerül a kapu bal szélénél helyezkedő Connollyhoz, de sem lőni, sem a középen érkező Myershez nem tud passzolni!
60. perc:
Jön az utolsó perc! Kiegészültünk, a hazai kapu pedig még mindig üres.
59. perc: Connoley, majd Oconnor kerül helyzetbe, de lövés egyikből sincs, remekül védekezünk, majd a palánknál Hári határozott!
59. perc: Conway kapja a korongot a támadó harmadban, jobbra cselez, lőne, de Rajna elcsípi a korongot!
59. perc: Jön a brit időkérés. Lehívják a kapust! 1:49 még a meccsből!
59. perc: Szerencsére folyamatos a játék, a britek próbálkoznak, de nem tudnak igazán helyzetbe kerülni. A lényeg, hogy pörögjön az az óra. Pörögjön csak!
58. perc: Kicsivel több mint két perc vissza. Három gól az előny… Még inkább nem írom le, de…
57. perc:
Sofron cseni el a korongot két brit közül, Oconnor és Phillips is elvágódik, a sporik szerint nem maguktól. Megáll a játék és Nagy Gergőt kiküldik…
56. perc: Daviesszel szemben jó a blokk középen, kiszorul a brit, majd a palánktól centikre, a kapunak háttal kap egy csomagot, Csányitól. Megússzuk a kiállítást. Pedig a britek megint nagyon szeretnék…
55. perc: A nagy kapkodásban kiütik tilosra a britek.
55. perc: Farmer ereszt el egy életerős lövést balról, éles szögből, ismét Rajna fogja! 97.44 százalékon a kapus!
54. perc: Betteridge húzza vissza a kapu mögül a korongot, középen Connolly érkezik 6 méterre a kaputól, lő, Rajna rajta van és véd!
53. perc: Farmer cselez balról befelé, majd lő, levágódik a blokkról. A brit, aki Budapesten két éve az utolsó másodpercekben egyenlített, egyből jön is keménykedni, Stipsicz a partnere ebben, aki egy remek fejlefogással, birkózókat megszégyenítő hatékonysággal veszi elejét a további kekeckedésnek!
53. perc: GÓÓÓÓÓÓÓL!!! Hát még most!
Tovább megy az akció, Sofron szólózhat a támadó harmadban, elhúzza a védő és a kapus mellett balra, majd éles szögből a hosszú felsőbe vágja! 1–4
52. perc: Oconnor gyorsítana fel a jobb szélen, Hári leütközi. A brit kommentátorok teljesen kikészülnek.
52. perc: Kiegészülünk. Volt még egy nagy lövés a britektől, jobbról, de megint jó volt a blokk!
51. perc: Lake kap korongot középen, Hári szorításában viszont nem találja el jól a korongot. A brit kommentátorok idegbajt kapnak, hogy nem lett kiállítás ebből sem… Lake el is löki a magyar támadó kezét, mikor felsegítené…
51. perc:
Hammond kerül kétszer is helyzetbe balról, de mindkétszer jó a blokk!
50. perc: Elhozzák a britek a bulit, Oconnor, Connolly a korong útja, Hári védekezik keményen. Megússzuk a kapu előtt.
50. perc: A britek tüntetnek, szerintük véglegesen ki kéne küldeni Sofront, de marad a két perc.
50. perc:
Sofron ül ki két percre. Kőkemény ütközés volt Dallas Ehrhardttal, két apró bakival: a korong már nem volt ott, aztán még véletlenül a bekk arcát is eltalálta elkorcsolyázva onnan…
49. perc: Terbócs lövésénél véd nagyot Bowns.
49. perc: Richardson gyorsít fel, lő 6-7 méterről, Rajnáról kijön, de szerencsére nem veszélyes helyre!
48. perc: T. Erhardt lő távolról, Pozsgai dobja el magát és estében, a jégen fekve blokkol, így a középen érkező Farmerhez nem jut el a pakk.
47. perc: Connolly lövésénél megint Rajna a végállomás, szenzációs 96.97 százalékon a magyar kapus!
46. perc: ÉS JÖN IS A GÓÓÓÓÓÓÓÓL!!! HÁRI!
Felgyorsít a kapu előtt, balról eltolja, lőni nem tud, hátulról megkerüli a kaput, Erdély is ott korcsolyázik, egy britet legalább lekötve, de másik kettőnek is megosztva a figyelmét, Hári pedig jobbról behúzza a kapuba! Remek gól volt! 1–3
46. perc: Most sikerült kicsit kijönni a nyomás alól.
45. perc: Galanisz lő éles szögből, Bowns kiszedi a jobb felsőből.
44. perc: Sofron kevert meg két védőt is a jobb szélen, centerezett, középen Nagy G. megpróbálja átvenni, vesztére, mert a védő és a kapus közös erővel így menteni tud előle.
44. perc: Sofron szedi össze a korongot a támadó harmadban, mielőtt kicsúszna onnan, jön is egy távoli löket, de a kapus véd!
43. perc:
Sofron keresné Erdélyt középen, de a keresztbe korcsolyázó védő menteni tud...
42. perc: Conway kerül helyzetbe, Rajna ment nagyot megint! Nyomnak a britek továbbra is. Hiába vagyunk újra egyenlő létszámban a jégen…
41. perc: SZÉPÍTENEK A BRITEK!
Ezt viszont nem úsztuk meg: jön egy távoli lövés, Rajna véd, de kijön róla a korong, Myers érkezik a kapu előtt és némi keverés, elsőre nem tudja kapura húzni, majd Collonney teszi vissza elé a korongot, Myers félig háttal a kapuba üti a pakkot! 1–2
41. perc: Connolly centerezése suhan el keresztben a kapunk előtt. 1:15 vissza az előnyből.
41. perc: Megyünk tovább!


Ezúttal a britek kezdhetnek majd emberelőnyből. 1 perc 55 másodpercük lesz ráadásul…

II. harmad

A harmad utolsó öt percére a britek eléggé bekeményítettek, támadásvezetés és ütközések terén egyaránt. „Sofron a tilos felszabadítás végén kiosztott bodicsekje nyomán begőzöltek a britek, jobbra-balra ütköznek ők is a szabályosság határán, inkább azon túl” – írja a helyszínről Szűcs András kollégánk.

Fotó: MJSZ/Szűcs Attila
Fotó: MJSZ/Szűcs Attila


40. perc: És vége a harmadnak!
40. perc:
Farmer forgolódik a kapunk előtt, de nem tud lőni, Phillipshez kerül, Macaulay szorongatja a palánknál a kapunk mögött, fault. Macaulay kiszáll két percre. Öt másodperc marad a harmadból.
40. perc: Jön a harmad utolsó perce: Davies lövését védi Rajna rögvest az első másodperceiben!
39. perc: Jönnek a britek.
38. perc: Rajna és Kiss együttes erővel ment, Hammond érkezett középen és került nagyon-nagyon közel a gólvonalhoz a pakk. Rajna védett, de átcsúszott rajta, balra nem ért volna át, de jó volt a védőmunka!
37. perc: Megint megélénkül a meccs, egyik oldalon Hári lövését védi a kapus, majd mire az ember felnéz, már Rajnának kell mentenie!
36. perc: Myers kap remek indítást, pillanatok alatt ziccerbe korcsolyázik, Rajna eléri, messze kijön a pakk, Davies csap le rá, ismételne, valahogy a közbeérő ütők egyikéről oldalra vágódik! Ziccer volt!
35. perc: Connolly lő távolról, Lake jön a kipattanóra, kisebb kavarodás, de Rajnában elakad megint a korong!
35. perc: Kisebb kakaskodás, Betteridge tette fel a palánkra Kisst, Sofron ment rendet tenni. Szerencsére nincs kiállítás egyik oldalon sem.
33. perc: Galanisz lövését védi a kapus!
32. perc: GÓÓÓÓÓÓÓL!!! Kettővel vezetünk!
Stipsicz, Sofron a korong útja, utóbbi balról teszi középre, a kapu előtt Erdély érkezik és három méterről a léc alá varrja! 0–2
31. perc: Hammond és Phillips gyorsít fel, remek összjáték a britektől, a Románia elleni meccshez képest néha mintha felgyorsított felvétel lenne, de az utolsó pillanatban jön a szerelés!
30. perc: Lake érkezik jó ütemben középen, finom mozdulattal, csuklóból húzná kapura a korongot, de Rajna megint jól helyezkedik!
29. perc: Sarauer gyorsít fel, de a kapu előterében, a lövés előtt elkotorják előle a korongot.
29. perc: Már előnyben vagyunk, Macaulay lő 5 méterről, de sajnos jó a blokk.
28. perc: VAS! Connolly öt méterről, jobbról veszi célba a kaput, Rajna a lepkéssel megy érte, de mire felemeli a kezét már a vasról vissza felé vágódik a pakk, hála az égnek!
27. perc:
Lake is kiül két percre. 1:14-ig négy a négy ellen megyünk tovább!
27. perc: Betteridge kap megint remek korongot a kapu előterében, 2 méterről lő, Rajnában elakad! Aztán jó a védekezés!
27. perc:
Nagy G. megy közben ki két percre, gáncsolás.
26. perc:
Nagy G. kap korongot, egy csel után megpróbálja elhúzni a kapus mellett, de elakad a korong Bownsban. Megint meg kell igazítani a kapu.
26. perc: Connolly lő távolról, Betteridge ólálkodik a kipattanónál, de nem sikerül a kapuba húznia közvetlen közelről, kissé balról!
25. perc: Percek óta most először tudjuk hosszabb ideig megtartani a pakkot, jön is egy centerezés Háritól Sofron irányába, de picivel hosszabb a kelleténél a kapu előtt...
24. perc:
Ferrara gyorsít fel jobbról, lő, Rajna zárja jól a rövidet! Ez a 11. védése!
24. perc: Egy távoli lövés Hammondtól, a jobb alsónál Rajna tenyerel rá!
23. perc: Most próbálnak még jobban felpörögni a britek, a gól óta többnyire náluk a korong, ők támadnak.
22. perc: Kétszer is Rajnának kell nagyot védenie!
21. perc: GÓÓÓÓÓÓL! Vezetünk!
Remekül megjáratott korong, Hári teszi középre balról, Nagy visszakészíti lövésre, Stipsicz pedig a harmad közepéről, picivel talán távolabbról bevágja a jobb felsőbe! 0–1
21. perc:
Megint a miénk az első támadás! Előnyben mehetünk még előre!

A csapatok a helyükön, megyünk tovább!

I. harmad

Fotó: MJSZ/Szűcs Attila
Fotó: MJSZ/Szűcs Attila

20. perc: Vége a harmadnak, 1 perc és 23 másodpercig a második játékrész elején is előnyben leszünk.
20. perc:
Davies ismerkedhet meg közelebbről is a jéggel a kapunk mögött, Hári szorongatta. A britek azt gondolják, ők jönnek előnnyel, aztán Daviest küldik ki!
20. perc: Kiegészültünk!
19. perc: Korongot lopunk, villámgyors akció, Sarauer gyorsít fel, lő, vas!
19. perc: Most nagyon nyomnak a britek, veszélyes centerezés, Connollyt találják meg ismét, de Rajnán megint nem tud kifogni!
18. perc: Elhozzák a bulit, Connolly lő közelről, Rajna fogja ezt is!
18. perc: Galaniszt küldik ki két percre. Viszonylag könnyen befújt kiállítás...
17. perc: Ismét Farmer lő kissé balról, 4 méterről, Rajna vállán, felső testén akad el a korong.
17. perc: Magasan ezen a meccsen a legnagyobb a tempó a tornán, s a játékmegszakítás is kifejezetten kevés.
16. perc: Hiába vagyunk többen, a britek hozzák ki a korongot a kapunk mögül, középen Farmer kapja, lő, de Rajna védi ezt is!
15. perc: Macaulay próbálkozik meg egy távoli lövéssel, kisebb kavarodás a brit kapu előtt, de nem sikerül bekotorni a pakkot.
15. perc:
Kimozdult az imént a kapu is, egy kis szerelés miatt állunk.
14. perc:
Ez is nagyon meleg volt! Myers kapja a korongot középen, az első lövés kijön Rajnáról, nagy tumultus középen, három-négy magyar, három brit „verekszik” a korongért, nem sikerül kiütni, sem rátenyerelni, aztán valahogy végül csak kifelé vágódik a kapu közvetlen előteréből... Venus tette középre amúgy.
14. perc: Pozsgaitól jó és határozott a védekezés a kapunk mögött, meg is öli az időt a küzdelem, kiegészülünk!
13. perc: Connolly lő 6 méterről, Rajna véd nagyot!
12. perc:
Garát ül ki.
12. perc: Megúsztuk! Hammond repül nagyot a kapu előterében, megzavarja Rajnát, Farmer lő, sikerül védeni aztán jön egy fault...
11. perc: Elhozzuk a bulit a hazai kapu bal oldalától, Hári lő, Bowns véd ismét! Aztán a kipattanónál jó a brit blokk. 7/7 védésnél a brit kapus.
11. perc: Pozsgai lő távolról, alig fél méterrel van a harmadon belül, nem sokkal megy a bal felső mellé!
10. perc: Papp kapja vissza a korongot középről, a kapu előterébe korcsolyázik, ziccer lehetne, de Bowns bele tud feküdni a korong útjába a bal alsónál.
10. perc: Galanisz előtt adódott lehetőség, de ezt is védi a kapus.
9. perc:
Macaulay lövését tolja ki vállal a brit kapus a felső sarok elől.
7. perc:
Sőt, jó 15 másodperccel az előny vége előtt korongot csípnek, Myers gyorsít fel, de szerencsére elrontja a centerezést, ziccer lett volna.
6. perc: Hiába van többet nálunk a korong, eddig jól védekeznek hátrányban a britek.
5. perc:
Conway kap két percet.
5. perc: Conway lövését védi Rajna.
5. perc:
Gyors akció a britektől, Ferrara lő közelről, a korong Rajnában, a brit csatár a kapuban akad el.
4. perc: Nagy Gergő lő 7 méterről, a bal felsőt keresi, de Bowns megint védeni tud.
4. perc: Sofron korcsolyázik a kapu elé, viszonylag simán, de a brit kapus védeni tud.
4. perc: Elsőre a lyukas negyedk sorba Nagy Gergő jött vissza duplázni.
3. perc:
Venus próbálkozik meg egy lövéssel éles szögből, a visszajátszásból látszik, hogy nem is annyira lövés, mint centerezés lett volna Myers irányába, Rajna magabiztosan tenyerelt rá.
2. perc: Papp próbál kapura fordulni az attól pár méterre átvett koronggal, de három brit veszi körbe és közös erővel szerelik.
1. perc: Elkezdődött a találkozó! Mi hoztuk el a bulit! Stipsicz, Pozsgai - Erdély Cs., Hári J., Sofron I. a kezdőnk.

Érkeznek a csapatok! A mieink ezúttal fehér felsőben, piros vállrésszel, fekete nadrágban és lila-fehér-zöld sportszárban. A britek kék felsőben és egy árnyalattal talán sötétebb nadrágban játszanak majd.

Jó kétharmados ház van! A magyar drukkerek is megtöltenek egy szektort!

A KEZDÉS ELŐTT

Az eleve sérült Kóger Dániel mellett Benk András is hiányzik, mert gyomorrontásos tünetekkel ágynak dőlt, úgyhogy nem ma lesz 150. alkalommal válogatott.

Mivel ezúttal mi is szereplői vagyunk az esti fő műsorszámnak, láthatjuk a meccs előtti fényjátékot, amit a britek csináltak: menő, csak kihagyhatták volna belőle a 2018-as feljutást, amit Budapesten épp a magyar válogatott legyőzésével vívtak ki...

ELŐZMÉNYEK

Nagy-Britannia rendezőkét két győzelemmel, Magyarország két győzelemmel, ám ezek közül a Románia ellenit csupán hosszabbításban behúzva érkezik a nottinghami selejtezőtorna utolsó mérkőzésére. A feladat adott: ahogyan azt előzetesen is sejteni lehetett, a brit együttes legyőzésén keresztül vezet az út a selejtezők negyedik fordulójába.

A rangadó előtt a 2017-ben még harmadosztályú, 2018-ban a mi kárunkra Budapesten az elitbe feljutó, majd 2019-ben ott bent is maradó brit válogatott szövetségi kapitányával, Peter Russell-lel beszélgettünk. Az unott skót kapusból keresett európai trénerré váló 45 éves Russell készségesen beszélt saját életének és a szigetek hokijának viszontagságairól, a közvélemény tudatlanságáról és a magyar jégkorong tiszteletéről is. Az interjút ide kattintva olvashatja!

Mi változott?

A mieinknél éppenséggel rövidült a kispad, mert a nyitómérkőzésen megsérülő Kóger Dánielhez csatlakozott Benk András, aki gyomorrontásos tünetekkel dőlt ágynak. Így a negyedik csatársorunk közepe megüresedett, feltételezhettük, hogy oda majd dupláznak a „fentebbi” centerek, illetve a háromsorozás is benne volt a pakliban, erős riválissal szemben úgyis előfordul. A kapuba pedig visszakerült Rajna Miklós, aki az első fordulóban védett, aztán a szabadnapon és a második forduló alatt rákészülhetett a döntőre.

Ezt a finálét a házigazda Nagy-Britanniával vívjuk, amelyben ugyancsak található néhány honosított, konkrétan hat játékos, akik Kanadában születtek és kettős állampolgárok. A legújabb szerzemény a 34 éves Brendan Connolly, akinek a neve ismerős lehet, hiszen a 2015–16-os idényben Fehérváron légióskodott, 36 EBEL-mérkőzésen 27 pontot (10 gól+10 assziszt) szerzett. Rutinosabb brit válogatott a kapus Ben Bowns, aki 2018-ban Budapesten, a hírhedt divízió 1/A-világbajnokságon, illetve a 2019 tavaszi edzőmeccsünkön is védett, kiválóan.

AZ 1. FORDULÓ EREDMÉNYEI
MAGYARORSZÁG–Észtország4–1
Nagy-Britannia–Románia 4–3

A 2. FORDULÓ EREDMÉNYEI
MAGYARORSZÁG–Románia 3–2 – hosszabbítás után
Észtország–Nagy-Britannia 1–7

Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósítja: Szűcs András, Pusztai Viola (videó).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik