Jégkorong MK: gála a végjátékban, döntőben a címvédő!

KOHÁN GERGELYKOHÁN GERGELY
Vágólapra másolva!
2020.01.18. 21:34
null
A Fehérvár parádésan játszott az utolsó harmadban (Fotó: Dömötör Csaba)
A Fehérvár túlzó különbséggel győzte le a DVTK-t, az FTC viszont kapott gól nélkül verte a MAC-ot, így húsz év után jutott be újra az MK-fináléba!

 

Tavaly egy hamisítatlan, vérbeli kupameccsen izgalmas, végletekig kiélezett összecsapáson a Fehérvár szétlövésben győzte le a DVTK-t a Magyar Kupa elődöntőjében, ezután a miskolciak bánatukban még a Ferencváros elleni bronzmeccset is elbukták, így idén hazai jégen mindenképpen szerettek volna javítani, s minimum döntőt játszani.

A Volán és a Jegesmedvék összecsapása kiváló „stílustanulmánynak” is beillett: a fehérváriak ligája, az EBEL sajátja inkább a kanadai stílusú kemény, agresszív, ütközős fizikai hoki, míg a szlovák élvonalban, ahol a DVTK (és a MAC) szerepel, ezzel szemben a technikás, sokpasszos játékot preferálják – kérdés volt, ki tudja inkább ráerőltetni az akaratát a másikra.

Az előző hétvégén „szerzett” valószínűsíthető szalagszakadása miatt Vojtkó Mátyás hiányzott a miskolci védelem tengelyéből, de nem ezen múlott, hanem inkább a helyzetkihasználáson.

Sokkal jobban kezdtek a hazaiak, s fölényük a harmad felénél érett góllá szerencsés találattal: többször is levágódott a pakk a miskolci támadóharmadban, majd Jesse Dudás centerezésnek szánt passza is megpattant Timothy Campbell ütőjén, a korong így akadálytalanul hullott a hálóba a tehetetlen Michael Ouzas mögött. Campbell aztán kisvártatva „javított” (nem mintha ő tehetett volna a gólról), egy három az egy elleni miskolci lerohanásnál benne akadt el a pakk – de ezt a helyzetet inkább a hazaiak szórakozták el.

A fordulás után viszont egyetlen miskolci rövidzárlat elég volt, hogy szempillantás alatt forduljon a kocka. Előbb Rajna Miklós még nagyot védett „füllel”, ám a kipattanó éppen Jonathan Harty elé hullott, alig másfél perccel később pedig Anze Kuralt adott kosárlabdázókat megszégyenítő „elzárást” Szirányi Bencének, ezzel egyúttal a kilátást is kitakarta Rajna elől, a nagy rössel érkező Scott Timmins pedig köszönte szépen, kinézte magának a rövid felsőt és ki is pókhálózta a miskolci kaput. Galanisz Nikandrosz aztán a mérkőzés felénél egalizált, innentől több mint negyedórán át 2–2 maradt az állás.

A két ellentétes harmad után sejthető volt, kulcsfontosságú lesz, ki szerzi meg a harmadik gólját. A Fehérvár tette: Kóger Dániel a támadóharmadba betörve nagyot lendített, de nem magasan, hanem alacsonyan lőtte meg a korongot, ezzel talán meglepte a kapust, majd Timmins adott gyönyörű passzt a kapu mögül Andrew Yogannek, s bár Rajna majdnem hárított, ez is bement. Tíz perccel a vége előtt eldőlni látszott a mérkőzés, és héttel a vége előtt el is dőlt: Timmins egy újabb megpattanóval háromra növelte az előnyt, Marcel Rodman pedig hiába lépte meg a váratlant, s hozta le kapusát 6:30-cal a vége előtt, ebből is a Volán talált be. A vége simának tűnő, de azért csalóka 6–2: közel sem volt ez ennyire sima meccs, a döntőbe viszont ismét a címvédő fehérváriak jutottak be.

Az összecsapás után a felek is egyetértettek abban, hogy erősen túlzó a végeredmény. „Ekkora különbség semmiképpen sem volt a két csapat között, negyven percen keresztül nagyszerűen játszottunk, aztán viszont valami elromlott” – mondta Galanisz, és a fehérvári csapatkapitány, Kóger, illetve az edző, Hannu Järvenpää is úgy látta, hogy legfeljebb a végeredmény miatt lehet boldog a Volán.

A másik elődöntőben, a MAC–FTC-n nem várt módon egy védő, Tóth Gergely lépett elő főszereplővé. A Fradi bekkje a nyitó harmadban szinte a kék vonalról szánta el magát egy kósza lövésre, ami utat is talált az olasz válogatott Andreas Bernard kapujába, igazolva ezzel az örök érvényű „lőni kell, abból lesz a gól” sportközhely megmásíthatatlan jogosságát. Tóth a középső harmadban majdnem kiosztott egy gólpasszt az ellenfélnek, de Arany Gergely a helyén volt, ahogy a meccs teljes egészében, így a korai találattal ki is alakult a végeredmény: a Fradi – nullán tartva Extraliga-ellenfelét – kerek 20 év után jutott be a Magyar Kupa döntőjébe!

JÉGKORONG
MAGYAR KUPA, MISKOLC
ELŐDÖNTŐ
HYDRO FEHÉRVÁR AV19–DVTK JEGESMEDVÉK 6–2 (1–0, 1–2, 4–0)
Miskolc, 1645
néző. V: Nagy A., Németh M., Soltész, Árkovics G.
FEHÉRVÁR:
OUZAS – Campbell, Szabó B. – Stipsicz, Tikkanen (2) – Busenius, HARTY 1 (2) – Kiss Roland – Erdély Cs., Sarauer, YOGAN 2 (1) – KURALT (2), TIMMINS 2 (1), Szabó K. – Girard (1), Kóger D. 1, Sárpátki (1) – Dézsi, Mihály Ákos (1). Edző: Hannu Järvenpää
DVTK:
Rajna – Láda B., Vandane – Szirányi B., Ross – Gőz, J. Dudás 1 – GALANISZ 1, D. RODMAN (1), Magosi B. – BEACH (1), Vas J. (1), Harrison – Tousignant, Kiss Patrik, Ritó – Miskolczi, Farkas M. Edző: Marcel Rodman
Kiállítások: 10, ill. 4 perc
Kapura lövések:
24–40
MESTERMÉRLEG
Hannu Järvenpää:
– Semmiképpen sem lehetünk elégedettek, a győzelem dacára. Az első harmadban végig dominált a Miskolc, a másodikban kaptunk észbe, s bár több kiállítást is kaptunk, ezeket jól hatástalanítottuk. A záró harmadban az volt a feladatunk, hogy stabilizáljuk a védelmet, és ne kapjunk gólt, ez végül sikerült – örülünk a döntőbe jutásnak!
Marcel Rodman:
– Jól kezdtünk, uraltuk a játékot, sokkal több helyzetünk volt, mint a Fehérvárnak. Negyven percig egyenrangú ellenfelek voltunk; hogy miért kaptunk ennyi gólt a harmadik harmadban, még nem tudom, ki kell elemezni. Nagyon sajnálom, a játék képe alapján egyáltalán nem érdemeltünk ilyen különbségű vereséget.

FTC-TELEKOM–MAC ÚJBUDA 1–0 (1–0, 0–0, 0–0)
Miskolc, 375
néző. V: Haszonits, Soós D., Kövesi, Korbuly
FTC: ARANY – Kärmeniemi, Pulli – Rantanen, TÓTH GERGELY 1 – Hegyi Á., Sarcia – Boros, Tóth Renátó – Nagy G., Németh A., Tóth A. – Kulmala, Pavuk, Switzer – Hajós, Juusela, Tóth Richárd – Farkas S. (1), ROCZANOV (1), Tóth Gergő. Edző: Fodor Szabolcs
MAC: BERNARD – McNally, Pozsgai – Carlisle, Blake Orbán – Garát, Macaulay – Bugár, Fejes N. – Klempa, Langkow, SOFRON I. – Brance Orbán, Stretch, Terbócs – Kreisz B., Pitt, Bodó – Schlekmann, Majoross B., Szigeti. Edző: Majoross Gergely
Kiállítások: 4, ill. 2 perc
Kapura lövések: 36–21
MESTERMÉRLEG
Fodor Szabolcs: – Nem szerencsés gólnak nevezném a győztes találatunkat, hanem olyannak, amiért keményen megdolgoztunk, épp ezért nekem nagyon tetszett. Az volt a kérés, hogy teljesen mindegy, mi az eredmény, szívvel-lélekkel küzdjünk, ez sikerült, és döntőbe jutást eredményezett, aminek nagyon örülünk! Igyekszünk regenerálódni, hogy vasárnap is száz százalékot tudjunk nyújtani!
Majoross Gergely:
– Nem kezdtünk jól, alacsonyan volt az energiaszintünk, amin később ugyan változtatni tudtunk, gólt lőnünk mégsem sikerült – jó kérdés, miért. Nem szerencsés, hogy egy furcsán pattanó korong miatt kellett rohannunk az eredmény után, de a Fradi jól védekezett és kiváló volt a kapusteljesítménye, így nem találtuk meg az utat a hálójához.

Vasárnap
A 3. helyért
12.00:
DVTK Jegesmedvék–MAC Újbuda
Döntő
15.30:
Hydro Fehérvár AV19–FTC-Telekom

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik