MTI 2019.08.21 14:22 Frissítve: 2019.08.21 15:19

Jégkorong: bojkottálnak egy nemzetközi tornát a svéd női hokisok

A többek között a pénzügyi helyzetükkel elégedetlen svéd női jégkorongozók bojkottálnak egy válogatott felkészülési tornát.

A svéd jégkorong-válogatott tagjai bojkottot hirdettek (Fotó: dn.se)

A nemzeti csapat szerdán Japán ellen kezdte volna meg szereplését az ötcsapatos viadalon Vierumäkiban, ám a keret 43 játékosa nem vállalta a játékot, így a találkozót törölték. Az ügynek volt előzménye: a csapattagok megtagadták a részvételt a múlt heti hazai edzőtáborban.

A svéd szövetség elnöke, Anders Larsson kiemelte: a bojkott árt a válogatottról kialakult képnek, illetve egyaránt kudarc a nemzeti csapatnak és a szövetségnek.

„Ezért rendkívül fontos, hogy megoldást találjunk” – fogalmazott az Aftonbladet nevű svéd lapnak. Hozzátette: biztos benne, hogy kielégítő eredmény születik a vitás pontok rendezésében az eheti tárgyalásokon a szövetség és a válogatott képviselői között. Egyben megemlítette: a szövetség csak hétfőn kapta meg azt a hivatalos dokumentumot, amely a játékosok által sérelmezett részleteket tartalmazza.

A játékosokat képviselő szakszervezet múlt héten tízpontos összegzést tett közzé, amelyben kiemelten szerepel például a válogatottnál töltött idő megfelelő pénzügyi kompenzációjának hiánya. A legtöbb játékos ugyanis teljes munkaidőben dolgozik a sportolás mellett, így a munkahelyi és családi kötelezettségeiket a jégkoronghoz kell igazítaniuk.

További kritikus pontok az utazási körülmények, a mérkőzések menetrendje, a tisztelet hiánya, valamint a svéd női jégkorong rövid- és hosszútávú koncepciója. Sérelmezték azt is, hogy a férfi válogatottéval azonos felszerelést kell viselniük, miután a speciálisan női ruházat iránti kérelmeket az elmúlt öt évben figyelmen kívül hagyta az irányító sportági testület.

A svéd női csapat hagyományosan a világ legjobbjai közé tartozik, ám az áprilisi finnországi vb-n nem jutott a negyeddöntőbe, miután négy csoportmeccséből hármat elveszített. Ezzel története során először kiesett az élvonalból – ahová a magyar válogatott hazai pályán feljutott –, így jövőre a svéd együttes a divízió I/A-ban szerepel.

2019.10.18 20:24:34

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS, FÖLDI IMRE

A hétvégén a Kontinentális Kupában szereplő FTC-Telekom jégkorongcsapatának edzője nem fél a rengeteg melótól és feladattól.

2019.09.12 09:53:24

Jégkorong nemzetisport.hu

A magyar élvonalbeli jégkorong-bajnokság 2019–2020-as kiírásának adatbankja.

2019.09.03 15:45:37

Jégkorong nemzetisport.hu

Az EBEL-ben érintett Fehérvár AV19 és a Tipsport Ligában szereplő MAC és DVTK bajnoki menetrendje.

2019.08.22 23:51:43

Jégkorong S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. A nagy rácsodálkozók aligha voltak tisztában azzal, hogy a hölgyek éppúgy a sportág születése óta hokiznak, mint a férfiak. Igaz, eleinte nem keltették marcona harcosok benyomását.

2019.07.19 18:19:16

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS

Kangyal Balázs végigélte a sportág hazai felemelkedését, 50. születésnapján vissza is, előre is tekint.