MTI 2019.08.21 14:22 Frissítve: 2019.08.21 15:19

Jégkorong: bojkottálnak egy nemzetközi tornát a svéd női hokisok

A többek között a pénzügyi helyzetükkel elégedetlen svéd női jégkorongozók bojkottálnak egy válogatott felkészülési tornát.

A svéd jégkorong-válogatott tagjai bojkottot hirdettek (Fotó: dn.se)

A nemzeti csapat szerdán Japán ellen kezdte volna meg szereplését az ötcsapatos viadalon Vierumäkiban, ám a keret 43 játékosa nem vállalta a játékot, így a találkozót törölték. Az ügynek volt előzménye: a csapattagok megtagadták a részvételt a múlt heti hazai edzőtáborban.

A svéd szövetség elnöke, Anders Larsson kiemelte: a bojkott árt a válogatottról kialakult képnek, illetve egyaránt kudarc a nemzeti csapatnak és a szövetségnek.

„Ezért rendkívül fontos, hogy megoldást találjunk” – fogalmazott az Aftonbladet nevű svéd lapnak. Hozzátette: biztos benne, hogy kielégítő eredmény születik a vitás pontok rendezésében az eheti tárgyalásokon a szövetség és a válogatott képviselői között. Egyben megemlítette: a szövetség csak hétfőn kapta meg azt a hivatalos dokumentumot, amely a játékosok által sérelmezett részleteket tartalmazza.

A játékosokat képviselő szakszervezet múlt héten tízpontos összegzést tett közzé, amelyben kiemelten szerepel például a válogatottnál töltött idő megfelelő pénzügyi kompenzációjának hiánya. A legtöbb játékos ugyanis teljes munkaidőben dolgozik a sportolás mellett, így a munkahelyi és családi kötelezettségeiket a jégkoronghoz kell igazítaniuk.

További kritikus pontok az utazási körülmények, a mérkőzések menetrendje, a tisztelet hiánya, valamint a svéd női jégkorong rövid- és hosszútávú koncepciója. Sérelmezték azt is, hogy a férfi válogatottéval azonos felszerelést kell viselniük, miután a speciálisan női ruházat iránti kérelmeket az elmúlt öt évben figyelmen kívül hagyta az irányító sportági testület.

A svéd női csapat hagyományosan a világ legjobbjai közé tartozik, ám az áprilisi finnországi vb-n nem jutott a negyeddöntőbe, miután négy csoportmeccséből hármat elveszített. Ezzel története során először kiesett az élvonalból – ahová a magyar válogatott hazai pályán feljutott –, így jövőre a svéd együttes a divízió I/A-ban szerepel.

2020.07.29 22:09:38

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. A jobbtól nem szégyen tanulni elv a magyar hokiban valós.

2020.07.24 22:06:55

Jégkorong KOHÁN GERGELY

NS-VÉLEMÉNY. Történelmi fordulópont, amikor az utolsó kétkedő hangok is végérvényesen elhallgatnak.

2020.07.16 20:28:16

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. A reményeink szerint elődöntőt is érhetnek a hazai klasszisok.

2020.05.26 20:04:33

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS

ALAPVONAL. Aztán hogy Szuper Levente csak a berkekben keringtetett dolgozata vagy Such György csak a szűk rétegnek tartogatott elképzelése és kivált fellépése-e a meggyőzőbb, azt ma délután tudjuk meg.

2020.05.25 15:29:19

Jégkorong nemzetisport.hu

Balázs Attila: Magyarország egyik legmodernebb hoki utánpótlás-nevelés központját hoztuk létre Érden.