Jégkorong: Bartalis és Hári is aláírt, három játékos hosszabbított Fehérváron

Vágólapra másolva!
2020.07.16. 12:52
Miután az osztrák központú bajnokság, az ICEHL engedélyezte, a Hydro Fehérvár AV19 bejelenthette a magyar igazolásait és szerződéshosszabbításait. A nagy hír, hogy két válogatott klasszisunk, Hári János és Bartalis István is hazatér, ráadásul hosszú távra!
GALÉRIÁNK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: Tumbász Hédi)
GALÉRIÁNK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: Tumbász Hédi)

Sokáig kellett várni, de nagyon megérte: a főtámogató cseréje után már nem EBEL-nek, hanem ICEHL-nek hívott osztrák központú bajnokságban szereplő Hydro Fehérvár AV19 megtartotta nyári sajtótájékoztatóját, amelyen végre bejelenthette, hogy két top 5-ös magyar válogatottal, Hári Jánossal és Bartalis Istvánnal erősített!

„Mutatja, milyen stratégiai elképzelésekkel vágunk neki a következő éveknek, hogy Hári öt, Bartalis három évre írt alá hozzánk, hosszú távon erősíthetik a csapatunkat, illetve a válogatottat, hiszen mindig a céljaink közé tartozott az is, hogy a nemzeti csapatba minél jobb állapotban minél több játékost adjunk – kezdte Gál Péter Pál klubelnök. Tartjuk magunkat a gentlemen's agreementhez, és szerződéssel rendelkező játékosokat nem keresünk, viszont aki mozdítható volt, azokkal tárgyaltunk, és jó aránnyal sikerült is megállapodnunk. Természetesen ezen szerződések anyagi fedezetét is meg kell teremteni. Az igazoltakkal jobbára a pandémia előtt tárgyaltunk, ugyanakkor most is azon vagyunk, hogy a klub esetleges járványügyi helyzetből fakadó gazdasági problémára is találjon megoldást, akár a ligával együttműködve.”

A sajtótájékoztató alatt már a csapattal edző Hári és Bartalis megszerzése külön-külön is hatalmas fogás volna, de egyszerre és ennyi időre pláne. Egyfelől nyilvánvalóan a legjobb magyar hokisták közé tartoznak, 80, illetve 70-szeres válogatottak, feljutásban, illetve elit-vb-szereplésben részes klasszisok, akik most a legjobb éveiket adják Fehérvárnak, hiszen Hári 27, Bartalis 29 éves. Akklimatizálódniuk sem kell, hiszen játszottak már Fejérben, egyúttal az EBEL-ben: Bartalis 2014 és 2016 között 76 meccsen 47, Hári 2017 és 2019 között 109 meccsen 118 pontot szerzett, utóbb a liga harmadik legjobb pontszerzője volt, és idén télen, amikor a Red Bull Salzburghoz került kölcsönbe, ott is legyártott 18 forduló alatt 16 pontot.



„Ha ezen srácokkal nem tudtunk volna megállapodni, a helyükre légiósokat kellett volna hoznunk, úgyhogy ez óriási dolog – vette át a szót az általános igazgató, Szélig Viktor. – Vannak még olyan pozíciók, amiket nem töltöttünk be, és a Titánok-projekt is megy tovább, fiatalokkal, egy-két külföldivel. A nagycsapatnál nem tervezünk nagy létszámmal, tehát, ha igény lesz új játékosokra, főleg a Titánok közül léphetnek fel. Valószínűleg nem töltjük fel teljesen a nagykeretet: az ICEHL-ben tíz, huszonnégy évesnél idősebb külföldi játszhat, mi nem tervezzük e kontingens betöltését sem, inkább magyarokat igazoltunk.”

Az sem mindegy, hogy nemcsak a nemzetiségeket, hanem a posztokat tekintve is stratégiai fontosságú nyereségeket könyvelhet el a Fehérvár, mert Hári és Bartalis mellett a honosított kanadai Andrew Sarauernek is élő szerződése van, továbbá a ma bejelentett aláírók közé tartozik Szita Donát is, azaz máris megvan mind a négy center, akikre fel lehet húzni a csatársorokat. A támadóknál biztos tag a szintén válogatott Erdély Csanád is, és ugyan még nem hosszabbított, maradni fog a térdsérüléséből gyógyuló csapatkapitány, Kóger Dániel is.

Elöl tehát már csak finomhangolni kell, és hátul sem rossz a helyzet, hiszen a közmegegyezés szerint legjobb magyar bekk, Stipsicz Bence már idény közben hosszabbított, most pedig csatlakozott hozzá a két Szabó, Bence és Dániel, akik ugyancsak válogatottak. Ráadásul a kevés várható légiósból három védő lesz, illetve a kezdőkapus, Michael Ouzas, így pedig már sokkal nyugodtabb lehet minden Volán-drukker.

Már csak arra lenne szükség, hogy be is mehessenek a csarnokba megnézni csapatot.

„Korábban arról voltunk híresek, hogy sok magyarral és kevés légióssal játszottunk – szólt hozzá a sajtótájékoztató harmadik résztvevője, a klubikon Palkovics Krisztián. – Az elmúlt években ez megváltozott, aminek egyik oka, hogy keresettebbek lettek a srácok, elvitték őket külföldre. Viszont nem jó, ha túl sok a légiós. A magyaroknak nagy szerepe van, jobban kötődnek a csapathoz, és a drukkereknek is fontos ez, úgyhogy kicsit talán meg is feszülve, de igazoltunk két magyar válogatottat, remélem, a nézők értékelik majd.”





Különengedéllyel

Akik figyelik az eddig EBEL-ként, mostantól ICEHL-ként ismert bajnokság eseményeit, tudhatják, hogy nemcsak a név, hanem a mezőny is változott, továbbá a koronavírus-járvány miatt főleg az átigazolásokra vonatkozó moratóriumot hirdetett a liga, aminek morális töltete, hogy van a hokinál fontosabb teendőnk is jelenleg, a gazdasági pedig, hogy senki sem tudhatja, milyen anyagi vonzatai lesznek a jelen időknek, következésképp lehetetlen vagy legalábbis nehéz felelős döntéseket hozni. E transzferstopot legutóbb szerdán hosszabbították meg, méghozzá határozatlan időre, viszont addigra a Fehérvár meghirdette a sajtótájékoztatóját.

„Mi különengedélyt kaptunk, hogy azon játékosainkat, akikkel a moratórium előtt megegyeztünk, bejelenthessük – mondta Szélig Viktor. – Ennek az oka, hogy magyar csapat vagyunk az osztrák bajnokságban, és Magyarországon nincsen semmilyen korlátozás, mindenki szabadon igazolhat és kommunikálhat: ha mi továbbra is meg lettünk volna fosztva ettől, nagy hátrányba kerülhettünk volna, ami a gazdasági háttér megerősítését illeti. A háttérben folyamatosan dolgozunk, a játékosok is készülnek, szeretnénk, ha ez látszana is.”

Az ICEHL 2020–21-es idénye elvileg szeptember 25-én, két héttel a szokott után kezdődik, jelen tudásunk szerint ugyanúgy 11 klubbal, mint tavaly, csak az anyagi gondok miatt kilépő cseh Orli Znojmo helyett a szlovák másodosztály idei alapszakaszgyőztesével, a Bratislava Capitalsszel.

„Érdekes szezon elé nézünk minden szempontból, sok mindennel meg kell küzdenünk – folytatta Szélig. – A bajnokságnak új főtámogatója és neve van, a mezőny is változott. Az osztrák kluboknál is vannak nehézségek, ám nagyon remélem, hogy e tizenegy csapattal elindulhat a bajnokság, méghozzá a tervezett, szeptember 25-i dátumon. Mi erre készülünk, de nyilván közbeszólhat a járványhelyzet, akár a második hullám: a német élvonal, a DEL eleve november 1-jén kezd és a Bajnokok Ligája küzdelmei is később startolnak... Volt már kiszámíthatóbb a helyzet, de azon ügyködünk, hogy ütőképes csapatot rakjunk össze a mostani, nehéznek ígérkező idényen túlra is.”

A HYDRO FEHÉRVÁR AV19 SZERZŐDÉSSEL RENDELKEZŐ JÁTÉKOSAI
Kapusok (3):
Gyenes Dávid (2021-ig), Kornakker Dániel (2022), Michael Ouzas (kanadai-horvát; 2021)
Hátvédek (6):
Tim Campbell (kanadai; 2021), Michael Caruso (kanadai; 2021), Paul Geiger (kanadai; 2021), Stipsicz Bence (2021), Szabó Bence (2022), Szabó Dániel (2021)
Csatárok (8):
Bartalis István (2023), Erdély Csanád (2021), Hári János (2025), Mihály Ákos (2022), Reisz Áron (2021), Andrew Sarauer (kanadai-magyar; 2021), Sárpátki Tamás (2021), Szita Donát (2021)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik