SZ. A. 2020.06.23 08:17 Frissítve: 2020.06.23 08:50

Jégkorong: Adorján Attila Finnországba szerződött

Noha az idei világbajnokság elmaradt, Adorján Attila szereplésének akadályai elhárultak, így nyugodt szívvel igazolhatott a Kiekko-Pojathoz.

Adorján Attila a Kiekko-Pojathoz szerződött (Fotó: Török Attila)

 

Nemcsak az általános, a magyar kapushelyzet is érdekesen alakul jégkorongban. Idén tavasszal a koronavírus-járvány miatt ugyan elmaradt a férfi divízió 1/A-világbajnokság is, de amúgy sem igazán tudhatnánk, melyik kettő plusz egy kapussal utaztunk volna Ljubljanába.

Tudniillik a legutóbbi két vb-n kezdő Vay Ádám a térdsérülése miatt szóba sem jöhetett (volna), ugyanakkor a következő idényre elszerződött a szlovák élvonalbeli Tipsport Liga (TL) címvédőjéhez, a Banská Bystricához. Legutóbbi helyettesei közül Rajna Miklós a vártnál kevesebbet védett a TL-szereplő DVTK Jegesmedvéknél, Bálizs Bence nagyon sokat az eddig ugyancsak TL-es MAC Újbudában, ám decemberben ő is megsérült, és csak február végén tért vissza, Hetényi Zoltán pedig végigparádézta ezt az évadot is az Erste Liga-negyeddöntős DEAC-ban, ugyanakkor nem tartozott a szövetségi kapitány, a finn Jarmo Tolvanen kedvezményezettjei közé, míg a két éve mindent nyerő FTC-Telekom kapusa, Arany Gergely éppen csak bemutatkozott „nagyjaink” között.

És akkor itt van még Adorján Attila. A 23 éves kapus 2014 óta Miskolcon védett, Mol/Erste Liga-aranyérmes, magyar bajnok és kupagyőztes lett, és hét mérkőzésen a magyar felnőttválogatottban is szerepelt. Csakhogy mivel Csíkszereda szülötteként 2016-ig a román válogatottakban szerepelt, ki kellett várnia az országváltáskor szükséges négy évet, azaz tétmérkőzésen idén mutatkozhatott volna be a magyar nemzeti csapatban – a vb-n, ami elmaradt...

Viszont mivel az adminisztratív akadály a koronavírus-járvány hatásaitól függetlenül elhárult, már nem kell a magyar szövetséghez bejegyzett klubban játszania, nekivághat nagyobb kihívásoknak, amilyen például a finn másodosztály. Adorjánt a Kiekko-Pojat szerződtette, amely a bajnokság félbeszakításkor a harmadik helyen állt.

„Olyan lehetőség adódott előttem, amit a karrierem ezen szakaszában, az egyetemi tanulmányaim befejezésével megéri kihasználni, hiszen új kihívásokkal nézhetek szembe és így tovább tudok fejlődni –  nyilatkozta Adorján a klubhonlapon.  –   Szeretnék köszönetet mondani a klubnak, amiért megkaptam a bizalmat, a támogatása nélkül nem érhettem volna el a céljaimat.”
Mindezek után kaptunk újabb válaszokat is, mert a Nemzetközi Jégkorongszövetség online megtartott éves kongresszusa után kihirdette a 2020 – 2021-es idény vébéinek helyszíneit és olykor időpontjait is.

A férfiaknál az emlegetett felnőtt divízió 1/A-vb tényleg Ljubljanában lesz május 9–15. között, a tavaly decemberben a harmadosztályból feljutó U20-asaink február 8–14. között Dániában próbálhatnak benn maradni a divízió 1/A-ban, míg az U18-asok divízió 1/B-vb-je Asiagóban lesz valamikor tavasszal.
A történetük során először elit-vb-re hivatalos hölgyeinknek továbbra is Kanada az úti cél, csak immár 2021. április 7–17. dátumokkal, míg az U18-as lányok divízió 1/A-vb-je Győrben lesz, várhatóan tavasszal.

Mindezek után 2021. augusztus 26–29. között mindkét felnőttválogatottunk olimpiai selejtezőt játszik majd – a férfiak Rigában, a nők Príbramban –, és ha nagy bravúrral továbblépnének, kijutnának a 2022-es téli játékokra, Pekingbe.

2020.05.26 20:04:33

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS

ALAPVONAL. Aztán hogy Szuper Levente csak a berkekben keringtetett dolgozata vagy Such György csak a szűk rétegnek tartogatott elképzelése és kivált fellépése-e a meggyőzőbb, azt ma délután tudjuk meg.

2020.05.25 15:29:19

Jégkorong nemzetisport.hu

Balázs Attila: Magyarország egyik legmodernebb hoki utánpótlás-nevelés központját hoztuk létre Érden.

2020.04.05 19:30:14

Jégkorong MTI

Együtt tartaná a magyar bajnok Ferencváros jégkorongcsapatának keretét Fodor Szabolcs vezetőedző.

2020.02.29 22:55:28

Jégkorong S. TÓTH JÁNOS

NS-VÉLEMÉNY. Ez az idény megy a kukába.

2020.02.22 17:00:39

Jégkorong H. Á.

A Tipsport Liga középszakaszában érintett DVTK és MAC mérkőzései, a bajnokság állása.