ICEHL: vereséggel kezdett a Fehérvár az osztrák ligában

SZŰCS ANDRÁSSZŰCS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2020.09.25. 21:54
null
Erdély Csanád ütötte az első fehérvári gólt (Fotó: Dömötör Csaba, 2019)
A Hydro Fehérvár AV19 6–4-re kikapott pénteken Grazban az osztrák jégkorongliga (ICEHL) alapszakaszának első játéknapján.

 

Alakulhatott volna jobban, ám talán igyekezzünk a pozitívumra koncentrálni, hogy elkezdődött a bajnokság.

Manapság ez messze nem evidencia, főleg, hogy az immár nem EBEL-nek, hanem ICEHL-nek hívott osztrák központú sorozat nyitónapja előtt törölték az első forduló programjából az újonc Bratislava Capitals és az olasz Bolzano meccsét, mivelhogy a dél-tiroliakat ledöntötte a lábáról a vírus – amely a mieink Grazba utazó keretét is jócskán megrövidítette.

Csütörtökön még arról volt szó, hogy Fehérváron egy stábtag és négy játékos fertőzött, ám pénteken hat játékos hiányzott a jegyzőkönyvből, plusz a tréner, a finn Antti Karhula, így a nyáron a farmcsapattól előléptetett Kiss Dávid nyomban megbízott vezetőedzőként mutatkozott be a ligában.

A gondok éppen a kispadnál jelentkeztek, ám nem a szakmai hozzá nem értés, hanem a kevés játékos miatt: a Fehérvárnak be kellett érnie 16-tal, azaz nem volt meg a négy csatársor és a három bekkpár sem, ráadásul az utolsó védő, Horváth Milán is most debütált... Mindezek tetejébe a hiányzókat egy Ouzas – Geiger, Szabó D. – Bartalis, Sarauer, Reisz sorba is rendezhetnénk, ami a kezdőkapus után kiadna egy kellemes második sort, azaz fájó veszteségeket könyvelt el a magyar csapat már a kezdés előtt.

Ehhez képest nagyon szépen tartotta magát az utolsó pillanatokig: volt az állás 0–1, 1–2 és 3–4 is, a vége mégis 6–4 lett. Pedig sokan hoztak az elvárhatónál többet is, a sebtiben összedobált „második” sor hét pontot termelt; a hátvédek hármat; a veterán finn igazolás, Toni Kähkönen pedig duplázott. Csak közben az emberelőnyökből – amiknek alapja az összeszokottság... – 0/5 lett a mérleg, amin elment a meccs.

A „szépen halt meg” sportos fordulattal a jelen világhelyzetben biztos nem élünk, úgyhogy maradjunk annyiban: a Fehérvár megtette, amit meg tudott, és ha minden jól megy, jövő pénteken a rekordbajnok Klagenfurt ellen folytatja idehaza.

M. M. GRAZ 99ERS (osztrák)–HYDRO FEHÉRVÁR AV19 6–4 (1–1, 2–2, 3–1)
Graz, 707 néző. V: Gruber, Ofner, Gatol, Riecken (osztrákok)
GRAZ:
Bowns
ALTMANN 1 (1), Kirchschläger – LINDNER (1), Moderer (1) – Egger, Dodero – Pfeffer (1)
Fejes 1, Setzinger (2), Broda – Porsberger, Camaranesi (1), Mackay – Grafenthin, OLEKSUK 2, OGRAJENSEK (3) – Pauschenwein, Alagic 1, KAINZ 1
Edző: Doug Mason
FEHÉRVÁR: Kornakker
SZABÓ B. (1), T. Campbell (1) – Caruso, Stipsicz (1) – Horváth M.
Hargrove 1, Hári J. (1), Petan – ERDÉLY CS. 1 (2), KÄHKÖNEN 2, KURALT (2) – Mihály Ákos, Sárpátki, Szita
Mb. edző: Kiss Dávid
Kapura lövések: 23–31
Kiállítások: 10, ill. 8 perc
MESTERMÉRLEG
Doug Mason:
– Meggyűlt a bajunk a semleges harmadbeli játékkal, a Fehérvár kontrajátékával, ám nem adtuk fel, és a harmadik harmadban felülkerekedtünk.
Kiss Dávid: – Első meccsnek elment, még ha fáj is a vereség. Az első harmadban sok jó helyzetet teremtettünk, ám nem tudtuk mind kihasználni, a másodikban a Graz nagyon nyomott, viszont a harmadikra kiegyenlítődtek a viszonyok, képesek voltunk kontrollálni az eseményeket. De a végére elfogyott az energiánk, rövidebb volt a kispadunk a normálisnál. Ez van, át kell küzdenünk magunkat a helyzeten.

További pénteki eredmények
Innsbruck–Dornbirn 4–1
Salzburg–Villach 6–1
Klagenfurt–Linz 1–4
A Bratislava–Bolzano mérkőzést elhalasztották.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik