Hokikapitányunk számára két csatársor késznek tűnik

Vágólapra másolva!
2013.03.19. 09:59
null
Fehérvári légiósokkal kiegészített, amúgy is bő válogatott kerettel dolgozik Székesfehérváron Rich Chernomaz (takarásban, bottal a kézben) (Fotó: Mirkó István)
Gőzerővel, ám elég rendhagyó módon készül a magyar jégkorong-válogatott a budapesti divíziós vb-re. A szövetségi kapitány, Rich Chernomaz Székesfehérváron előbb a Volán-játékosoknak – plusz a bő válogatott kerethez tartozó pár fiatalnak – tartott mini edzőtábort, mostanra azonban már a miskolciak mellett befutott néhány légiósunk is. A kanadai szakembert – aki fehérvári trénerként meccsel majd a Volánnal jövő héten az MK-ban – mindez nem zavarja abban, hogy a válogatottbeli feladataira koncentráljon. Chernomaz két támadótriót szinte már késznek érez, bár az első edzéseket követő február eleji székfoglaló nyilatkozatában is inkább a kapust és a védelmet illetően volt benne kérdőjel.



A VOLÁNBÓL VÁLOGATOTT LETT
Pedig semmi sem változott, és mégis minden. Amíg korábban a Volán válogatottjai döntően klubjátékosoknak érezhették magukat a szezon után felkészülés során – Ljubljanában még meccset is játszottak –, addig mostanra fordult a kocka. Érkeztek légiósaink, valamint miskolciak, a létszám már 33 főre duzzadt. Szombattól a Volán válogatottjai sokkal inkább már a nemzeti együttes keretéhez tartoznak, így a fehérvári légiósoknak kell alkalmazkodniuk, akik elég rendhagyó módon magyar mezben edzhetnek.
„A kapusoknál Hetényi Zoltán valószínűleg hazajöhet, mert a csapata nem fog playoffozni, az utolsó alapszakaszmeccs pedig március harmincadikán lesz – gondolkodott előre Rich Chernomaz. – Szuper Levente a felkészülésig részt vesz valamennyi edzésen, aztán meglátjuk. Valószínűleg három kapussal futunk neki a világbajnoki felkészülésnek. Jó, hogy a légiósok hazatértek, és együtt gyakorolhatjuk az új taktikánkat. A Sofron, Vas Márton, Ladányi és a Benk, Sikorcin, Bartalis csatársor késznek tűnik, de semmi sincs kőbe vésve.”

„A védekezésünk kicsit más, bár nekem centerként nem vészes, mert ugyanúgy hátrébb van a helyem. Van annyi időnk, hogy a vébéig kimunkáljuk ezt a taktikát. Rich jó edző, tudja, miként hozzon formába, időnk pedig jut a felkészülésre, készen fogunk állni!” – mondta Vas János, akit visszavár ugyan francia klubja, a Dijon, de a csatár a folytatásról csak a vb után dönt majd.

SZAVAZÁS

Ön szerint milyen eredménnyel zár a válogatott a budapesti, divíziós vb-n?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Próbálok ráhangolódni a feladatra, emlékezni a régi dolgokra – avatta be a kívülállót érzéseibe Szuper Levente, aki a klubszezonban nem játszott, ám most mégis tagja a keretnek. – Érzem, jó néhány edzésre van még szükségem: a távolságokat kell megéreznem, a jobbra-balra, előre-hátra mozgást, hol vannak a kapuvasak. Nem hiszem, hogy a gyorsaságom változott, legalábbis nagyon remélem, hogy nem kopott. Az egésznek a ritmusát és lélektanát kell összeszednem, a legnagyobb kérdés a fej visszaprogramozása. Egyébként olyan ez, mint a biciklizés, nem lehet elfelejteni.”

„A válogatottban az egy–három–egy az alap, de ezek csak számok: ha nem úgy mozog az ellenfél, akkor ki kell lépni belőle. El kell felejtenünk, amit a Volánban az elmúlt két évben játszottunk, hogy körbelőjük a korongot. Ez a mostani összetettebb stratégia, és ha meg tudjuk tanulni, eredményes lehet. Nekem az a szimpatikus, hogy amit Rich kér, ragaszkodik is hozzá, és vállalja érte a felelősséget, mindennek megmondja a miértjét” – taktikázott Ladányi Balázs. A szezont a Volánnal kezdő, de a Bolzanóval befejező rutinos szélső elárulta: három olasz kérője közül sikerült ahhoz a klubhoz igazolnia, amely végül kiesett a rájátszás első körében. A jövőjét illetően búcsúzáskor nem maradt semmiben a dél-tiroli klubbal.

„Ha itt, a válogatottnál megmarad az a sorunk, amely Lengyelországban olyan jól teljesített, nagyon örülnék neki. A letámadásunk, az egy–három–egy nekem tetszik: egy ember letámad, és irányítja, hogy jobbra vagy balra tolódunk-e, csak akkor lehet baj, ha túl nagy a szakadék a csapatrészek között – de ezért gyakorlunk. Elég kompaktak leszünk középen, ez jó elgondolás. Az edzéseken, egymás ellen működik is, az lesz érdekes, ha ellenféllel is találkozunk” – mondta Bartalis István, akinek a szerződése lejár a Troja-Ljungbynál, és hét év után szívesen kipróbálná magát másik országban, ha olyan lehetőséget kapna.

DIVÍZIÓ 1-ES VILÁGBAJNOKSÁG, A-CSOPORT , BUDAPEST
MAGYARORSZÁG JAPÁN KAZAHSZTÁN
NAGY-BRITANNIA DÉL-KOREA OLASZORSZÁG
MENETREND
1. FORDULÓ
Japán–Kazahsztán 2013.04.14
Dél-Korea–Olaszország 2013.04.14
Nagy-Britannia–Magyarország 2013.04.14
2. FORDULÓ
Olaszország–Japán 2013.04.15
Kazahsztán–Nagy-Britannia 2013.04.15
Magyarország–Dél-Korea 2013.04.15
3. FORDULÓ
Dél-Korea–Japán 2013.04.17
Olaszország–Nagy-Britannia 2013.04.17
Magyarország–Kazahsztán 2013.04.17
4. FORDULÓ
Kazahsztán–Dél-Korea 2013.04.19
Japán–Nagy-Britannia 2013.04.19
Magyarország–Olaszország 2013.04.19
5. FORDULÓ
Nagy-Britannia–Dél-Korea 2013.04.20
Olaszország–Kazahsztán 2013.04.20
Magyarország–Japán 2013.04.20
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik