Hoki-vb: szétlövés után Oroszországé a bronzérem

Vágólapra másolva!
2019.05.26. 18:47
null
Ostrom alatt az orosz Andrej Vasziljevszkij kapuja (Fotó: AFP)
Oroszország lett a bronzérmes a Pozsonyban záruló idei elit jégkorong-világbajnokságon, miután a 3. helyért játszott vasárnap délutáni mérkőzésen három harmad, a hosszabbítás és a szétlövés nyomán 3–2-re nyert Csehország ellen. A Kanada–Finnország döntő 20.15-kor kezdődik, és élő szöveges tudósítással követhető az nso.hu-n!

 

A „kisdöntő” résztvevői valahogy mindig elveszettek kicsit, hiszen nem arra készülnek és hajtanak hetekig, hogy aztán ne az arany-, hanem csak a bronzéremért játszhassanak, dupla büntetésként ráadásul kevesebb pihenőidővel.

Különösen igaz (volt) ez a furcsa lélekállapot Oroszország idén összerakott válogatottjára, amely minden sorába jutott abszolút világklasszis, főleg a csatároknál – mégis sikerült nulla lőtt góllal teljesítenie a Finnországgal szembeni elődöntőt. Utána például az egyik csapatkapitány-helyettes, Alekszandr Ovecskin sem állt meg senkinek az aláírás-gyűjtögető fanatikusok és/vagy gyerkőcök közül – mondjuk, a társai sem –, és a másnapi bemelegítés előtt is lelkes értetlenséggel rágózott az öltözőfolyosón, mint aki továbbra is próbálja megfejteni, mi is történt előző nap.

Mindeközben a rivális Csehországnak másfajta kudarcot kellett feldolgoznia, hiszen Kanada átgyalogolt rajta a második elődöntőben, a csehek lőttek mindent és mindenhonnan, csak nem találtak.

Ezek után vasárnap délután Oroszország kezdett sokkal aktívabban, úgy tűnt, a vörös mezesek ki akarják lőni, ami bennük ragadt – az más kérdés, hogy Mihail Grigorenko olyan góllal szerezte meg a vezetést, amihez alig ért hozzá, és a korong alig vánszorgott át a gólvonalon (1–0). A tudat, hogy a „szbornaja” mégis képes a gólszerzésre, biztató lehetett, csak éppen 41 másodperccel később már nem élt a vezetés, mert Michal Repík szépen betett köténybe egy szólót (1–1)…

A góloktól pedig életre kelt a meccs, kiváló színvonalú játék folyt, amelyhez tökéletesen illett Dominik Kubalík remek pipás gólja (1–2), de az is, hogy a második harmadban Artyom Aniszimov 39 másodperc alatt kiegyenlített (2–2), még, ha ehhez jó adag szerencse is kellett.

Innentől foltokban leült kissé a meccs, ami persze nem jelenti azt, hogy ne adódtak volna helyzetek mindkét oldalon, ahogy klasszismegoldások is. Csehország minden egyes tagja nagyon akarta a bronzot, Oroszországból pedig csak néhányan, ebből lett az, hogy a harmadik játékrészben Andrej Vaszilevszkij kapus egy meccsre is elegendő lövéssel foglalkozhatott, ám mivel ezt hibátlanul tette, rákanyarodtunk a hosszabbításra.

Ennek döbbenetre mind a tíz percre lement, pedig három a három ellen játszották, tehát alföldnyi területek nyíltak mindenütt – csakhogy amit lehetett, azt kihagyták az illetékesek: Nyikita Guszev például egy tátongó üres kapus helyzetet is…

Kénytelenek voltak tehát szétlövéssel dönteni: a rávezetésekben Oroszország volt az ügyesebb, szerencsésebb – a vörösöktől a csapatkapitány Ilja Kovalcsuk és Guszev is betalált, a másik oldalról senki –, úgyhogy legalább a bronzérmeket hazaviheti Szlovákiából, ha a trófeát nem is (3–2).

Az idei elit-világbajnokságból már csak a döntő maradt: a Kanada–Finnország rangadó 20.15-kor kezdődik, és élő szöveges tudósítással követhető az nso.hu-n!

JÉGKORONG
ELIT-VILÁGBAJNOKSÁG, SZLOVÁKIA

A 3. helyért
Oroszország–Csehország 3–2 (1–2, 1–0, 0–0, 0–0, 1–0) – szétlövéssel
Gólok:
Grigorenko, Aniszimov, Kovalcsuk, ill. Repík, Kubalík
Lövések: 30 (9, 14, 5, 2), ill. 50 (11, 15, 18, 6)
Kiállításpercek: 2 (–,–, 2, –), ill. 4 (2, –, 2, –)

KÉSŐBB
Döntő:
Kanada–Finnország, 20.15 (tv: Sport 1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik