Hoki-vb: „Nem liheghetjük túl, hogy Kopitar játszik”

SZŰCS ANDRÁS, TUMBÁSZ HÉDI (Nur-Szultan)SZŰCS ANDRÁS, TUMBÁSZ HÉDI (Nur-Szultan)
Vágólapra másolva!
2019.05.03. 10:08
A Nur-Szultanban zajló divízió 1/A jégkorong-világbajnokságon a magyar férfiválogatott csütörtökön Litvánia ellen megszerezte az első győzelmét, ma pedig az eddig nyeretlen Szlovéniával folytatja. Délnyugati szomszédunkat tétmérkőzésen még sosem győztük le, ráadásul nálunk nem játszhat a sérült Magosi Bálint és az eltiltott Hári János, nekik meg van egy világsztárjuk Anze Kopitar személyében. Mégsem tűnünk esélytelennek.
A magyar hokiválogatott a csütörtöki győzelem után bizakodóan várja a Szlovénia elleni meccset (Fotók: Tumbász Hédi)
A magyar hokiválogatott a csütörtöki győzelem után bizakodóan várja a Szlovénia elleni meccset (Fotók: Tumbász Hédi)

A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON IDE VAGY BÁRMELYIK KÉPRE!

Tartalmas lett a csütörtök, érdekesen alakul a péntek.

A világbajnokság harmadik fordulójában a magyar válogatott 4–1-re nyert Litvánia ellen, megszerezve első rendes játékidős győzelmét, vele három pontot, és fellépett a hatodikról a negyedik helyre – ez nyilván mind nagyon jó. Csakhogy közben elveszítettük a csapatkapitányunkat és az egyik helyettesét is, azaz két alapemberünk hiányában kell folytatnunk ma Szlovénia ellen, amelyet még sosem győztünk le tétmérkőzésen.

Magosi Bálint fejét Kostas Gusevas verte le, számunkra még dühítőbben ráadásul büntetlenül, ami kivált hihetetlen, mióta a szélsőnk agyrázkódásos tüneteket produkál, és ma nem is játszhat. Ugyanígy kimarad az egyébként ma 27 éves Hári János, csak ő nem az ellen, hanem a saját vétke miatt: ő 4–1-nél, 1:40-nel a vége előtt szúrt oda ellenfelének, amiért nemcsak leléptették, hanem még egymérkőzéses eltiltást is kapott, ami első hallásra szintén fura azzal összevetve, hogy Magosi levadászása meg nem ért semmit, de Hári büntetése önmagában nézve aligha vitatható...

ELLENFÉLNÉZŐ: SZLOVÉNIA
Az elit-világbajnokságokat leszámítva feltehetőleg sosem fordult még elő, hogy Szlovénia három vereséggel kezdje a világbajnokságot, most viszont ez a helyzet. A start előtt az lehetett az egyszerűsített kérdés, hogy mégis hány másik ásszal ér fel egy Kopitar, mert ő évek óta először vállalta a szereplést a válogatottban, de sok alapember hiányzik mögüle, ami láthatóan aláássa a csapat eredményességét.
A mesterünk, Majoross Gergely meg is kapta a kérdés, hogy miként készülünk a torna legnagyobb sztárjára: „Bizonyos statikus helyzetekre lehet készülni, például, ha egy bulinál valahova szeret helyezkedni, arra figyelhetünk, továbbá emberelőnyben nyilván fontos szereplő. Ugyanakkor ha csak rá figyelünk, ott van még Sabolic és a többiek, akik szintén tudnak bajt keverni, tehát nem liheghetjük túl, hogy Kopitar játszik.”
Világranglista-helyezés: 15. (20.)
Összes játékos: 1114 (5889)
Férfi: 158 (652)
Junior: 889 (4513)
Női: 67 (724)
Játékvezetők: 48 (150)
Fedett pályák: 7 (41)
Nyitott pályák: 0 (18)
(Zárójelben a magyar értékek.)

Mindezek után azonban nemcsak arra kellett figyelnie a szakvezetőségnek, hogy felfrissítse a csapatok az öt napon belüli negyedik mérkőzésre, hanem, hogy befoltozza a „betűs” játékosaink helyét az összeállításban.

Ha minden igaz, az első sorban Hári helyét Andrew Sarauer veszi át, aki nyilván center, és a hetet a második támadótrióban kezdte, csak szegény olyan pocsék vb-t fut, hogy azóta lekerült a negyedikbe – csak most a szükség visszahelyezi fentre.

Magosi hiányában pedig eggyel kevesebb csatárunk marad a szükséges 12-nél, úgyhogy ma háromsorozni fogunk, plusz Benk András és Terbócs István be-beugrál majd, ahogy a mérkőzés kívánja és engedi.

Ezért jöttünk tizenhárom csatárral... felelte a problémára Kiss Dávid, a magyar válogatott videoelemzője. Úgy néz ki, három teljes csatársorunk lesz és két extra támadó. Kénytelenek voltunk belenyúlni a sorokba, de igyekeztünk úgy csinálni, hogy amelyek jól mentek, azokat ne piszkáljuk. Most olyan játékosok léphetnek előrébb, akik eddig kevesebb játékidőt kaptak, megmutathatják, hogy nem véletlenül vannak itt – és ennek nézhetjük a jó oldalát is: mivel pihentebbek, mint a többiek, bennük több az energia, az erős letámadások során ezt kihasználhatjuk.”

Eddig tart a rólunk szóló rész –Szlovénia táborában sokkal rosszabb a hangulat. Délnyugati szomszédunknak már az is sokk volt, hogy tavaly nem jutott vissza az elitbe, de hogy idén sem fog, az pláne szokatlan. Főleg, hogy évek óta először vállalta a szereplést a válogatottban a Los Angeles Kings kétszeres Stanley-kupa-győztes csapatkapitánya, Anze Kopitar. Csakhogy mellőle-mögüle hiányzik hat-hét alapember, és utóbbi tényező egyelőre fajsúlyosabbnak tűnik. Szlovénia ugyanis háromból három vereséggel áll, kikapott Kazahsztántól, Dél-Koreától és Fehéroroszországtól is (ez mondjuk a három legerősebb csapat jelenleg a mezőnyben), azaz a feljutásról máris lemaradt, és ha mi legyőznénk, a zárónapon Litvániával a kiesés ellen játszana...

A Dél-Korea elleni vereségük látszólag meglepte őket, nem számoltak vele, és mintha kicsit elment volna a kedvük azzal, hogy nem a feljutásért folytatják folytatta Kiss Dávid. Ma teljesen más arcukat fogják mutatni, mi erre készülünk. Szeretnénk nekik ugrani, megszerezni a vezető találatot és arra építkezni.”

Kopitar természetesen külön téma az egész vb-n, a mieink is foglalkoztak vele. A világsztár kaliberéhez passzoló (túl)terhelést is kap: bent van emberelőnyben, emberhátrányban, egyenlő létszámnál gyakran duplázik, azaz csapágyasra van hajtva. Eddig 69:30 az összes jégen töltött ideje, ami a negyedik legtöbb az egész világbajnokságon, a csatárok között pedig nyilvánvalóan az első, ráadásul átlagban 50 másodperces cseréket nyom, ami természetesen ugyancsak a legmagasabb érték. Három meccsen három asszisztja van, viszont a legutóbbin már nem szerzett pontot. Csakhogy attól világklasszis, hogy például az első meccs két gólját egyesegyedül ő hozta össze a semmiből, és ilyesmire nyilván bármikor képes...

Belőle fel kell készülnünk, és amúgy is kivideózzuk őket természetesen, habár azt egyébként is tudjuk, mely klubban és bajnokságban légióskodik, mennyit keres és milyen képességei vannak... ezt Kopitarról már Galló Vilmos mondta, akivel visszakanyarodtunk a saját kérdéseinkhez, mégiscsak az szokott célravezető lenni, ha magunkkal foglalkozunk. Valószínűleg majd Sarauer Bandi kerül a sorunkba, ám mivel Magó sem játszhat, egy csatárral kevesebben leszünk. De a győzelemért megyünk: tudjuk, hogy a vébéken Szlovénia mumus, ám talán most nagy esélyünk van, hogy végre elkapjuk. Litvánia nem volt a legkeményebb, elosztottuk a játékidőt, úgyhogy hiába volt az első két mérkőzés húzósabb, azt már kipihentünk, mindenki friss lesz.”

DIVÍZIÓ1/A-S JÉGKORONG-VILÁGBAJNOKSÁG, NUR-SZULTAN
4. FORDULÓ
15.30:MAGYARORSZÁG–Szlovénia (Tv:Sport1)– élőben az NSO-n!

A várható összeállításunk:
Vay (Bálizs)
Szabó D., Stipsicz – Wehrs, Varga A. – Macaulay, Pozsgai – Szirányi B.
Erdély Cs., Sarauer, Galló V. – Nagy K., Bartalis, Sofron – Nagy G., Vas J., Bodó – Benk, Terbócs
Sérült: Magosi B. Eltiltott: Hári J.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik