Hoki-vb: „Ne kelljen hetven, sem hét évet várni az elitbe jutásra”

SZŰCS ANDRÁS (KIJEV)SZŰCS ANDRÁS (KIJEV)
Vágólapra másolva!
2017.04.22. 09:05
null
Fiatal védőnk, Stipsicz Bence remélhetőleg az ukránokat is megrepteti majd (Fotó: Török Attila)
A jég kiváló, a csarnok szocreál, a csapatunk elszánt: így állunk a divízió 1/A-világbajnokság nyitó napja előtt, amelyen a magyar válogatott a házigazda Ukrajnával kezd. A találkozóról élő, szöveges tudósítással jelentkezünk!

 


JÉGKORONG, DIVÍZIÓ 1/A-VILÁGBAJNOKSÁG
1. FORDULÓ (április 22., szombat)

12.30: Ukrajna–Magyarország (Tv: Sport1 – élőben az NSO-n!)
16.00: Dél-Korea–Lengyelország
19.30: Ausztria–Kazahsztán

Amikor egy kisebb lánycsapat majd' kitörte a nyakát a téglákra helyezett dupla raklaplépcsőn, mert az eredeti rég elmállott, akkor végképp megbizonyosodtunk, hogy ennek a vb-nek meglesz a romantikája.

A VÁRHATÓ SORÖSSZETÉTEL
CSATÁRSOROK
Kóger D., Sarauer, Dansereau
Vas J., Hári J., Galló V.
Erdély, Bartalis, Magosi B.
Benk, Nagy K., Terbócs/Csányi
VÉDŐPÁROK
Stipsicz, Wehrs
Sagert, Szirányi B.
Garát/ Varga A./Gőz
KAPUS

Rajna (Bálizs)

Ha valaki emlékszik a Reszkessetek, betörők! második részére, amelyben Marv a felújítandó New York-i ház minden kacatját összedobálja létrának, majd büszkén közli, hogy „roppant gondos építmény”, mielőtt látványosan összeomlik, az tökéletesen elképzelheti, hogyan néz ki a kissé fellengzősen Sportpalotának nevezett szocreál betoncsarnok, meg a környéke. Másképpen a vb otthona.

A hölgyek például azon park felé igyekeztek, amely a csarnokot a hivatalos szállodával köti össze: csakhogy a hangulatos lugas aljában ereszkedő lépcsősor utolsó fokait elporlasztotta az idő, és holmi divízió 1/A-jégkorong-világbajnokság miatt nem öntöttek újakat a végébe. Ehhez jön még, hogy a régi idők szerencsére letűnt építészeti ideológiája mentén építették az arénát, és azóta sem nyúltak hozzá, de még annyira sem, hogy mondjuk felmatricázzák az erre tévedő vendégnek, hogy a hatalmas faberakásos báltermek folyosórendszere melyik sarok után mit rejt. Szerencse, hogy legalább mindenben ugyanolyan hanyag a szervezőbrigád, így a hiányokat bárki áthidalhatja, ha egyszerűen nem vesz tudomást a nyugati minták alapján elképzelt szakaszhatárokról. A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Rich Chernomaz például a másodedző, Majoross Gergely akkreditációs kártyájával slattyogott ki a létesítmény elé – át egy forgókapun és fotocellás ajtón, amit elvben tányérsapkás közeg véd… –, hogy a feketefüstös menüjét elfogyassza, és közben elmesélje a Nemzeti Sportnak, miként is készülünk a házigazda Ukrajna elleni nyitó rangadónkra.

Elszántan – mondhatnánk, ami rövid ugyan, de nagyon kifejező, és örömteli is. Odahaza ugyanis nem tűnt világverőnek a csapatunk, és habár ezt most sem állítanánk – nyilván, hiszen a másodosztály vb-jére készülünk –, határozottan elevenebbnek, rendezettebbnek és koncentráltabbnak festett a társaság, mint például a Tüskecsarnokban az utolsó edzőmeccsen, amikor Szlovénia akkor talált be, amikor helyzetbe került, vagy inkább hoztuk. Ezen a héten és főleg az első napon ennél kisebb ellenállásra számítunk, de csak árnyalatnyival.

„Sok hiányzóval felálló, ám technikailag rendkívül képzett társaság: csapatunk még nem látott belőle semmit, szombaton prezentálunk majd – mondta az ukránokról az említett másodedző, Majoross Gergely. – Ha tudjuk azt a sebességet diktálni, amit tervezünk, az nehezen lesz kezelhető számukra. Ha túl sok helyet hagyunk, ha eltérünk attól, amit játszani szeretnénk, akkor viszont bizonyosan tudnak nekünk fájdalmat okozni. A felkészülés elején a védekező harmadbeli játékunk és a korongkihozatalunk volt problémás, de ezt indokolta az edzőpartnereink színvonala is. Viszont éppen általuk ezt olyan magas szintre emelhettük, ami másképpen nem lett volna lehetséges. Általában szeretnénk egyszerű hokit játszani, ugyanakkor éreznünk kell, hogy mi érkeztünk magasabb szintről. Nem lebecsülve senkit – hiszen mindegyik ellenfelünk nagyon erős –, de kell hogy legyen egészséges magabiztosságunk, hogy van bennünk elég erő ahhoz, hogy az idén visszajussunk az elitbe, és erre ne kelljen sem hetven, sem hét évet várnunk.”

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok (2):
Bálizs Bence (MAC Budapest), Rajna Miklós (Fehérvár AV19)
Bekkek (7): Garát Zsombor (Austin Bruins, amerikai), Gőz Balázs (DVTK Jegesmedvék), Kalvin Sagert (Fehérvár AV19), Stipsicz Bence (Cedar Rapids RoughRiders, amerikai), Szirányi Bence (Fehérvár AV19), Varga Arnold (Debreceni HK), Kevin Wehrs (Villach, osztrák)
Csatárok (13): Bartalis István (Schwenninger Wild Wings, német), Benk András (Újpest), Csányi Karol (Újpest), Keegan Dansereau (DAB), Erdély Csanád (Fehérvár AV19), Galló Vilmos (Linköping, svéd), Hári János (Leksand, svéd), Kóger Dániel (Fehérvár AV19), Magosi Bálint (DVTK Jegesmedvék), Nagy Krisztián (MAC Budapest), Andrew Sarauer (Fehérvár AV19), Terbócs István (MAC Budapest), Vas János (Fehérvár AV19)
Kapus-vésztartalék: Arany Gergely (MAC Budapest)

A MÉRKŐZÉSEK
1. FORDULÓ (április 22., szombat)
Ukrajna–Magyarország 12.30 (Tv: Sport1 – élőben az NSO-n)
Dél-Korea–Lengyelország 16.00
Ausztria–Kazahsztán 19.30
2. FORDULÓ (április 23–24., vasárnap és hétfő)
Kazahsztán–Dél-Korea április 23., 16.00
Lengyelország–Ukrajna április 23., 19.30
Magyarország–Ausztria április 24., 19.30 (Tv: Sport1 – élőben az NSO-n)
3. FORDULÓ (április 25., kedd)
Kazahsztán–Lengyelország 12.30
Magyarország–Dél-Korea 16.00 (Tv: Sport1 – élőben az NSO-n)
Ukrajna–Ausztria 19.30
4. FORDULÓ (április 26–27., szerda és csütörtök)
Kazahsztán–Ukrajna április 26., 19.30
Lengyelország–Magyarország április 27., 16.00 (Tv: Sport1 – élőben az NSO-n)
Ausztria–Dél-Korea április 27., 19.30
5. FORDULÓ (április 28., péntek)
Magyarország–Kazahsztán 12.30 (Tv: Sport1 – élőben az NSO-n)
Lengyelország–Ausztria 16.00
Dél-Korea–Ukrajna 19.30


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik