Hoki-vb: a britek hosszabbítás, az olaszok szétlövés után maradtak bent

Vágólapra másolva!
2019.05.20. 22:55
null
Farmer (fehérben) újabb fontos gólt szerzett (Fotó: AFP)
A Szlovákiában zajló jégkorong-világbajnokság csoportkörének utolsó előtti játéknapján a délutáni mérkőzések nem fukarkodtak az izgalmakban, a britek hosszabbításban őrizték meg élvonalbeli tagságukat a franciák kárára, míg a svédek kilencgólos meccsen harcolták ki a nyolc közötti helyüket. Este Kanada simán legyőzte Dániát, Olaszország pedig szétlövéses dráma végén őrizte meg élvonalbeli tagságát Ausztriával szemben.

Szívbeteg ismerőseinknek nem javasoljuk, hogy legyenek a brit jégkorong-válogatott szurkolói.

Azok után hogy a szigetországiak tavaly 16 másodperccel a vége előtt egyenlítettek a mieink ellen a budapesti rendezésű divízió 1/A jégkorong-világbajnokságon, amivel kiharcolták a feljutást, most a franciák ellen sem siették el túlzottan a bentmaradás kérdésének eldöntését.

A Franciaország–Nagy-Britannia találkozó előtt a kérdés viszonylag egyszerű volt: amelyik csapat nyer, megőrzi tagságát az elitben, a vesztes pedig próbálkozhat a feljutással jövőre.

Az első harmad kiegyenlített játékot hozott, mindkét kapu előtt 10-10 védést kellett bemutatnia a kapusoknak, a francia Florian Hardynak és a brit Ben Bownsnak, gól nem született.

A második húsz percben viszont beindultak a felek, pontosabban előbb a franciák: Anthony Rech szervezett vezetést három és fél perc után, majd Sascha Treille duplázta meg négy perc múlva az előnyt emberelőnyből. Ez láthatóan megzavarta a briteket, akiket Rech sokkolt tovább: hat másodperccel az előző találat után ismét betalált. A britek azonban a harmad végére összekapták magukat és Robert Dowd, valamint Mike Hammond találatával szépítettek és minimális különbségre zárkóztak.

A harmadik harmadban aztán jött egy régi, nem túl kedves ismerősünk: Robert Farmer, aki eddig a vébén nem sok vizet zavart, öt és fél perc után egyenlített – s ezzel, ahogy tavaly a mieink ellen, most a franciák ellen mentette hosszabbításra a mérkőzést.

Az akkor feljutást ért, s most – még ha közvetve is – bennmaradást: a ráadásban ugyanis több óriási francia ziccer után az első értékelhető brit támadás góllal zárult: Robert Dowd került ziccerbe és nem is hibázott. Ezzel a britek általános meglepetésre megőrizték élvonalbeli tagságukat, míg a franciák 2007 után búcsúznak az elittől, s szerepelnek újra a másodosztályban.

A másik csoportban is közel hasonlóan drámaian alakult a mérkőzés, s tét ott is volt: ha Svédország legyőzi Lettországot, biztosan negyeddöntős, és a lettek kiesnek, míg a lettek egy rendes játékidőben aratott győzelem esetén még reménykedhetnek a egy svéd vereségben az utolsó fordulóban – miközben ők győzelem esetén bejutnak a nyolc közé.

A találkozón a svédek nagy elánnal kezdtek, de hiába nyerték a lőpárbajt 11–4-re az első 20 percben, csak egyszer voltak eredményesek. A második játékrész már jóval kiegyenlítettebb mederben folyt, ami jelez, hogy 1–1-re hozták a felek a harmadot, aztán jött a gólzáporosra sikeredett záró harmad.

Kezdésként a lettek Roberts Bukarts második előnyös góljával egyenlítettek, Janis Jaks góljával már a vezetést is megszerezték, s még nem telt el négy egész perc a játékrészből. A svédek azonban a tizedik perc végére Anton Lander és Patric Hornqvist góljaival fordítani tudtak.

Roberts Bukarts harmadik találata után a vége előtt négy perccel azonban 4–4-et mutatott az eredményjelző, s ekkor még egy gól kellett volna a baltiaknak a rendes játékidőben, ezért lehozták a kapusukat. A az 5–4-es végeredményt ezt kihasználva állították be a skandinávok: Dennis Rasmussen az üres kapuba talált, s ezzel eldőlt, hogy a svédek a legjobb nyolc között folytathatják, a lettek meg nem.

McMonagle (balra) lőtte be az utolsó büntetőt (Fotó: AFP)
McMonagle (balra) lőtte be az utolsó büntetőt (Fotó: AFP)

Az A-csoport esti meccsén Kanada nem sokat vacakolt a továbbjutásra már esélytelen Dániával, alig Pierre-Luc Dubios góljával egy perc után megszerezte a vezetést, a hatodik percben Jared McCann is betalált, s alig nyolc és fél perc telt el a mérkőzésből, amikor Jonathan Marchessault gyakorlatilag rövidre is zárta a mérkőzést.

A hátralévő kétszer húsz percben a kanadaiak nem erőltették különösebben magukat, a két tét nélküli harmadban egyaránt egy-egy gólt szereztek, így végül 5–0-s győzelemmel abszolválták a mai mérkőzésüket.

A B-csoport másik meccse jóval nagyobb téttel bírt, és legalább annyi izgalmat hozott mint a korábbi brit–francia meccs: Ausztria és az elit-vb negatív csúcsait ostromló Olaszország is a bentmaradásért lépett jégre. A képlet egyszerű volt a két pont nélkül álló csapat mérkőzésén: a győztes megőrzi tagságát, a vesztes pedig Franciaországgal együtt a divízió 1/A vébén próbálkozhat meg az azonnali visszajutással.

Némi meglepetésre Olaszország a harmad felénél megduplázta a tornán eddig szerzett góljai számát – Antohny Bardaro volt eredményes – , ám Ausztria még az első harmadban fordítani tudott: Manuel Ganahl másfél percen belül egyenlített, majd Michael Raffl öt perccel később a vezetést is megszerezte. Nem ez volt azonban az utolsó fordítás a mérkőzésen: az életben maradásért küzdő olasz válogatott ugyanis a második harmad második felében előbb Simon Kostner találatával egyenlített, majd a 37 éves veterán Marco Rosa révén ismét előnybe került – már-már gólfesztivált csaptak az olaszok, akik a vb-n első alkalommal tudtak harmadot nyerni.

Az osztrákok sem hagyták annyiban a dolgot, s a záró hármad elején Raffl második gólja után 3–3 állt az eredményjelzőn, s ez is maradt a rendes játékidő végéig. Jöhetett tehát az ötperces hosszabbítás, amelyben ugyan az osztrákok voltak közelebb a gólszerzéshez, de újabb gól nem esett, így szétlövéssel dőlt el a kiesés.

Itt pedig az olaszok bírták jobban az idegek csatáját: hét büntetőből ők hármat váltottak gólra, az osztrákok csak kettőt, mindkét újonc bent maradt az elitben.

JÉGKORONG
VILÁGBAJNOKSÁG, SZLOVÁKIA
A-CSOPORT (KASSA)
Franciaország–Nagy-Britannia 3–4 (0–0, 3–2, 0–1, 0–1) – hosszabbításban
Kanada–Dánia 5–0 (3–0, 1–0, 1–0)
B-CSOPORT (POZSONY)
Svédország–Lettország 5–4 (1–0, 1–1, 3–3)
Ausztria–Olaszország 3–4 (2–1, 0–2, 1–0, 0–0, 0–1) – szétlövéssel

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA

MGyHGy HV V LG–KG+/–P
1. Finnország 6
5
1
20–7
+13 16
2. Kanada6
5


1
33–11+22
15
3. Egyesült Államok
6
4
1

1
27–12
+15
14
4. Németország
6
4


2
14–16
–212
5. Szlovákia 6 3
3
26–18
+8 9
6. Dánia
6
114
17–21–45
7. Nagy-Britannia 7 1 6 9–41–32 2
8. Franciaország 7
2
5
14–34–20 2
A B-CSOPORT ÁLLÁSA

MGyHGy HVV LG–KG+/–P
1. Oroszország
6
6



29–3
+26
18
2. Csehország65
1
34–10
+24 15
3. Svédország 6
5
1
37–14+23 15
4. Svájc64

2
23–9 +14
12
5. Lettország 6
2
4 17–19 –2 6
6. Norvégia 6
2
4
18–29–11 6
7. Olaszország
7

1

6
5–48
–44
2
8. Ausztria7

1
6
9–40
–30 1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik