Hoki-vb: győzelmet ért az erős kazah rajt a rangadón

SZŰCS ANDRÁS (Nur-Szultan)SZŰCS ANDRÁS (Nur-Szultan)
Vágólapra másolva!
2019.04.29. 18:15
null
A kazah válogatott kiválóan kezdett, és egy gólt megtartott előnyéből Szlovénia ellen (Fotó: Tumbász Hédi)
A Kazahsztánban zajló divízió 1/A-csoportos jégkorong-világbajnokság nyitó napjának rangadóján a házigazda válogatott 3–0-s első harmad után 3–2-es győzelmet aratott Szlovénia felett.

Anze Kopitar egymaga nem volt elég: a Los Angeles Kings kétszeres Stanley-kupa-győztes centere hiába lövetett szinte egymaga kettőt a csapatával, Szlovénia addigra háromgólos hátrányba került, azaz Kazahsztán nyerte a Nur-Szultanban zajló divízió 1/A-világbajnokság első napjának slágermeccsét.

Végső soron az esélyek nyerték a divízió 1/A-világbajnokság első napjának összes mérkőzését. Tavaly ugyanis Dél-Korea és Fehéroroszország szerepelhetett az elitben, most tehát ők számítanak favoritnak, és győztek is: a távol-keletiek ugyebár ellenünk a nyitómeccsen, a beloruszok pedig délután.

Ám utóbbiaknak nem ment olyan könnyen: a divízió 1/B-ből, azaz a harmadosztályból feljutott Litvánia ugyanis 2:52-nél emberhátrányból szerezte meg a vezetést, 8:23-nál egyenlő létszámban meg is duplázta, méghozzá a klub nélküli csapatkapitány, egyben szövetségi elnök, a negyvenéves, 1399 NHL-meccses veterán, Dainius Zubrus találatával!

Csak aztán nyolc perc alatt kaptak hármat, úgyhogy a szünetre már 3–2-es fehérorosz vezetéssel mentek...

A maradék időben Fehéroroszország ellépett kettővel is, majd hét perccel a vége előtt állt be a 4–3-as végeredmény, a baltiak hiába kapartak a végén.

Ezután jött a nap rangadója, ami „félidő” utánig messze nem volt az, mert Kazahsztán osztálykülönbséggel módszeresen verte Szlovénia legjobbjait. Ehhez persze hozzájárult a temérdek emberelőny, amit a házigazda kapott – de többségét joggal. Az elsőt speciel a harmadik percben, úgyhogy 3:54-nél már vezettek a fehér mezesek, 9:45-nél kettővel, 15:09-nél újabb fórból hárommal, úgyhogy Ivo Jan szlovén kapitány időt is kért.

Gyakorlatilag lemosták a jégről délnyugati szomszédainkat, amelynél a világbajnokság legnagyobb sztárja, Anze Kopitar emberelőnyben, -hátrányban, egyenlő létszámnál pedig gyakran két sorban is a pályán volt, azaz csapágyasra hajtották már az első meccsen. De nem véletlenül játszatják a legjobbjukat ennyit: a keretből hét alapember hiányzik ugyanis, azaz nincs igazán más választás.

Sokáig úgy tűnt, egy Kopitar nem is tudja ellensúlyozni a hiányzókat – de aztán egy alapvonal mögötti korongra ő még a cseréje végén is elindult, befurakodott a védője elé, centerezett, és gól lett a vége, amit a Fehérvár AV19 légiósa, Anze Kuralt jegyzett. Ettől hirtelen élet költözött a szlovén válogatottba, amely fórba került, abban pedig konkrétan Kopitar lövetett egyet a balszélsőjével, David Rodmannel – akinek a bátyja, Marcel a minap lett a DVTK Jegesmedvék vezetőedzője, és ma délután tartott bemutatkozó sajtótájékoztatót Miskolcon.

Borsodtól néhány ezer kilométerre pedig kiegyenlítettebbé vált a meccs, a helyiek is elkezdtek aggódni kissé, hogy az addig csodásan játszó hokisaik elszórakozzák-e a győzelmet. De nem szórakozták, 3–2-vel behúzták, úgyhogy a házigazda és a két tavalyi még az elitben játszó válogatott nyert az első napon.

Folytatás kedden, amikor a mieinknek Fehéroroszország jut.

DIVÍZIÓ I/A-S JÉGKORONG-VILÁGBAJNOKSÁG, NUR-SZULTAN
1. FORDULÓ
KazahsztánSzlovénia 3–2
(3–0, 0–2, 0–0)
Gólok: Mihajlisz 2, Nekrjacs, ill. Kuralt, D. Rodman

Litvánia–Fehéroroszország 3–4 (2–3, 0–0, 1–1)
Gólok: Lopacsuk, Maljavko, Platt, Foktisztov, ill. Bogdziul, Zubrus, Gintautas

KORÁBBAN
MAGYARORSZÁG–Dél-Korea 1–5 (1–1, 0–2, 0–2)

AZ ÁLLÁS
1. Dél-Korea 1 1 5–1 +4 3
2. Fehéroroszország 1 1 4–3 +1 3
3. Kazahsztán 1 1 3–2 +1 3
4. Litvánia 1 1 3–4 –1 0
5. Szlovénia 1 1 2–3 –1 0
6. MAGYARORSZÁG 1 1 1–5 –4 0

2. FORDULÓ, ÁPRILIS 30., KEDD
12.00:Dél-Korea–Szlovénia
15.30:Fehéroroszország–MAGYARORSZÁG (Tv:Sport1)– élőben az NSO-n!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik