Hoki-vb: a litvánokat is legyőzte a kazah válogatott

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.05.01. 15:33
null
Háromszor került be a litván kapuba a korong (Fotó: iihf.com)
A házigazda Kazahsztán jégkorong-válogatottja 3–1-re legyőzte Litvániát a Nur-Szultanban rendezett divízió 1/A-csoportos világbajnokság 2. fordulójának utolsó mérkőzésén.

A kazahok a hazai közönségüktől fűtve magabiztos játékkal rukkoltak elő, ám a csoportunkban újonc litván válogatott remekül tartotta magát, nagyon fegyelmezetten, s precízen védekezett. A litvánok dicséretére szól, hogy a hazai közönségük által hajtott kazahok csak az egyik honosított támadójuk Dustin Boyd emberelőnyös gólját ünnepelhették az első 20 percben – játékukra kevésbé lehettek büszkék ekkor, csupán 7 kapura lövéssel.

A második 20 percre már magasabb fokozatba kapcsoltak a hazaiak, s majdnem percenként zúdították a lövéseket Laurynas Lubys kapujára, ő azonban nagyszerű formában védett, s csak Nyikita Klesenko megpattanó lövése jutott túl rajta, máskülönben az összes többi kapujára tartó löketet védte – a 18-ból 17-et. Az igazsághoz természetesen hozzátartozik, hogy a harmad vége felé volt még egy lövés, ami után bekerült a pakk a litvánok kapujába, ám a bírók hosszas videózás után ezt nem adták meg.

A harmadik harmadban aztán a litvánok addigi jó védekezése mellé a támadása is javult némileg, és másfél perc játék után Arvidas Domeika szépített – habár a litván keret egyik legifjabb játékosának volt vélhetően a legkevesebb köze a góljához. A 19 éves hátvéd lövését ugyan Henrik Karlsson kapus hárítani tudta, ám a korong lecsorgott róla, s végül a mögötte álló s biztosítani igyekvő Dustin Boyddal karöltve közösen – jobb szó híján – bebénázták a gólvonal mögé.

A kapott gól után a kazah válogatott csak arra figyelt, hogy az eredmény megőrzéséhez szükséges erőfeszítésnél többet ne nagyon tegyen ki a jégre, míg a litvánok képességeikhez mérten a maximumot igyekezték nyújtani az egyenlítés érdekében, de erőfeszítéseiket nem koronázta siker.

A kazahoknak viszont a végén a közönség kiszolgálásaként sikerült egy ritkán látható, majdnem egész pályás gólt szerezni, ráadásul úgy, hogy a hivatalos jegyzőkönyv szerint a litván kapus is a pályán volt.

Alig fél perccel a találkozó vége előtt ugyanis a litvánok éppen készültek lehozni Lubyst, ám elvesztették a korongot, amely Darren Dietzhez került, s ő a saját harmadának közepéről kapura lőtt. Lubys igyekezett vissza a ketrecébe, de éppen nem érhette már el a korongot, ami így a kapuban kötött ki.

Ezzel a kazahok megnyerték második mérkőzésüket is a világbajnokságon, amelynek mezőnye jelenleg kettészakadt a három hatpontos és a három nullapontos csapatra.

A magyar válogatott szerdán szabadnapos, legközelebb csütörtök reggel Litvánia ellen lép jégre, s igyekszik megszerezni az első győzelmét a tornán.

JÉGKORONG
DIVÍZIÓ1/A-VILÁGBAJNOKSÁG, NUR-SZULTAN
2. FORDULÓ
Kazahsztán–Litvánia 3–1 (1–0, 1–0, 1–1)

A VB ÁLLÁSA
1. Dél-Korea2210–4+66
2. Fehéroroszország22 7–4+36
3. Kazahsztán22
6–3+36
4. Szlovénia22 5–8–30
5. Litvánia22 4–7–30
6. MAGYARORSZÁG22 2–8–60

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik