Hét csapattal rajtol a Mol Liga

Vágólapra másolva!
2012.07.03. 23:15
Címkék
Minden függő kérdés eldőlt, így a jégkorong Mol Liga 2012–2013-as szezonja hét klubbal rajtol el szeptemberben.
A dunaújvárosi és a miskolci csapat a következő idényben is elindul a Mol Ligában (Fotó: Szabó Miklós)
A dunaújvárosi és a miskolci csapat a következő idényben is elindul a Mol Ligában (Fotó: Szabó Miklós)

 

Ennyi klub jelezte ugyanis részvételi szándékát a bajnokságban, ez pedig eggyel kevesebb, mint a tavalyi létszám – két csapat ugyanis nem indul idén, de egy újoncot köszönthetünk a sorozatban. A tavalyi magyar-román bajnokság ezúttal már magyar-román-szlovák küzdelemmé duzzad, ugyanis a HC Nové Zámky is eleget tett minden feltételnek, így az érsekújváriak is jégre léphetnek az egyre inkább nemzetközivé váló sorozatban.

A tavalyi nyolcasból hiányzik a Steaua Bucuresti és a Sapa Fehérvár AV 19. Előbbi klub életében jelentős változások történnek jelenleg, amelyek kihatnak a jégkorongszakosztályra is. Ezért a vezetők kényszerűen úgy döntöttek, nem indítják el a csapatot a következő szezonban – a sok kérdőjel miatt a szakosztály vezetői jelenleg nem tudnák garantálni, hogy végig tudják játszani a szezont.

Az már korábban eldőlt, hogy a Volán idén nem indítja a farmcsapatát a bajnokságban.

Tavaly nyáron is felvetődött, hogy a Partizan Beograd is nevez a Mol Ligába – ám ahogy tavaly, úgy idén sem valósult meg az elképzelés. Az egyeztetések végére kiderült, a szerb fővárosban nem tudják biztosítani a jeget a bajnokság kezdetéig, így az Érsekújvár mellett nem köszönthetünk másik újoncot a szezonban.

Szlovákiából nem csak a Nové Zámky szeretett volna csatlakozni a mezőnyhöz, hanem a HC 38 Dubnica is – ám a Szlovák Jégkorongszövetség elnöksége csak az előbbi csapatnak adta meg a Mol Liga-induláshoz szükséges engedélyt.

De hogy essen szó a résztvevő hét csapatról is: a következő szezonban is a közös bajnokságban vesz részt magyar oldalról a Dunaújváros, a Ferencváros, a Miskolc és az Újpest, romániai oldalról a Brassó és a Csíkszereda, míg északi szomszédunktól a már említett Érsekújvár érkezik.

Szinte minden csapat augusztus első hetében kezdi meg a felkészülését – jelenleg formálódnak a játékoskeretek, akad olyan együttes is, ahol már betöltötték a maximálisan nevezhető öt külföldi játékos helyét, míg mások még kivárnak, és csak az átigazolási időszak végéhez közeledve véglegesítik a keretet.

A bajnokság a tavalyihoz hasonló menetben zajlik majd: az alapszakaszt követően kialakuló sorrend szerint kezdik a csapatok a rájátszást. A páratlan számú nevező miatt az első helyezett erőnyerőként egyből az elődöntőbe kerül, míg a többi hat csapat ellenfélválasztást követően csatázik a fennmaradó három helyért. (Ez a rendszer egyébként például Svédországból lehet ismerős – elsőként a második helyezett választ majd magának ellenfelet a lehetséges három csapat közül, és így tovább, amíg ki nem alakul a párosítás.)

Ami változás lesz a tavalyi szezonhoz képest, az az, hogy a rájátszás során, ha egy mérkőzés rendes játékidejében nem születik döntés, előbb 10 perc hosszabbítás következik, majd eztán jöhetnek a büntetők.

A részletes sorsolás a napokban véglegesül – minden csapat határidőig jelezte, hogy milyen napokon szeretne vagy éppen nem szeretne otthon pályára lépni, ezt figyelembe véve alakítják ki a mérkőzések sorrendjét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik