Hazai vereséggel mutatkozott be a Volán

Vágólapra másolva!
2012.09.07. 21:46
null
A kezdeményezés a horvátoké volt, így a fehérváriaknak végig kapaszkodniuk kellett (Fotó: Mirkó István)
Címkék
A 2012–2013-as osztrák élvonalbeli jégkorongbajnokság (EBEL) alapszakaszának első fordulójában kétgólos hazai vereséggel mutatkozott be a sorozat egyetlen magyar résztvevője, a Sapa Fehérvár AV 19.

Palkovics Krisztián harminchét évesen visszavonul. A hír valamikor tavasszal került napvilágra, előbb csak arról szólt, hogy a válogatott mezében nem láthatjuk többet, majd röviddel utána azt is hozzátette, hogy a Volánban sem játszik tovább.

Nyáron egy-egy szurkolói beszélgetés során óhatatlanul is felvetődött, hogy majd azért ezt átgondolja, meg úgy sincs csapat Palkó nélkül. Majd az EBEL első fordulója előtt mindkét érv cáfolatot nyert. Palkovics 24-es mezét a csarnok tetején láttuk, Kangyal Balázs és ifj. Ocskay Gábor egykori meze mellett, a fehérvári legendát pedig civilben a jégen a búcsúztatták a vezetők, játékostársak és a szurkolók.

Palkovics Krisztiántól elbúcsúzhattak a fehérvári szurkolók
Palkovics Krisztiántól elbúcsúzhattak a fehérvári szurkolók

S hogy csapat van Palkó nélkül, azt a jégre lépőknek kellett bizonyítaniuk. A feladat cseppet sem ígérkezett könnyűnek, a tavalyi EBEL-sorozat bronzérmese, a Medvescak Zagreb a fehérvári csarnokban is okozott már jó néhány kellemetlen pillanatot.

1. harmad

Az első harmad első felében egy-egy kivédekezett emberelőny került a csapatok neve mellé, a Volán a kétperces létszámfölény idején a zágrábi kapura szinte teljesen veszélytelen volt, meglepetésre a Magosi Bálint, Tyler Metcalfe, Hajos Roland támadó trió, a negyedik sor volt a legaktívabb ebben az időszakban. Az első gólra a 14. percig kellett várni, igaz, a forgatókönyvet nézve a hazai szurkolók vártak volna még egy keveset. Anthony Yelovich passzából Curtis Fraser volt eredményes.

A tizenhatodik percben ismét emberelőnyben próbálkozhattak a hazaiak, s bár az előző két perchez képest lényegesen több veszélyt jelentettek a Medvescak kapujára, a kapuba nem sikerült betalálniuk (01).

2. harmad

A második harmadban sem változott a játék képe, kiegyenlített volt a mérkőzés. Sajnos ez a jelző nem két jól játszó csapatot „takart", hanem két sokat hibázót. Ami talán ennél is fájóbb, hogy a Volán többször próbálkozhatott emberelőnyben, igaz, ezek veszélyesek voltak, sikerült többször is felállniuk, de a befejezésbe rendre hiba csúszott.

A 27. percben pillanatok alatt megélénkült a mérkőzés. Előbb a fehérvári első sor, Vas Márton, Ladányi Balázs, Sofron István villant. A nyáron a KHL-ben érdekelt Lev Praha csapatánál próbálkozó Sofron remek korongot kapott, a támadó harmad határánál, kapura vezette és nem hibázta el a ziccert. Az ünneplésre sok időt nem hagytak a vendégek. Az egyenlítés után 23 másodperccel Nathan Perkovich góljával előbb ismét megszerezték a vezetést, majd fél perccel a harmad végét jelző dudaszó előtt Andy Sertich használta ki a zágrábiak kettős előnyét.

Hogy sokáig ne érezze reménytelennek a folytatást egyetlen fehérvári szurkoló sem, arról Vas Márton gondoskodott, a két másodperccel a vége előtt szépített (23).

3. harmad

A záró játékrészben is hatalmas hajtás volt a jégen. Kisebb-nagyobb helyzetek mindkét oldalon akadtak, de nagyobb veszélyben egyik kapu sem forgott. A végén a Volán kapusát is mezőnyjátékosra váltotta, s ugyan a Zágráb „elbohóckodta" az üres kapus helyzetét, a hazaiak visszaadták a korongot, akik az újabb próbálkozást már nem vétették el, Alex Leavitt állította be a végeredményt (2–4).

SOFRON: "MÉG KELL PÁR MECCS, AMÍG MINDENKI MEGTALÁLJA A HELYÉT"
EBEL, ALAPSZAKASZ, 1. FORDULÓ
SAPA FEHÉRVÁR AV19–MEDVESCAK ZAGREB (horvát) 2–4 (0–1, 2–2, 0–1)
Székesfehérvár, 3496 néző. V: Dremelj (horvát), Jelinek (osztrák); Hribar (szlovén), Smeibidlo (osztrák)
FEHÉRVÁR: Munro – Horváth A., Tokaji, Sofron, Vas M., Ladányi – Durco, Pratt, Bailey, Johansson, Mihály Á. – Pozsgai, Orbán, Benk, Sikorcin, Kovács Cs. – Hetényi P., Hajós, Metcalfe, Magosi – Németh A. Edző: Kevin Primeau
MEDVESCAK: OUZAS – MacAulay, Bozic, C. Fraser, Brine, Naglich – Letang, Waugh, MILLER, Leavitt, Perkovich – Sertich, Martinovic, Zanoski, Buck, Hebar – Vedlin, Sijan, Koren, Yelovich, Huculak. Edző: Marty Raymond
Gólok. 13:27: C. Fraser (Naglich, Martinovic, 0–1). 37:23: Sofron (Ladányi, Vas M., 1–1). 37:46: Perkovich (Miller, 1–2). 39:31: Sertich (Miller, Leavitt – kettős emberelőny, 1–3). 39:58: Vas M. (Tokaji, Horváth A. – emberhátrány, 2–3). 59:53: Leavitt (Brine – üres kapu, 2–4)
Kiállítások: 10, ill. 16+10 perc fegyelmi (Buck)
MESTERMÉRLEG
Kevin Primeau: – Csalódott vagyok, mert minden szezonkezdet fontos, és fontos lett volna a győzelem. Sokat egyénieskedtünk, nem működtünk igazán jól csapatként, és nagyon sokszor döntő szituációban eladtuk a korongot. Ez megbosszulta magát, és a Medvescak van annyira jó csapat, hogy ezt kihasználja. Minden meccsen nyerni szeretnénk, úgyhogy vasárnap Bécsben feltétlenül javítani akarunk.
Marty Raymond: – Itt voltam az Ocskay-emléktornán, feltérképeztem a Fehérvárt, megnéztem mindkét meccsét. Láttam, hogy nagyon jól védekezik, és erre számítottam most is. Sokszor kerültünk emberhátrányba, de ezeket sikerült kivédekeznünk. Fontos volt, hogy az első meccsen nyerni tudtunk, mert vasárnap megyünk Salzburgba, és ott talán még nehezebb pontot rabolni. Megérdemelten nyertünk, mert a Fehérvár jó csapat, de ezúttal talán egy kicsivel mi jobbak voltunk.
TOVÁBBI EREDMÉNYEK: Salzburg–Znojmo 1–3 (1–0, 0–1, 0–2), Innsbruck–Graz 2–3 (0–1, 2–0, 0–2), Dornbirn–Villach 0–6 (0–3, 0–2, 0–1), Linz–Klagenfurt 1–2 (0–1, 1–0, 0–1)
CSÜTÖRTÖKÖN JÁTSZOTTÁK: Olimpija Ljubljana–Vienna 1–4
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik