Hári János: igazi mesebeli hokisztori

SZŰCS ANDRÁSSZŰCS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2011.05.24. 12:58
null
Hári János megerősítette, a magyar válogatottban szeretne szerepelni
Címkék
A MODO felnőttcsapatánál, Markus Näslund, Peter Forsberg és Ulf Samuelsson keze alatt készül Hári János. A balszélső 12 éves kora óta légióskodik, járt a tengerentúlon is, a svéd válogatottba is hívták, de ő a magyarba vágyik. Szerencsénkre.

Ahogy a dolgok állnak jelenleg, Hári János lesz a legmagasabban jegyzett légiósunk az ősztől. A 19 éves center a MODO játékosa, amely a svéd első osztály tagja. Ehhez a magassághoz csak a finn Jokerit érhet fel, amelynél Hetényi Zoltán van épp próbajátékon – a többi légiósunk mind kisebb csapatban és/vagy bajnokságban alapoz majd nyártól.

Na de kicsoda Hári János?

Visszafejtve karrierje történetét, kiderül, játszott már a tengerentúlon, korábban Svédországban is, azt megelőzően Kercsó Árpád kezei alatt a Budapest Stars utánpótlásgyárában. De nem ott, hanem a Pólus Center éttermek és kávéházak által határolt jegén korcsolyázott először. Aztán jött egy idény Újpesten, majd a Kercsó-féle nevelde, amellyel rendszeresen járt külföldre, így fedezte fel Svédországban a Hammarby.

„Tizenkét éves voltam, amikor édesapámmal kijöttünk – kezdte Hári. – Igazából már tizenegy évesen menni akartam. Hatéves korom óta tudom, hogy jégkorongozó akarok lenni. Nagyon rendes szüleim vannak, akik sok áldozatot hoztak értem. A hoki drága sportág, és habár vannak családok, ahol a szülők megengedhetik maguknak, hogy kiküldjék a gyereket külföldre, rólunk nem állítható, hogy gazdagok lennénk. Mégis, az én szüleim nemcsak kiküldtek, hanem velem is jöttek. Szerencsére apa hamar el tudott helyezkedni, ráadásul a szakmájában, kőművesként, de az volt a terv, hogy a szülők később hazamennek. Végül kint ragadtunk mindannyian, és apa ma is ugyanott dolgozik."

A kis Hári azonban idővel továbbállt. Miután a 2007–2008-as idénytől egyaránt játszott U16-os és U18-as csapatban, egy rakás ajánlatot kapott nagycsapatoktól, és akkori edzője javaslatára a Färjestadra szavazott, ahol a pont-, a gól- és az asszisztlista élén is ő végzett, ezért két és fél évadot követően úgy érezte, megérett az idő az újabb váltásra.

KERCSÓ ÁRPÁD: HÁRI MINDEN PORCIKÁJÁBAN BENNE VAN A HOKI
Hári János szenzációs volt már akkor, amikor nálam játszott: hihetetlen cselei voltak! Minden porcikájában benne volt a hoki, ezért kicsit sajnáltam, amikor elváltak útjaink. Remek csapatot alkottak Bartalis Istvánnal, Galló Illéssel, Hardi Richárddal, Hentes Kristóffal, Nemes Benjáminnal – mindenhová elmentünk, és mindenhol nyertünk. Rég láttam már, de az, hogy a svéd bajnokságokban gólkirály volt, sejtet valamit. Sajnálom, hogy a kanadai idénye nem sikerült, ha svéd születésű lenne, vagy lett volna szponzora, könnyebben boldogulhatott volna. Svédországba visszatérése szerintem jó lépés, a MODO temérdek klasszist termelt már ki, ő is az lehet.

„NHL-megfigyelők ajánlották, menjek a tengerentúlra, kíváncsi voltam, a kis termetemmel mire megyek odaát a kisebb pályán – mesélte Hári. – Az volt a tervem, hogy pont-per meccsátlagot hozok, de nyáron beteg lettem, a mononukleózis teljesen kicsinált, tíz kilót fogytam, a kondícióm egyenlő lett a nullával. Amikor végre visszatérhettem, a második meccsemen szereztem három pontot, aztán megsérült a bokám, és kihagyhattam nyolc hetet. Ettől kicsit elment az önbizalmam, görcsölni kezdtem hogy nem megy olyan jól, kevesebbet is játszottam, elmentem egy kiscsapathoz, ahol utolértem magam. Ám az ügynököm szólt, hogy érdeklődik a MODO, és Markus Näslund felhívott..."

Nevezett úriember a MODO egyik általános igazgatója, a másik Peter Forsberg, a vezetőedző pedig Ulf Samuelsson. Ők hárman a válogatottban 108, a svéd első osztályban 488, az NHL-ben 3240 meccset játszottak összesen, továbbá nyertek érmeket és egyéni díjakat is mindenütt, szóval nem állítható, hogy a fiunk rossz kezekbe kerülne... A MODO újjászervezés előtt áll, a klub éppen bent maradt tavasszal, az új vezetőség pedig „csak" annyit tűzött ki célul a következő szezonra, hogy jusson be a rájátszásba. De már edz a felnőttkeret, Hári is erősít a heti tíz edzésen, és ami a legjobb hír számunkra, már nem gondolkodik azon, hogy a svéd válogatottban játsszon.

„Az egész családnak megvan a svéd állampolgársága, nekem tavaly nyár óta. Szerencsére könnyen barátkozó, hamar beilleszkedő vagyok, a nyelvet is rögtön megtanultam, szóval az első naptól kezdve jól éreztem magam. A tinédzseréveimet itt töltöttem, itt van az összes barátom. Anno az U18-as A-csoportos vb-n szerettem volna játszani, de az sem befolyásolta volna a felnőttválogatottságot. A magyar válogatottban akarok játszani" – zárta Hári János, aki utánpótlás-vb-ken már szerepelt, a felnőtteknél viszont még nem.

És a jó híreknek nincs végük: a 15 éves Hári Norbert az AIK Stockholm U18-as csapatánál pallérozódik...

 

LÉGIÓSAINK 2011–2012-BEN
Bartalis István 20 éves csatár Troja/Ljungby Svédország, másodosztály
Ennaffati Omar 31 éves hátvéd Dundas Real McCoys (?) Kanada, amatőr liga
Hári János 19 éves csatár MODO Svédország, első osztály
Hentes Kristóf 18 éves csatár ZSC Lions Svájc, első osztály
Hetényi Zoltán 23 éves kapus Jokerit (?) Finnország, első osztály
Kóger Dániel 21 éves csatár ?
Szélig Viktor 35 éves hátvéd Briancon Franciaország, első osztály
Szirányi Bence 23 éves hátvéd Briancon Franciaország, első osztály
Szuper Levente 30 éves kapus ?
Vas János 27 éves csatár ?
A táblázatban azokat vettük figyelembe, akik már játszottak klubjuk felnőtt csapatában.

A HÁRI JÁNOSRÓL KÉSZÜLT TELJES CIKKET ELOLVASHATJA A NEMZETI SPORT KEDDI SZÁMÁBAN.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik