Győzelemmel kezdett a Volán a rájátszásban!

Vágólapra másolva!
2010.02.21. 16:50
null
Palkovics Krisztián két gólt szerzett a rendkívül fontos bécsi összecsapáson,<br />a győzelemről döntő másodikat a hosszabbításban (Fotó: Mirkó István)
Címkék
A Sapa Feh&eacute;rv&aacute;r AV 19 győzelemmel kezdett az osztr&aacute;k &eacute;lvonalbeli j&eacute;gkorongbajnoks&aacute;g (EBEL) r&aacute;j&aacute;tsz&aacute;s&aacute;ban. A negyedd&ouml;ntő első m&eacute;rkőz&eacute;s&eacute;n az alapszakaszban hatodik Vol&aacute;n a harmadik Vienna Capitalshoz l&aacute;togatott.&nbsp; A sok vend&eacute;gki&aacute;ll&iacute;t&aacute;st hoz&oacute; tal&aacute;lkoz&oacute;n a h&aacute;zigazd&aacute;k k&eacute;tszer is vezet&eacute;shez jutottak &ndash; m&aacute;sodj&aacute;ra b&uuml;ntetőből &ndash;, de a feh&eacute;rv&aacute;riak k&eacute;tszer is egyenl&iacute;tettek, majd a t&uacute;l&oacute;ra hatodik perc&eacute;ben a k&eacute;t g&oacute;lt szerző Palkovics Kriszti&aacute;n m&aacute;sodik tal&aacute;lat&aacute;val megnyert&eacute;k a fontos &ouml;sszecsap&aacute;st. Folytat&aacute;s kedden, Sz&eacute;kesfeh&eacute;rv&aacute;ron, de m&aacute;r Vol&aacute;n-előnnyel.

SZAVAZÁS

Vienna-Volán az EBEL negyeddöntőjében: melyik csapat jut a négy közé?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Nagyon jól ismerjük a magyarokat” – mondta a párharc előtt Kevin Gaudet, a bécsiek mestere. A bécsi sportcsarnokba telt házat és 258 fehérvári szurkolót vártak – ennyi jegyet biztosítottak a vendégeknek –, egy busz szervezett keretek között ment, a többiek egyénileg utaztak. Egy szó mint száz: egy szektort alighanem a vendégdrukkerek töltenek majd meg. Méghozzá színültig...

A telt ház nem jött be, csupán kétharmad, gazdaságilag célszerűbb lett volna több jegyet küldeni Fehérvárra, igény alighanem lett volna rá. A magyar kapuban Tommi Satosaari kezdett, útjára indult a pakk!

Elkezdődött a mérkőzés!

A 25 másodpercben máris páros kiállítást láthatott a publikum, ráadásként Fekete Dániel kapott tíz perces fegyelmi büntetést is. A parázs kezdés megfogta a csapatokat, a következő perceket az óvatosság jellemezte, helyzetek nem alakultak ki a kapuk előtt.

Oscar Ackeström volt a Volán második kiállított játékosa, aki az ötödik percben egy szabályosnak tűnő bodicsekért ülhetett le a büntetőpadra, miután a fehérvári kontra azért még végigfutott, bár lesen megakadt. A vendégek kibekkelték a hátrányt, viszont a lendületbe jött bécsiek átvették a játék irányítását és nagyobb tempót diktáltak, mint annak előtte.

Volán-akció futott végig a jégen a 11. percben, de Horváth András elcsúszott. A bécsiek kontráztak, majd a visszalépő bekk fölöslegesen palánkra kente ellenfelét, amiért ő is leülhetett a büntetőpadra. A fehérváriak azonban ezt a hátrányt is sikerrel kivédekezték, így maradt a gólnélküli állás. Kérdés: meddig lehet játszani a tűzzel és kell látványosan, kiállítást érően szabálytalankodni ott, ahol megkapja a „hazai pályát" a Vienna...

16. perc: vezetnek a bécsiek! Góllá érett a hazai mezőnyfölény. Már az első bomba gólt sejtetett, de akkor még centiken, millimétereken múlt, hogy nem változott az eredmény. A vendégkapu azonban nem szabadult fel: Rafael Rotter gyűjtötte be a visszapattanót, majd addig forgolódott a Volán kapuja előtt, amíg szerencsés mozdulattal be nem húzta a korongot Satosaari mellett. (1–0)

A 18. percben Vas Márton is megkapta a maga kiállítását, így harmadszor játszhatott fórban a Vienna. Satosaari két óriási védést mutatott be, egy alkalommal viszont már rajta is túljutott a korong, akkor Niklas Andersson visszanyúlva ütővel, bravúrral mentette meg csapatát az újabb góltól.

20. perc: vége az első harmadnak!

Biztatóan hozta le az első harmadot a Volán, amely három emberhátrányt is sikerrel kivédekezett, viszont a vezetést ennek ellenére megszerezték a bécsiek. A fehérváriak nem játszanak alárendelt szerepet, de támadásaikat túlszínezik, túlcifrázzák, így igazi gólveszélyt nem jelentenek a házigazdákra. A Vienna kapujában Frederic Cassivi, illetve Satosaari is tíz-tíz alkalommal védett, a fehérvári hálóőr egy alkalommal tehetetlen volt.

21. perc: elkezdődött a második harmad!

Rögtön egy újabb bécsi fór a harmad elején: Andersson első kiállítását kapta. A játékvezetés enyhén szólva is hagyott némi kívánnivalót maga után: túlütéseket, kisleseket folyamatosan elnéztek a sporik, amelyek mind a Vienna javát szolgálták...

23. perc: megvan az egyenlítés! A kiállítás lejárta után szép támadást vitt a Volán, előbb Fekete Dániel lőtt kapura, de lövése elment a kapu mellett. A korong azonban a hazaiak harmadában maradt, húsz másodperccel később Vas Márton próbálkozott lövéssel, nem is akármilyennel: a korong a jobb felsőben kötött ki! (1–1)

27. perc: visszavették a vezetést a házigazdák. Szórták ki a bírók a játékosokat – kettőt hazai, egyet vendégoldalról –, mígnem a büntetőpadról éppen játékba lépő Yves Sarault a 27. percben meglógott a palánk mellett, de a vendégvédők leütközték és bár aligha nevezhettük a szituációt gólhelyzetnek, büntető lett a dologból. A rávezetés feladata David Rodmannak jutott, aki ki is használta a lehetőséget: Satosaari elé érve húzott a pakkon oda-vissza, majd fonákkal laposan a hálóba csúsztatta. (2–1)

A 29. percben már másodszor egyenlített a Volán! A fehérváriak jutottak fórhoz, sőt, 45 másodpercig kettős előnyben is játszhattak. Ezt bizony illett kihasználni. Az egyik előny azonban már elszállt, a kiállított bécsi éppen védekezni érkezett volna, amikor Tokaji Viktor a harmadvonalról eresztett el egy életerős löketet, amelybe a kapu előtt poroszkáló Palkovics Krisztán ért bele gólt érően. (2–2)

35. perc: a sok kiállítás miatt nem nagyon alakulhatott ki folyamatos a játék, a csarnok is elcsendesedett egy kicsit. Az előnyben játszó együttes természetesen rá tudta erőltetni akaratát a hátrányban lévőre, de komoly helyzetet csak a hazaiak tudtak kidolgozni, kellett Satosaaritól az újabb bravúr.

40. perc: vége a második harmadnak!

A második játékrészben a sok kiállítás rendre megtörte a játékot, viszont jöttek a gólok is. A vendégek kétszer egyenlítettek, de idegesek, sokszor játszanak hátrányban – egy alkalommal még el is cserélték magukat nagy igyekezetükben –, kérdés: meddig bírják így erővel?

41. perc: elkezdődött a harmadik felvonás!

Ez gyorsan ment: rögtön az elején, 40:32-nél Satosaarira sóztak rá két percet – szándékosságot láttak a légiós mozdulata és a kapu, helyéről történt elmozdulása között –, így egy percig kettős fórban játszhattak a házigazdák. De megúsztuk – a duplát, majd a szimplát is –, nem jutott vezetéshez a Vienna.

A 46. percben egy újabb kivédekezett hátrány után kapott fórt a Volán, de nem volt igazán életképes a dolog, lövésig sem jutottak, de legalább szusszanhattak egy kicsit. Fokozódik a Vienna nyomása, érezhetően idegesebbé váltak a hazaiak, nem az elképzeléseik szerint alakult a találkozó.

Kellett mondani: egy távolról leadott lövés után – a bécsi védő botja is beletörött – a közeli duplázás a fehérvári kapuvason végezte.

A hajrá eleje forró pillanatokat tartogatott: az 50. percben a 14 másodperce már eleve emberhátrányban játszó Volán kapusa, Satosaari ismét a kapu elmozdításáért kapott kisbüntetést – egy harmadon belül kettőt, hm... –, majd a fehérvári kapunál kialakult vitában Juha Alen is odasózott egyet az egyik bécsinek, amiért újabb kiállítás járt. Eddig sem volt könnyű, így viszont kifejezetten nehéz lesz...

56. perc: ez hosszú volt, de sikerült ismét megúszni. A kettős hátrányban játszó Volán még el is cserélte magát, de Satosaari mindent védett, a mezőnyjátékosok pedig remekül védekeztek, így bécsi gól nélkül peregtek le a legnehezebb percek.

58. perc: hősiesen védekeztek a fehérváriak, akik teljesen beszorultak saját harmadukba. De kitartottak és ez volt a lényeg. 

60. perc: letelt a rendes játékidő, de nem született döntés, jöhetett a hosszabbítás.

A ráadásban négy mezőnyjátékos maradhatott fent a jégén, illetve első gólig mehet a játék, a szokásoknak megfelelően, viszont azokkal ellentétben nem öt, hanem húsz perces játékrész következik ismét. Ha csak nem...

A harmadik harmadban mindkét kapus tökéleteset nyújtott, bár amíg ehhez Cassavinak mindössze három lövést kellett hatástalanítani, addig Satosaarinak huszonnégyet (!), utóbbi egy mérkőzésre is éppen elég, nem egy felvonásra...

61. perc: elkezdődött a hosszabbítás!

Rögtön egy hátrányt sikerült összeszedni az elején a fehérváriaknak: négy a három ellen játszanak. A Volánnak ezt a hátrányt is sikerült kivédekeznie, de támadásban maradtak a bécsiek.

65.perc: Vége a mérkőzésnek! Palkovics győzelmet érő gólt szerzett: az emberelőnyben játszó vendégek válogatott kiválósága távolról eresztett meg egy hálózörgető bombát! (2–3)

 EBEL, NEGYEDDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS

  VIENNA CAPITALS–SAPA FEHÉRVÁR AV19 2–3 – HOSSZABBÍTÁS UTÁN (1–0, 1–2, 0–0, 0–1)

Gólszerzők: 15:44 Rotter (Gratton, Casparsson), 22:53 Vas M. (Bornhammar, Mihály), 26:47 D. Rodmann (büntetőből), 29:52 Palkovics (Tokaji, Ladányi), 65:29 Palkovics (Bornhammar)

Kiállítások: 16, ill. 30 perc+ 10 perc fegyelmi (Fekete D.)
TOVÁBBI EREDMÉNYEK
 Linz–Villach 3–2 (0–2, 2–0, 1–0)
Salzburg–Klagenfurt 2–3 (0–1, 1–0, 1–2)
Graz–Zagreb 2–1 (0–1, 1–0, 1–0)

 

MI LESZ A RÁJÁTSZÁSBAN?

A negyeddöntő az egyik fél negyedik győzelméig tart, akárcsak az elődöntő és a döntő. Az elődöntőre az is igaz, hogy az alapszakasz-helyezések alapján alakulnak ki a párok – a legjobb a legrosszabbat kapja stb. –, tehát nincsenek ágak. A legfontosabb változás, hogy a rendes játékidőben elért esetleges döntetlen után nem ötperces hosszabbítás – továbbá szükség esetén szétlövés – következik, hanem mintha mi sem történt volna, megy tovább a meccs húszperces harmadokkal, egészen az első gólig. Szóval ha úgy alakul, hajnalig is tarthatnak a meccsek…

A negyeddöntőről készített beharangozónkat itt olvashatja el!

A NEGYEDDÖNTŐ PROGRAMJA 
Február 21., vasárnap, 18.00, Bécs: Vienna–FEHÉRVÁR
Február 23., kedd, 19.15, Székesfehérvár: FEHÉRVÁR–Vienna
Február 25., csütörtök, 19.15, Bécs: Vienna–FEHÉRVÁR
Feburár 28., vasárnap, 18.00, Székesfehérvár: FEHÉRVÁR–Vienna
Március 2., kedd, 19.15, Bécs: Vienna–FEHÉRVÁR
Március 4., csütörtök, 19.15, Székesfehérvár: FEHÉRVÁR–Vienna
Március 7., vasárnap, 18.00, Bécs: Vienna–FEHÉRVÁR
A párharc az egyik fél negyedik győzelméig tart.
Az alapszakasz összes eredménye

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik