Hatodik sebességbe kapcsolna a Volán

Vágólapra másolva!
2010.02.21. 14:13
null
Az alapszakaszban kétszer legyőzték már a bécsieket a fehérváriak, ezúttal négy sikerre lenne szükség (Fotó: Szabó Miklós – archív)
Címkék
Harmadik próbálkozásra a rájátszásba jutott az EBEL-ben az Alba Volán, amelyben a Vienna Capitals lesz az ellenfele. Ám a budapesti kezdéstől a fedetlen fehérvári pályán át az osztrák bajnokság negyeddöntőjéig sok minden történt.

„Az első sebességi fokozat az volt, amikor megnyertük az első bajnoki címünket. A második, amikor már sorozatban nyertünk. A harmadik az Interliga-győzelmek és a Kontinentális Kupa-döntő rendezéseinek ideje. A negyedik, hogy a kinőtt magyar bajnokságból neveztünk az EBEL-be. Az ötödik, hogy most bejutottunk a rájátszásba. S lehet, hogy vannak, akik nem tudják, úgyhogy szólok: egyes járműveken van hatodik sebesség is" – monologizált Tóth István, az Alba Volán SC társelnöke.

„Ültünk a Wörthi-tónál egy szálloda folyosóján, és vártuk a titkos szavazás eredményét – idézte fel Ocskay Gábor az EBEL-be való felvételüket. – Azóta megtudtam, hogy nyolc:egy arányban szavazták meg a felvételünket. A Graz mondott nemet. Amíg ültem a folyosón, abban a másfél órában végigpörgettem a történelmünket. Hihetetlen. Ha valaki hat évvel ezelőtt azt mondja nekem, hogy mi az EBEL-ben versenyzünk, megmosolyogtam volna... "

MI LESZ A RÁJÁTSZÁSBAN?
A negyeddöntő az egyik fél negyedik győzelméig tart, akárcsak az elődöntő és a döntő. Az elődöntőre az is igaz, hogy az alapszakasz-helyezések alapján alakulnak ki a párok – a legjobb a legrosszabbat kapja stb. –, tehát nincsenek ágak. A legfontosabb változás, hogy a rendes játékidőben elért esetleges döntetlen után nem ötperces hosszabbítás – továbbá szükség esetén szétlövés – következik, hanem mintha mi sem történt volna, megy tovább a meccs húszperces harmadokkal, egészen az első gólig. Szóval ha úgy alakul, hajnalig is tarthatnak a meccsek…

„A tanulópénzt mindenhol meg kell fizetni – emlékezett még Ocskay. – Ez rám is igaz. Szervezettségben annyira más ez a bajnokság, mint amit eddig tapasztaltunk, hogy az elején úgy jártuk körbe a számunkra új csarnokokat, mint ahogy a profi bokszoló jár az első meccsén: pofozgattak minket jobbra-balra. Annyi minden szakadt ránk, hogy nem bírtuk. Be kell ismerni, az első EBEL-idényünkben lyukas volt a csapat. Olyan magas volt a lépcsőfok előttünk, hogy megbotlottunk."  

A 2007–2008-as szezon végén azonban a szapporói csoda legitimálta a Fehérvár EBEL-indulását. Az A-csoportba hetven év után visszajutó magyar válogatottból 12-en játszottak Fehérváron, a többiek légiósok voltak, valamint Peterdi Imre, aki az évad felét külföldön töltötte.

Azóta a csapat kicserélődött, válogatott játékosok csoportosan igazoltak át a Budapest Starshoz, de válogatottak tömegesen jöttek Fehérvárra is, arra a kijelentésre sarkallva a szakosztály-igazgatót, hogy a mai minden idők legerősebb Volánja. Az eredmények alapján feltétlenül: az otthoni meccseket tekintve a második lett az alapszakaszban, hat fordulóval a vége előtt bejutott a rájátszásba több mint háromezres átlagnézőszámmal.

A VOLÁN TÖRTÉNETÉVEL FOGLALKOZÓ TELJES CIKKET MEGTALÁLJA A NEMZETI SPORT VASÁRNAPI SZÁMÁBAN.

EBEL
VIENNA-FEHÉRVÁR 2009–2010
Szeptember 18., Székesfehérvár: FEHÉRVÁR-Vienna 2–4 (2–2, 0–1, 0–1)
Október 25., Bécs: Vienna–FEHÉRVÁR 6–3 (1–1, 3–1, 2–1)
November 29., Bécs: Vienna–FEHÉRVÁR 4–3 (2–1, 0–0, 1–2, 1–0) – h. u.
December 22., Székesfehérvár: FEHÉRVÁR–Vienna 4–2 (0–1, 2–1, 2–0)
Január 10., Székesfehérvár: FEHÉRVÁR–Vienna 6–5 (1–1, 3–1, 1–3, 1–0) – h. u.
Február 5., Bécs: Vienna–FEHÉRVÁR 5–2 (2–0, 2–0, 1–2)
A NEGYEDDÖNTŐ PROGRAMJA
Február 21., vasárnap, 18.00, Bécs: Vienna–FEHÉRVÁR
Február 23., kedd, 19.15, Székesfehérvár: FEHÉRVÁR–Vienna
Február 25., csütörtök, 19.15, Bécs: Vienna–FEHÉRVÁR
Feburár 28., vasárnap, 18.00, Székesfehérvár: FEHÉRVÁR–Vienna
Március 2., kedd, 19.15, Bécs: Vienna–FEHÉRVÁR
Március 4., csütörtök, 19.15, Székesfehérvár: FEHÉRVÁR–Vienna
Március 7., vasárnap, 18.00, Bécs: Vienna–FEHÉRVÁR
A párharc az egyik fél negyedik győzelméig tart.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik