Erste Liga: tíz csapattal, pénteken kezdődik az idény

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2019.09.11. 12:40
null
Jobbra a bajnoki serleg (Fotó: Koncz György)
A címvédő FTC-Telekom és a legutóbb döntős Sport Club Csíkszereda mellett a Corona Brasov, a Dunaújvárosi Acélbikák, a Fehérvári Titánok, az UTE, a Schiller-Vasas HC, a DEAC, a Gyergyói HK és a Hokiklub Budapest indul. Az előző idénybeli mezőnyhöz képest egy hiányzó van, a Vienna Capitals farmcsapata.

Négy együttes – a Dunaújvárosi Acélbikák, a Gyergyói HK, a Corona Brasov és az SC Csíkszereda – új edzővel vág neki a bajnokságnak. Újabb NHL-es és KHL-es tapasztalattal rendelkező légiósokat is láthatnak a nézők a pályákon a tehetséges fiatalok mellett.

„Az új szezonban sok csapat pályázik arra, hogy a 22 év után a trónra került FTC-Telekomot letaszítsa onnan, ennek megfelelően mindenhol komoly erősítések történtek, így megjósolhatatlan a liga végkimenetele” – fogalmazott Szőke Álmos, az Erste Liga elnöke a sorozat szerdai sajtótájékoztatóján.

Megemlítette: Győr is bekapcsolódik a magyar jégkorong vérkeringésébe. A klub arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az idény során a Fehérvári Titánok csapata 12 hazai találkozóját fogja ott játszani az 1800 fős csarnok későbbi átadását követően.

Szabados Richárd, a liga alelnöke és a névadó szponzor képviselője kiemelte: a harmadik közös szezont kezdik meg. Az elmúlt idényben a korábbiakhoz képest több mint 30 ezerrel nőtt a nézőszám, és bár idén kevesebb csapat vesz részt a ligában, a cél: még több embert a sportág mellé állítani, még több szurkolót kicsábítani a jégcsarnokokba, a meglévő drukkereket pedig még jobban kiszolgálni.

Ebben az idényben a legtehetségesebb, a legsportszerűbb, illetve a magatartásával, hozzáállásával, illetve munkavégzésével legjobb példát mutató játékost is díjazzák majd.

Papp Gábor, a Ferencváros elnökségi tagja leszögezte: a klub célkitűzése a bajnoki cím megvédése és az Erste Liga megnyerése másodszor is. Az Újpest szakosztályvezetője, Dömötör Róbert pedig a tavalyi elődöntős szereplés túlszárnyalását fogalmazta meg elvárásként. A legutóbb döntős Csíkszeredánál ismét a fináléba jutás a cél.

Az alapszakasz négy találkozóval rajtol pénteken: a címvédő FTC-Telekom a Gyergyói HK-t látja vendégül, az UTE a Hokiklub Budapesttel játszik, míg a Fehérvári Titánok a Dunaújvárosi Acélbikákkal találkoznak. A Schiller-Vasas lesz az első csapat, amely erdélyi túrára indulhat, a brassói Coronával a nyitónapon, a tavalyi döntős Sport Club Csíkszeredával másnap játszik majd.

Az új idény első derbije lesz az első tévés mérkőzés: hétfőn az UTE fogadja a címvédő FTC-t. Az M4 Sport továbbra is minden hétfőn közvetít találkozókat a bajnokságból. A mérkőzések jelentős részét hetente péntektől hétfőig bonyolítják majd le, de rendszeresen lesznek hétközi találkozók is. Az év végén pedig december 26-tól 30-ig mindennap rendeznek meccseket.

A tervek szerint 2020. január 17-én zárul az alapszakasz, amely során a csapatok négyszer találkoznak egymással, minden együttes kétszer játszik otthon és kétszer idegenben. Az első öt helyezett a középszakasz felső házában, az utolsó öt pedig a középszakasz alsó házában folytatja. Ez az etap 2020. január 21-től február 19-ig tart majd.

A rájátszás a negyeddöntővel február 22-én indul.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik