Erste Liga: az FTC és a Csíkszereda is növelte előnyét

SZŰCS ANDRÁSSZŰCS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2020.03.09. 20:51
null
Az FTC másodszor is legyőzte az UTE-t (Fotó: Tumbász Hédi, archív)
Az FTC és a Csíkszereda is növelte előnyét a jégkorong Erste Liga elődöntőjében: előbbi az UTE-t, utóbbi a Gyergyói HK-t győzte le 3–1-re hazai pályán. Az FTC és a Csíkszereda is 2–0-ra vezet párharcában.

 

Ősi jégkorongos mantra, hogy „se nem túl fent, se nem túl lent!”, azaz nem szabad engedni a versenyszezon viharainak. Nos, mostanság nemcsak a pályán történtek vetnek hullámokat az Erste Liga rájátszásában – pedig az se semmi, hiszen már az elődöntőknél járunk –, hanem a koronavírus-járvány is, amely miatt Romániában az a korlátozás született a hétvégén, hogy az 1000 főnél nagyobb közönséget vonzó sporteseményeket zárt kapussá nyilvánították. Így például az SC Csíkszereda és a Gyergyói HK párharcának első meccse nulla fizető néző előtt zajlott, aminek nemcsak a szokatlan, síri csend lett a hozadéka, hanem az is, hogy a magyar szövetség internetes nyilvántartó rendszere ugyanúgy összeomlott a kint ragadtak információéhsége miatt, mint a stream-szolgáltatás. Utóbbit ráadásul az illetékesek csak pénzért tettek elérhetővé, noha a vonatkozó ligaerőlírás a playoffra ingyenes netes közvetítést ír elő.

Ez azonban mind vasárnap történt, hétfőre változott a helyzet: a felháborodások miatt ingyenes lett a streamelés – és aki vasárnap jelezte a gondját, annak visszautalják a befizetett összeget –, továbbá az SC és a hatóságok megállapodtak abban, hogy 900 bérletest csak beengednek a Vákár Lajos Műjégpályára, feltéve, hogy negyedórával a kezdés előtt odaérnek, a lefújásig nem mennek ki, és minden két ember között szabadon marad egy szék...

LEÁLL A TIPSPORT LIGA IS

Elért a koronavírus-óvatosság Szlovákiáig is: hétfő estére a kormány úgy határozott, hogy két hétig nem tarthatnak sporteseményeket az országban, ennek nyomán a Szlovák Jégkorongszövetség bejelentette, hogy március 10. és 23. között semmilyen bajnokságában nem rendez meccset, ezért az élvonalbeli Tipsport Ligában légióskodó magyar klubok, a DVTK Jegesmedvék és a MAC Újbuda középszakasz-bajnokijai is elmaradnak. A pótlásról nem szólt a közlemény.

A nagy előkészületeket követően már az első harmadban eldőlt a második meccs. Ugyan 1:29 után a Gyergyó megszerezte a vezetést, ám Rokaly Szilárd 14:29-nél és 15:04-nél is betalált, majd a mindkét gólhoz asszisztáló Joshua Shalla maga lőtte a harmadikat, és 3–1-ben meg is állapította a végeredményt, noha majd' 43 perc még hátravolt a 60-ból. Mivel a kapusok remekeltek, a csatárok viszont kevésbé, így a Csíkszereda tartja a pályaelőnyét és csütörtökön már meccslabdához juthat a párharcban.

Ugyanez igaz a címvédő FTC-Telekomra is, amely persze vért izzadt az Újpest ellen, de hát mit várnánk a gyakorlati magyar bajnoki finálétól? A lila-fehérek egy vonalbíróról lecsorgó gólpassz nyomán jutottak vezetéshez, amit majdnem megdupláztak a második harmad utolsó pillanatában, csak Sikorcin Ladislav korongja idő után landolt a hálóban – így maradt az egylépéses távolság.

Már az utolsó negyedórában jártunk, amikor a másik aranysisakos, tehát csapata legeredményesebbje, Brian Switzer bekalimpálta az egyenlítő találatot a kapuelőtérből, és már hat percen belül jártunk, amikor Nagy Gergő keresztpasszát Tóth Adrián tette a helyére, végül a csapatkapitány 26 másodperccel a zárás előtt üres kapussal zárta le a rangadót. Tehát ebben a szériában is kettővel vezet az esélyesebb fél – de mint tudjuk, sem a vezető, sem a hátrányban lévő csapat nem szabad, hogy az álláson lelkizzen...

JÉGKORONG
ERSTE LIGA, RÁJÁTSZÁS
ELŐDÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉSE

FTC-TELEKOM–ÚJPEST 3–1 (0–1, 0–0, 3–0)
Pesterzsébet, 650 néző. V: Babic, Rencz, Kis-Király, Soltész
FTC: NAGY K.
Kärmeniemi, Sarcia – Boros, PULLI – Rantanen, TÓTH GERGELY (1) – Jászai
Juusela, NAGY G. 1 (1), TÓTH A. 1 – KULMALA (1), Pavuk, SWITZER 1 – Hajós, Németh A., Tóth Richárd – Farkas L., Roczanov, Tóth Gergő – Tóth Renátó
Edző: Fodor Szabolcs
ÚJPEST: DUSCHEK
KOVÁCS ATTILA, VARGA A. – Pokornyi, Saukko – Kiss-Rusk, N. Nagy – Horváth Á., Horváth A.
Benk, E. Pance, Sikorcin – Ainswortzh, Reed, Di Diomete – Csamangó, Nemes, Vincze P. – Godó, ODNOGA M. 1, RAFAJ (1)
Edző: Baróti Zsolt
Kiállítások: 6, ill. 10 perc
Kapura lövések: 54–27
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–0 az FTC javára
MESTERMÉRLEG
Fodor Szabolcs:
– A küzdés előtte is megvolt, de a végére azt a kis pluszt is megtaláltuk, amit addig nem. Ha így küzdünk, ekkora Fradi-szívvel, annak ez az eredménye. Nem vesszük el Duschek érdemeit, ám jobban is megnehezíthettük volna a dolgát, például, ha keményebbek vagyunk a kapu előtt, és jobban zavarunk. Csütörtökre úgy kell felkészülnünk, hogy már hatvan percen keresztül tudjunk úgy játszani, mint ezúttal az utolsó húszban.
Virág Csaba (másodedző): – A harmadik harmadbeli játékunkkal nagyon elégedetlen vagyok, mert nem azt játszottuk, amit megbeszéltünk, rendkívül fegyelmezetlenek voltunk. Azt hihettük, hogy elég lesz, ha nem játsszuk a saját hokinkat, csak várunk – hát most kiderült, hogy nem elég. Az a hoki, amit negyven percig játszottunk, meglehetősen jó volt, erre alapozhatunk a továbbiakban.

SC CSÍKSZEREDA–GYERGYÓI HK 3–1 (3–1, 0–0, 0–0)
Csíkszereda, 900
néző. V: Csata (romániai), Crisan (román), André, Rédai (romániaiak)
CSÍKSZEREDA: SZAMANKOV
PYETT, SALLÓ A. – Kuljas (1), Papp Sz. – Gecse, Láday – Flinta, Győrfy
Brophey, ROKALY SZ. 2, SHALLA 1 (2) – Becze T., Fodor Cs., Taratuhin (1) – Bíró T., Pelley, Rokaly N. – Casaneanu, Farkas T., Horváth L.
Edző: Jason Morgan
GYERGYÓ: COOKE
Ferenc-Csibi, Jones – Kozma (1), Raszulov – Góga, Orbán Sz.
Daradics, R. Rupert, Tendler – ANTAL ZS. (1), PESZTUNOV 1, Valdix – Barabás, Benedek, Elekes – Ivácson, Todor
Edző: Malcolm Cameron
Kiállítások: 41–28
Kapura lövések: 14, ill. 16 perc
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–0 a Csíkszereda javára
MESTERMÉRLEG
Jason Morgan:
– Miután nézőket is beengedtek, a fiúk még nagyobb akarással játszottak, ám ez görcsössé is tette őket. Fokozatosan tértünk vissza a játékunkhoz, átvettük az irányítást, és percek alatt fordítottunk. Éltünk a lehetőségeinkkel, márpedig a rájátszásban ezek döntenek. Remek volt az emberhátrányos védekezésünk, és Szamankov is jól védett.
Malcolm Cameron: – Tizenöt nap alatt ez volt a kilencedik meccsünk, miközben több játékosunk kidőlt. A lábak visznek ugyan, ám fejben elfáradtunk. Jól álltunk bele a meccsbe, de rövidzárlat nyomán fordított az ellenfél, és már kétmérkőzésnyi előnye van. Jön két nap pihenő, minden erőnket mozgósítva igyekszünk egyenlíteni – gyorsa változhat minden, ez a playoff...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik