Egy pontot szerzett otthon a Volán a listavezető ellen

Vágólapra másolva!
2012.09.30. 20:13
null
A Volánnak nem sikerült a bravúr a Villach ellen (Fotó: Mirkó István)
Címkék
Az osztrák élvonalbeli jégkorongbajnokság (EBEL) alapszakaszának 8. fordulójában a Sapa Fehérvár AV 19 az éllovas Villachot fogadta, és szenvedett vereséget a szétlövést követően. Az osztrák együttes a 35. percre háromgólos előnyhöz jutott(!), a házigazdák Sofron István találatával szépítettek, majd Frank Banham duplájával hosszabbításra mentették a mérkőzést, a büntetőknél viszont a vendégek voltak pontosabbak. A fehérvári klubvezetés által a csapat és a szakvezetők számára előirányzott négymeccses és négypontos ultimátumból végül hármat hozott össze a Volán, így minden bizonnyal lesznek következményei a mérkőzésnek.

Derek Ryan visszatért... A tavalyi szezonban a fehérváriak, és egyben a liga egyik legponterősebb játékosa a Villach színeiben korcsolyázott a szurkolók elé. Volt már olyan a történelemben, hogy valaki eligazolt a Volántól, legtöbbször tapsot is kapott az egykori kedvenc, most viszont... Kifütyülték... Valahol érthető cselekedet volt ez a szurkolók részéről, hiszen a légiós a nyáron, menedzserével karöltve hetet-havat összehordott a fehérváriakról, hogy élő szerződését felrúgva a Villachhoz igazolhasson. „Hero To Zero" azaz hősből nulla, hirdette a fehérvári szurkolótábor felirata, ami jól jelzi a csatár népszerűségét.

SZAVAZÁS

Az alsóházba jutó Volán negyeddöntős lesz-e az EBEL 2012–2013-as szezonjában?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Persze a leghatásosabb „bosszú" egy fehérvári győzelem lehetett volna, ami ráadásul életbevágóan fontos a csapatnak. A szakosztály vezetése ugyanis négy meccsre négy pont megszerzését írta elő a szezont rendkívül rosszul kezdő csapatnak. Eddig egyelőre egy linzi bravúrgyőzelemmel sikerült a felét teljesíteni az ultimátumnak, az utolsó lehetőség pedig VSV ellen kínálkozott.

A táblázat éllovasa ellen azonban ez újabb bravúrt követelt, amibe semmiképpen nem tartozik bele egy olyan kapott gól, amivel a vendégek megszerezték a vezetést. John Hughes amolyan kellemes tanulókört futott a hazai támadó harmadban a 15. percben , tehette ezt, mert sokan nem zavarták ebben, majd az érkező Derek Damon elé tálalt, aki a ziccert nem hibázta el. (0–1)

Hajtott, küzdött a Fehérvár becsülettel, de ez csupán a helyzetekre volt elegendő. Rövid két perc alatt Kyle Bailey a „bulikör" széléről szűk egy méterrel tévesztette el a kaput (...), majd Sofron István egy ajándék koronggal léphetett ki ziccerben, de Thomas Höneckl kapus a helyén volt, mint akkor is, amikor Frank Banham kínálta megy egy távoli kísérlettel. A harmad végén azonban a vendégek voltak veszélyesebbek, fájóan kevés lehetősége akadt a hazaiaknak a gólszerzésre... (1. harmad: 0–1)

A második harmad elején a lehetőség ismét adva volt a hazai gólszerzésre, egymás után kétszer is emberelőnyben támadhattak a fehérváriak, de jobbára csak odáig jutottak, hogy felálltak az ellenfél támadó harmadában, sokkal több veszélyt nem jelentettek kapura, nem úgy a hátrányban lévő Villach. Marco Pewal használta ki a figyelmetlen védők hibáját és Bálizs válla fölött lőtt a felső sarokba. (0–2)

Joggal bosszankodtak a nézők és erre szokatlanul korán és hangosan harsant fel néhány torokból: ébresztő. Bizony, akiktől a gólokat várják, azok leginkább bosszúságot okoztak a szurkolóknak, úgy tűnt a győzelmi kényszer több Volán-játékosra mázsás teherként nehezedett. A 34. percben ráadásul Bálizs Bence is benézett egy korongot, Pewal szinte az alapvonalról, a rövid sarokba lőtte a pakkot, megszerezve saját maga második, csapata harmadik gólját. (0–3)

A vendégek találata után rögtön némi remény csillant, Ladányi lövése kipattant az osztrák kapusról, a korongra Sofron István csapott le és közvetlen közelről a kapuba bombázta. (1–3) A reményt pedig illik életben tartani, sőt lehetőség szerint táplálni kell. A 39. percben ismét Ladányi Balázs vette célba a villachi kaput, a korong ismét kijött a kapusról, most Frank Banham volt a legjobb helyen, és góljával minimálisra csökkent a Volán hátránya. (2. harmad: 2–3)

Jót tett a meccsnek és a hangulatnak is, hogy szoros lett a meccs. Szikrázóan kemény és pörgős volt a harmadik harmad eleje, ami külön örömteli, hogy a Volán tűnt aktívabbnak. Így kell játszani, így kellett volna kezdeni a meccset. Thomas Höneckl a villachi kapuban nem egyszer csak a szerencséjének köszönhette, hogy nem kapta meg a harmadik gólját is. Ütköztek, hajtottak a fehérváriak, jó volt látni, hogy tudnak így is játszani.

Folyamatosan veszélyben volt a vendégek kapuja, de az egyenlítő gól csak nem akart megszületni. A túloldalon Bálizs Bence nem egy bravúrral próbálta feledtetni a második harmad végén elkövetett hibáját. A folyamatos nyomás pedig góllá érett. Az 56. percben Frank Banham kapott egy remek passzt, megkerülte a kaput, a korongot pedig Thomas Höneckl kesztyűjén megpattintva juttatta a kapuba – szemtelen gól egy rutinos játékostól. Tombolt a lelátó, egyenlített a Volán. (3–3)

A rendes játékidőben nem született döntés, jöhetett az ötperces hosszabbítás, négy a négy ellen. Itt is a Volán volt a kezdeményezőbb, Frank Banham fantasztikus dolgokat művelt a jégen, a 37 éves játékos minden mozdulatán látszott, hogy a kisujjában van a „szakma". Döntés azonban itt sem született, következett a szétlövés. (A hosszabbítás után: 3–3)

Az első körben Sofron a kapuvasra húzta a korongot, a másik oldalon Justin Taylor viszont nem hibázott. A második sorozatban Ladányi betalált, a kétgólos Pewal nem tudott túljárni Bálizs eszén. A harmadik lövő a fehérváriaknál Bahnham még a büntetőjét is élményszámba menő csellel értékesítette, majd Derek Ryan a közönség hangos pfujolása mellett helyezte a korongot a kapuba. A negyedik körben ismét Taylor állt a korong mögé, és ismét betalált, majd Mihály Árpád csúnyán fölé lőtt büntetőjével eldőlt a meccs. (Szétlövéssel: 3–4)

"TÚL VAGYUNK A MÉLYPONTON, EZ MÁR A SIKERHEZ VEZETŐ ÚT KEZDETE"
JÉGKORONG EBEL
ALAPSZAKASZ, 8. FORDULÓ
SAPA FEHÉRVÁR AV19–VILLACHER SV (osztrák) 3–4 (0–1, 2–2, 1–0, 0–0, 0–1) – szétlövéssel
Székesfehérvár, 3126 néző
Vezette: Altersberger (osztrák), Trilar, Hribar (mindkettő szlovén), Dreier (osztrák)
FEHÉRVÁR: BÁLIZS – Horváth A., Tokaji, SOFRON, Vas M., LADÁNYI – Hetényi P., Pratt, BANHAM, Johansson, Mihály Á. – Durco, Pozsgai, Sikorcin, Metcalfe, Kovács Cs. – Orbán, Benk, Bailey, Magosi B.
VILLACH: HÖNECKL – Pretnar, Altmann, PEWAL, RYAN, Pusa – HOTHAM, Unterluggauer, TAYLOR, Damon, Hughes – Bacher, Wiedergut, Hartl, Peintner, B. Petrik – Steiner, Platzer, Göhringer, Nägeler
Gólok: 4:47: Damon (Hughes, 0–1). 24:35: Pewal (emberhátrány, 0–2). 34:08: Pewal (Ryan, Pretnar, 0–3). 34:30: Sofron (Ladányi, Vas M., 1–3). 38:08: Banham (Ladányi, Johansson, 2–3). 55:09: Banham (Johansson, Pozsgai, 3–3). Győztes lövés: Taylor (3–4)
Kiállítások: 10, ill. 8 perc
Kevin Primeau: – Az eredmény ugyan vereségnek számít, de a legfontosabb, hogy nulla három után fel tudtunk állni a padlóról, és a harmadik harmadban kimondottan jól játszottunk. Ha az első kettő is így alakult volna, nem kerül sor hosszabbításra. Értékelni kell azt, amit a csapat a hajrában tett, úgy látom, lassacskán kikecmergünk a gödörből. Nagyon keményen dolgoztunk, és frusztráló, hogy nem lett meg az eredménye. Ideges volt a csapat a mérkőzés elején, talán ha jönnek az eredmények, ez is megszűnik.
Hannu Järvenpää: – A szezonban ez a legnagyobb győzelmünk eddig, elismerésem a hazai csapatnak – keményen küzdött, nagy nyomás alá helyezett bennünket, és közel álltunk a vereséghez. Megérdemli a Fehérvár az egy pontot, ugyanakkor örülök a győzelemnek, és elégedett vagyok csapatom játékával. Az új kapusunk jól mutatkozott be, és Derek Ryan teljesítménye is meggyőző volt. A harmadik harmadban nem tudatosan álltunk vissza, sejtettük, hogy a hazaiak folyamatosan a kapunk elé fognak szegezni minket. Frank Banham pedig világklasszis játékos, ha nála van a korong, bármi megtörténhet, így volt ez most is.

További eredmények: Klagenfurt–Vienna 3–4 (2–2, 0–0, 1–2), Salzburg–Dornbirn 4–1 (1–0, 2–0, 1–1), Innsbruck–Olimpija Ljubljana 1–7 (0–3, 0–1, 1–3), Medvescak Zagreb–Linz 3–1 (0–0, 2–1, 1–0), Znojmo–Graz 2–3 – szétlövéssel (0–0, 2–1, 0–1, 0–0, 0–1)

AZ ÁLLÁS
1. Villach 8 5 2 1 36–17 +19 15
2. Vienna 8 5 2 1 29–17 +12 14
3. Znojmo 8 5 1 2 28–21 +7 11
4. Graz 8 4 1 1 2 26–24 +2 11
5. Salzburg 8 4 1 3 37–20 +17 10
6. Medvescak Zagreb 8 4 2 2 21–17 +4 10
7. Klagenfurt 8 4 1 3 20–22 –2 10
8. Dornbirn 8 2 1 1 4 24–34 –10 7
9. Linz 8 3 5 25–27 –2 6
10. SAPA Fehérvár AV19 8 2 1 5 20–31 –11 5
11. Olimpija Ljubljana 8 2 6 23–33 –10 4
12. Innsbruck 8 1 7 16–42 –26 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik