EBEL: szétlövésben kapott ki a Fehérvár a Znojmótól

KOHÁN GERGELYKOHÁN GERGELY
Vágólapra másolva!
2018.02.21. 21:26
null
Nem tudott nyerni a Volán (Fotó: Soós Attila)
A Fehérvár AV19 hazai pályán szétlövés után 3–2-re kikapott a cseh Znojmótól az osztrák jégkorongliga (EBEL) középszakaszában, az alsóház szerdai játéknapján.

Hogy a nemzetközi szünet jót tett a Fehérvár AV19 jégkorongozóinak, abban biztosak vagyunk: akik nem kerültek be hazájuk válogatottjába, azok pihenéssel és feltöltődéssel tölthették el ezt az egy hetet – ami, lássuk be, rá is fér időnként a játékosokra az alap- és a középszakasz roppant feszített menetrendjében –, akik pedig ott voltak valamelyik nemzeti csapatban, a felkészülési tornákon gyűjthettek további hasznos tapasztalatokat – mint például a katowicei EIHC-tornán a kazahok mögött második helyen végző magyar válogatott tagjai.

Köztük volt természetesen Erdély Csanád is, akinek kimondottan jól sikerült a lengyelországi megméretés: az olaszok és a házigazda lengyelek legyőzéséből is ponttal vette ki a részét. Ez nyilván plusz magabiztosságot ad egy fiatal csatárnak, így lett ez a 21 esztendős csatár esetében is, akinek kitartott a lendülete, szerda este David Gilbert erőfeszítései után fontos gólt szerzett, immár újra EBEL-bajnokin, és immár újra a jól ismert Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnok jegén.

A vendég Znojmo ekkor már 1–0-ra vezetett a Volán ellen a középszakasz mindkét együttes szempontjából kulcsfontosságú összecsapásán. A magyar csapat a meccs előtt három pontra tanyázott a még éppen rájátszást érő nyolcadik helytől, és a Sofron Istvánnal meg Andrew Sarauerrel megerősített Villachtól, míg a csehek két ponttal és két pozícióval álltak mögöttünk – azaz csak a három pont volt elfogadható, már ha a Fehérvár nem akart veszélyesen nagy lépéshátrányba kerülni közvetlen riválisaival szemben.

A Volán két szlovén játékosa, a bekk Luka Vidmar és a csatár Ales Music még nem állhatott az együttes rendelkezésére, hiszen két napja még Pjongcsangban volt jelenésük az olimpián (Szlovénia nagy csalódásra a norvégoktól kapott ki a nyolcaddöntőben és búcsúzott a tornától).

De nemzetközi szünet ide vagy oda, székesfehérvári szempontból minden várakozást alulmúlóan indult a mérkőzés. A hazai csapat rögtön az első kiállításából gólt kapott, és ezt követően is érthetetlenül enervált játékot mutatott be – egészen Erdély első harmad végi találatáig.

Ettől viszont valósággal megtáltosodott a Volán: noha egészen addig büntetés volt nézni a meccset, a nyitó rész legvégén már sokkal inkább bántuk, hogy pont megérkezett a harmadszünet, annyira jó ritmusban játszott Hannu Järvenpää gárdája (nagyon úgy tűnt, hogy – az ökölvívás nyelvén szólva – a gong megmentette a Znojmót egy újabb góltól).

Kár, hogy a fellángolás nem tartott túl sokáig... Nem játszott jól a Znojmo sem, a meccs kimondottan rossz volt (nagyjából érthető a két csapat tabellán elfoglalt pozíciója), mégis a csehek vették vissza a vezetést Marek Biro találatával, és bár a sokat dolgozó Jeff LoVecchio a semmiből kiegyenlített két perccel a vége előtt, a szétlövést megint elbukta a Fehérvár. Az egyetlen pozitívum, hogy a Bozen simán legyőzte a Villachot, így belátható távolságon belül maradt a nyolcadik hely – más kérdés, hogy így a dél-tiroliak is előztek, és bejelentkeztek a playoffra.

EBEL
KÖZÉPSZAKASZ, ALSÓHÁZ
FEHÉRVÁR AV19–ORLI ZNOJMO (cseh) 2–3 (1–1, 0–0, 1–1, 0–0, 0–1) – szétlövéssel
Székesfehérvár,
2943 néző. V: Baluska (szlovák), Smetana, Gatol (osztrákok), Németh M.
FEHÉRVÁR: Carruth – Uotila, Meland – Stipsicz, Manavian (1) – Szabó B., Palin – Láday – Kóger D., Hári J., Erdély 1 – LoVecchio 1, Latendresse (2), Gilbert (1) – Antilla, Luttinen, Sárpátki – Szabó K., Reisz, Vincze P. Edző: Hannu Järvenpää
ZNOJMO: Schwarz – Corbett (1), Biro 1 – Stehlík, Tejnor – Lattner (1), Boruta – Snajnar, Zajic – Yellow Horn 1 (1), Plíhal (1), Cip – P. Novák, Bartos, Guman – Nemec, Raska, Mrázek 1 – Spacek, Matus, Csamango. Edzők: Rostislav Docekal, Miroslav Frycer
MESTERMÉRLEG
Hannu Järvenpää:
– A Znojmo jól játszott, mi valamiért nem. Nem korcsolyáztunk jól, nagyon gyengék voltunk az egy az egy elleni csatákban, mindenben fejlődnünk kell. Ha a pozitívumokat nézzük, az egy pontnak is örülnünk kell... Elemeznem kell ezt a meccset, mert pénteken újra találkozunk.
Miroslav Frycer: – Ez az első idegenbeli győzelmünk a középszakaszban, tehát örülnünk kell a két pontnak, ugyanakkor nagyon közel voltunk ahhoz, hogy begyűjtsük mindhármat. Egyetlen apró hiba két perccel a vége előtt egy extra pont elvesztését eredményezte, de így is elégedett vagyok.

További eredmények: Graz (osztrák)–Dornbirn (osztrák) 3–7, Villach (osztrák)–Bozen (olasz) 1–4.
Felsőház: Salzburg (osztrák)–Vienna (osztrák) 1–3, Klagenfurt (osztrák)–Zagreb (horvát) 4–3, Innsbruck (osztrák)–Linz (osztrák) 4–3 – szétlövéssel. Az állás: 1. Vienna 19 pont (6), 2. Salzburg 15 (4), 3. Linz 11 (2), 4. Innsbruck 5, 5. Klagenfurt 5, 6. Zagreb 3

 

AZ ALSÓHÁZ ÁLLÁSA
7. Dornbirn 5 3
1 1 20–17 16 (6)
8. Villach 5 3 1
1 16–11 11 (0)
9. Bozen 5 2 1
2 11–5 10 (2)
10. Fehérvár 5 2
2 1 11–12 9 (1)
11. Znojmo 5 2 1 2 11–13 8 (0)
12. Graz 5


5 6–21 4 (4)
Zárójelben az alapszakaszból hozott bónuszpontok.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik