A Volán parádés játékkal kezdte a rájátszást

Vágólapra másolva!
2012.02.19. 17:27
null
Tömegjelenet a ljubljanai kapu előtt-alatt (Fotó: Szabó Miklós)
Címkék
A Sapa Fehérvár AV 19 hazai pályán 7–2-re győzött az Olimpija Ljubljana ellen az osztrák jégkorongbajnokság (EBEL) rájátszásában, a negyeddöntő első mérkőzésén.

A Salzburg elleni csínytevésekért eltiltott ljubljanai kapus és edző, Matija Pintaric és Hannu Järvenpää sem dolgozhatott vasárnap, előbbi helyére a harmadik számú Matic Boh ült a kispadra – aki egyetlen EBEL-meccsen védett ezt megelőzően, még tavaly februárban –, amelyen a tréner főnöke, Matjaz Sekelj igazgató dirigált. Természetesen telt ház fogadta a csapatokat.

1. HARMAD

Az első lövést Justin DaCosta jegyezte, majd nem sokkal később Palkovics Krisztián durrantott mellé. A büntetőpadra Láda Balázsnak kellett elsőként kiülnie, miután akasztotta Ziga Pancét. A vendégek csak az utolsó fél percben tudtak normálisan felállni, és igazi helyzet nélkül „letudták” emberelőnyüket.

A 7. percben a sérüléséből felépült Eric Johansson lódult meg korongszerzés után, a balján korcsolyázó Magosi Bálinthoz passzolt, akinek lövését Jean-Philippe Lamoureux hárította.

A 10. percben ismét Magosi és Johansson játszott össze, de ezúttal nem lett lövés a vége. A 9. percben a liga góllövőlistáját vezető Sofron István húzott befelé a jobb oldalról, és bár közben elveszítette a korongot, a védők hibáját kihasználva visszaszerezte azt, majd a bal felső sarokba vágta. 1–0

Mindössze 44 másodperc telt el a vezetés megszerzése után, amikor érkezett a következő találat! Ezúttal Derek Ryan passzolt középre jobbról, Mihály Árpád pedig közelről nem hibázott. 2–0

A Volán a gyors duplázás után is lendületben maradt, de a Ljubljana megúszta, hogy háromgólos hátrányba kerüljön.

A 16. percben Bostjan Groznik kapott fegyelmit, ez nem jelentett emberelőnyt a mieinknek, továbbra is öt az öt ellen voltak a jégen a felek. Vas Márton bombája után Sofron dolgoztatta meg Lamoureux-t egy szép cselt követően, ám a kapus ezúttal lábbal hárított.

A 19. percben Ryan kis híján kiosztotta második asszisztját, de Chad Klassen nem tudta gólra váltani nagy helyzetét. A harmad utolsó említésre méltó eseményét egy újabb gyors fehérvári kontratámadás után jegyezhettük fel: Palkovics lövése után maradt a 2–0 ide. Összességében remekül alakultak a dolgok.

2. HARMAD

Páros kiállítással kezdődött a játékrész, két kanadai, DaCosta és az Olimpija pontkirálya, John Hughes akaszkodott össze, így négy-négy mezőnyjátékos maradt a jégen. A buli után Sikorcin Ladislav hozta el a korongot, elindult a vendégek kapuja felé, majd higgadtan kihasználta a helyzetet. 3–0

Vas Marci szinte rögtön ezután már a negyedik Volán-gólt is megszerezhette volna, de nem járt sikerrel. Ez elmondható Harlan Prattről is, aki a saját harmadában veszített korongot, a szemfüles Justin Taylor pedig ezt kihasználva visszaállította a kétgólos különbséget. 3–1

Mozgalmasan kezdődött tehát a második húsz perc, és úgy is folytatódott. Sofront küldték ki két percre magas bot miatt, ám majdnem az emberhátrányban játszó Sapa lőtt újabb gólt, a Ryan és Klassen vezette ellentámadás végén azonban utóbbi csúnyán eltévesztette a jobb felső sarkot.

A ljubljanai emberfór még tartott, amikor a vendégek elcserélték magukat, túl sokan voltak a jégen. A játékvezetők ezt a szabályoknak megfelelően „orvosolták”, így négy szlovén mezőnyjátékos maradt a pályán, ráadásul Taylor fegyelmit kapott.

A kiállítások letelte után egy kapu előtti kavarodást Ryan, majd Mihály próbált kihasználni. Az állampolgári esküt nemrég letevő támadónkat Brock McBride úgy borította fel, hogy közben fejbe ütötte,ezért 2+10 perces büntetéssel sújtották. Sajnos Mihályt, majd Sikorcint is kiállították, így egy ideig három hazai játékos állt szemben négy ljubljanaival. Ekkor Adam Munro pillanatai következtek, a fehérvári kapus egymás után kétszer is nagyot védett.

Már újra teljes létszámban volta a pályán a felek, amikor egygólosra csökkent az előnyünk. A 31. percben Jamie Fraser száguldott el a jobb oldalon Johansson mellett, védőjét is becsapta, és végül Munro eszén is túljárt. 3–2

A következő percekben kicsit megnyugodtak a kedélyek, és inkább a Volán játszott fölényben. A 38. percben Sikorcin csapott le a vendégek által eladott korongra még az Olimpija térfelén, a nagyobb bajt megakadályozandó Hughes akasztotta csatárunkat, kiállítással bűnhődött.

Ezt hamar kihasználtuk, Mihály Árpád egy kipattanót vágott a keresztvas alá. 4–2 A gólt Horváth András úgy ünnepelte, hogy közvetlen közelről a kapus arcába nevetett. Ezen Lamoureux úgy felhúzta magát, hogy előbb védőnknek ment neki, majd a kapust csillapítani igyekvő játékvezetőt is elkezdte lökdösni. Mindezért ötperces plusz végleges kiállítást kapott, így a harmadik számú Olimpija-kapus, Matic Boh foglalta el a helyét. A vendégektől kiállították még Ales Musicot is, nálunk pedig Mihálynak kellett két percre a büntetőpadra ülnie.

A Volán kétgólos előnnyel várhatta a harmadik harmadot is.

3. HARMAD

Mindössze 22 másodperc telt el a játék újrakezdése után, amikor Ladányi Balázs felavatta a 20 éves Bohot. Négy a három ellen támadhattunk, szépen körbejárattuk a korongot, amit a Godó becenevű játékos kíméletlenül vágott a Boh feje mellé. 5–2

Benk András kiállítása miatt ezután a Ljubljana került emberelőnybe, jött az ilyenkor már-már menetrendszerű Ryan, Klassen kontratámadás, ami most sem végződött számunkra szerencsésen.

Benk büntetése alig telt le, amikor Láda váltotta testreütésért. Az ő kétpercéből még kilenc másodperc maradt, amikor társat kapott maga mellé: DaCosta csapott oda Erik Pancénak. Az Olimpija a harmadik legjobb csapat volt az alap-, illetve középszakaszban az emberelőny-kihasználást illetően, ám most rontott statisztikáján, a Fehérvár jól védekezte ki a nehéz perceket.

Az 52. minutumban Ladányi bombázott távolról, Boh maga elé ejtette ki a korongot, amire aztán még idejében rátenyerelt. Egy perccel később Sofron kapott remek indítást a vendégharmad határánál, és bár Boh elsőre védeni tudott, Sofron ismétlésével már nem tudott mit kezdeni. 6–2

És ezzel még nem volt vége! A mieink emberelőnyben sokkal jobbak voltak ezen az estén, ezt Eric Johansson tette egyértelművé, aki Brad Cole kiállítását követően talált be távolról, az emberek sűrűjén keresztül. 7–2 A Fehérvár először ütött hét gólt a Ljubljanának ebben az idényben – a legjobbkor.

Nehezen viselték a vendégjátékosok a nagy verést, McBride kezdeményezett bunyót a végén Sikorcinnal, aki nem hagyta magát. Végül ő kapta a nagyobb büntetést, de vastaps mellett vonulhatott le a pályáról.

Több gól már nem született, a Fehérvár 7–2-es győzelemmel szerzett előnyt a negyeddöntőben. Soha rosszabb meccset!

ÁLOMKEZDÉS A LJUBLJANA ELLEN
JÉGKORONG, EBEL
NEGYEDDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Sapa Fehérvár AV 19–Tilia Olimpija Ljubljana (szlovén) 7–2 (2–0, 2–2, 3–0)
Székesfehérvár. Vezeti: Fussi, Kellner, Hollenstein, Zehenthofer
FEHÉRVÁR: Munro (Bálizs) – Horváth A., Durco, Sofron, Vas M., Ladányi – DaCosta, Pratt, Mihály Á., Ryan, Klassen – Sille, Láda B., Palkovics, Sikorcin, Kovács Cs. – Hetényi P., Benk, Johansson, Magosi.
Sérült: Orbán, Tóth A.
LJUBLJANA: Lamoureux (Boh) – Fraser, Hotham, Taylor, Music, Hughes – Groznik, Cole, Z. Pance, Sachl, Ograjensek – Dervaric, Vedlin, Sefic, B. Golicic, E. Pance – Cvetek, Szmirnov, Bernik, Sefic.
Sérült: Hocevar, Ropret, Verlic. Eltiltva: Pintaric
Gólok: 11:07: Sofron (Pratt, Vas, 1–0), 11:51: Mihály (Ryan, Pratt, 2–0), 20:34: Sikorcin (3–0), 21:38: Taylor (3–1), 30:40: Fraser (Hotham, Golicic, 3–2), 39:09: Mihály (emberelőny, 4–2), 40:22: Ladányi (Vas, Johansson – ee., 5–2), 52:26: Sofron (DaCosta, Pratt, 6–2), 55:53: Johansson (ee., 7–2)
A további eredmények: Linz (1. kiemelt)–Vienna (8.) 3–4 – hosszabbítás után, Zagreb (2.)–Znojmo (7.), 3–1, Salzburg (4.)–Klagenfurt (5.) 5–3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik