A társházigazda svéd együttes és Svájc vívhatja a döntőt

Vágólapra másolva!
2013.05.18. 21:18
null
A svájciak az amerikaiakon is átgázoltak, és egy lépésre kerültek a világbajnokság megnyerésétől (Fotó: Reuters)
A finn-svéd közös rendezésű jégkorong-világbajnokság elődöntőjében a torna meglepetéscsapata, Svájc 3–0-s győzelmet aratott az Egyesült Államok ellen, így bejutott a döntőbe, amelyben Svédország lesz az ellenfele; utóbbi Finnországot győzte le három góllal. A bronzérem sorsáról a finn–amerikai meccs hivatott dönteni.

FINNORSZÁG–SVÉDORSZÁG

Az első harmad kiegyenlített játékot hozott, felváltva forogtak veszélyben a kapuk, a svédek azonban a játékrész közepén így is megszerezték a vezetést egy emberelőnyös góllal. A testvérpáros, Daniel és Henrik Sedin összjátéka után Loui Erikssonhoz került a korong, akinek a lövését nem tudta hárítani Anti Raanta (0–1). A finneknek volt esélyük az egyenlítésre, hiszen – akárcsak a svédek – kétszer is emberelőnyben játszhattak az első harmadban, ám ők nem tudtak élni a lehetőségeikkel, így egygólos hazai előnnyel vonulhattak pihenőre a csapatok.

A második húsz percben nem sokat változott a játék képe, mindkét kapusnak akadt védeni valója, ám gólt megint a svédek szereztek, akik lekopírozták az első harmad közepén elért első találatukat.

Történt, hogy a kék-sárgák emberelőnybe kerültek, a korong Daniel Sedin elé került, aki testvéréhez passzolt. Henrik Sedin a kapu mögül lekészítette a pakkot a középen lendületből érkező Erikkson elé, aki félmagasan a kapu jobb oldalába emelt (0–2). Raantának nem volt esélye átérnie a másik sarokból a jól helyezett korongra.

A harmadik harmadban a finnek mindent egy lapra feltéve támadtak az „életben maradás" reményében, ám ez nem kevés veszélyt hordozott magában, hiszen a svéd játékosok által vezetett kontrák rendre góllal kecsegtettek. Persze, a finn válogatottnak is megvoltak a maga lehetőségei, ám Jhonas Enrothnak ezen a napon nem lehetett gólt ütni.

Az utolsó percekben a finnek kapusukat is lehozták a szépítő gól reményében, ám ez balul sült el, és újabb gólt kaptak. Eriksson továbbított Henrik Sedinnek, aki még a semleges harmadból ütötte a korongot az őrizetlenül maradó finn kapuba (0–3).

SVÁJC–EGYESÜLT ÁLLAMOK

A találkozót a világbajnokság meglepetéscsapata, Svájc kezdte jobban, hiszen az első harmadban kétszer annyiszor lőtt kapura, mint az amerikai gárda. Apró szépséghiba, hogy az európai együttes nem tudta gólra váltani lehetőségeit, így húsz perc játék után nem láthatott gólt a közönség.

A második játékrész már kiegyenlítettebb játékot hozott, mindkét csapat vezetett gólt ígérő támadásokat, ám a meccs első felében nem rezdültek meg a hálók. Ellenben ahogy „elkezdődött a második félidő", a svájciak máris gólt ünnepelhettek. Harminc perc és egy másodperc elteltével Nino Niederreiter lőtte a felső vas alá a Martin Plusstól kapott korongot (0–1). A második harmad krónikájához még hozzátartozik, hogy Svájc egy alkalommal elcserélte magát – hét játékos tartózkodott a jégen hat helyett –, így az amerikaiak a meccs folyamán már másodszor emberelőnybe kerültek, ám ezzel nem tudtak élni.

A záró harmadban ugyancsak a svájci válogatott játszott veszélyesebben, John Gibsonnak résen kellett lennie, hogy ne ússzon el az amerikaiak számára a hajó. A tengerentúli együttes kapusa egy darabig állta a rohamokat, az 51. percben azonban már ő sem tudott segíteni csapatán. A svájciak két passzból végigvittek egy támadást, amely után megszerezték a sorsdöntő második gólt. Simon Moser passzolt a svájciak harmadából Philippe Furrerhez, aki egyből a kilépő Julian Walker elé játszott, a negyedik soros csatár pedig védhetetlenül bombázott az amerikai kapu bal felső sarkába (2–0).

A hajrában az Egyesült Államok kapusát lehozva fejvesztve támadt a felzárkózás reményében, ám – akárcsak a nap másik meccsén a finn válogatott – nem járt sikerrel, mi több, gólt is kapott. Tizenkilenc másodperccel a vége előtt Reto Suri gyalogolt a kapuba a koronggal, háromgólosra növelve csapata előnyét (3–0).

Svájc bombameglepetésre bejutott a vasárnapi döntőbe, amelyben a házigazda svédekkel meccselhet.

JÉGKORONG-VB
ELŐDÖNTŐ
Finnország–Svédország 0–3 (0–1, 0–1, 0–1)
G:
Eriksson 2, H. Sedin
Svájc–Egyesült Államok 3–0 (0–0, 1–0, 2–0)
G:
Niederreiter, Walker, Suri

A 3. HELYÉRT
Vasárnap, 16.00:
Finnország–Egyesült Államok (Tv: Sport1)
A DÖNTŐBEN
Vasárnap, 20.30:
Svédország–Svájc (Tv: Sport1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik