A hölgyeké az elsőbbség – ilyen volt a magyar jégkorong 2019-es éve

SZŰCS ANDRÁSSZŰCS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2020.01.04. 09:42
null
<strong>AZ ÉV FÉNYKÉPE:</strong> 2019. április 13. a magyar női jégkorong legnagyobb sikerének napja: a felnőttválogatott ötből öt győzelemmel jutott fel az elitbe. Ráadásul hazai pályán és könnyed boldogságban, hiszen az egész heti kiváló teljesítmény nyomán az utolsó győzelemre már nem is volt szükség – de azért meglett az is! (<strong>Fotó: </strong>Földi Imre)
Az elitbe jutó női válogatottunk hozta az év szenzációját a magyar jégkorongban 2019-ben, az FTC férficsapata két évtized után lett magyar bajnok és nemzetközi kupaszereplő, a légiósaink pedig kitettek magukért, klubok és játékosok egyaránt. Csak az a férfi-vb ne lett volna…

 

INTERJÚ AZ ÉV JÁTÉKOSÁVAL, GALLÓ VILMOSSAL

– Mozgalmas év volt a 2019-es...
– ...és nagyszerű is!. Kicsit olyan volt, mint egy hullámvasút: mindent átéltem, és habár a Timrával kiestünk a svéd élvonalból, ez utat nyitott Finnországba, ami idáig bejött.

– Mekkora változást jelentett a költözés?
– Igazából nem nagy a különbség, a mindennapi élet legalábbis nagyon hasonló. Ami viszont más, az a nyelv: finnül nehéz lesz megtanulni... A bajnokságok között sincs óriási különbség, mindkettő nagyon gyors, Finnországban talán kicsit többet kell felemelt fejjel játszani, mert durvább a játék.

– Mitől lettek ilyen jók az újoncként hasító Kookoóval?
– Hajtós, erős keretet sikerült összerakni: mivel a klubnak nincs még nagy hokikultúrája, nehezen igazol finneket, így sok külföldivel dolgozik inkább. Ez eddig bevált, és természetesen a rájátszásba jutás a célunk, ami még sosem sikerült.

– Miként élte meg tavasszal a balul sikerült világbajnokságot?
– Elég szerencsétlen időszak volt sajnos, a rossz kezdéssel hamar elszálltak az esélyeink a feljutásra – ilyen, amikor összejönnek a dolgok... Minden évben mindent beleadunk, és remélem hogy idén nekünk kedveznek majd az eredmények.

– A csapatteljesítménytől elrugaszkodva: egyénileg hogy ment?
– Nagyon jó évet zártam, sok mindenben tudtam fejlődni. Ezt szeretném 2020-ban is folytatni, hogy kis lépésekkel még jobb játékos legyek.

Galló Vilmos (Fotó: Tumbász Hédi)
Galló Vilmos (Fotó: Tumbász Hédi)

A NŐK ÉVE

AZ ÉV EDZŐJE: PAT CORTINA

A kategória szoros másodikja Fodor Szabolcs, aki az FTC-Telekom férficsapatával magyar bajnok és Erste Liga-győztes lett, évtizedek után vezetve sikerre a zöldeket, akikkel ősszel is szépen haladt. Viszont az év elején Pat Cortina olyat vitt véghez, amivel egyértelműen megelőzte. A kanadai-olasz legenda február 4-én „mentorként” csatlakozott a női felnőttválogatottunkhoz, március 7-én kinevezték szövetségi kapitánynak, április 13-án pedig megnyerte a divízió 1/A-világbajnokságot, így az első edző a jégkorong-történelemben, aki egyazon ország férfi és női csapatát is feljuttatta az elitbe! Viszont már a női vb előtt aláírt a mostani idényre a német élvonalbeli Wolfsburg Grizzlys férficsapatához, így a szezonközi összetartásokon és tornákon nem lehet a lányainkkal, a tavasszal a szülőhazájában rendezendő elit-vb-re azonban elvileg ő viszi majd a csapatot.

A vak is láthatja, hogy fellendülőben van a női jégkorongunk. Az ékes bizonyítékot márciusban idehaza, Káposztásmegyeren láthattuk, ahol a női felnőttválogatottunk végigverte a divízió 1/A-világbajnokság mezőnyét, és aranyérmesként lépett a legmagasabb osztályba. Ott még sosem jártak a hölgyeink, viszont immár a világ tíz legjobb női válogatottja közé tartoznak, úgyhogy talán már nem csupán álom, hogy olimpiára is kijussanak akár, hiszen 2022-ben Pekingben 12-es lesz a mezőny...

Ugyanakkor nemcsak a nemzeti, hanem a klubcsapatok is letették a névjegyüket. Februárban például az EBEL női megfelelőjében, az EWHL-ben bajnok lett a KMH Budapest – majd áprilisban meg a hazai ob I-ben is –, az osztrák másodosztálynak beillő DEBL-t a Ferencváros nyerte meg, majd ősszel a KMH újabb sikert aratott, hiszen a német és szlovák csapatokkal felturbózott EWHL Supercupot is megnyerte!

Mindeközben a légiósaink közül Szilágyi-Jókai Zsófia harmadszor is bajnok lett a svéd élvonalban a Luleával, Horváth Tifani a feljutás után áldott állapotának is örülhetett, Huszák Alexandra pedig másodszor is az év legjobbja lett a szövetség döntése alapján – ugyanakkor melléképzelhetünk fél tucat másik díjazottat is, olyan jó éve volt a szakágnak!

És 2020 még jobb lehet.

Pat Cortina mentornak jött, kapitány lett, csodát tett a női válogatottal – is (Fotó: Földi Imre)
Pat Cortina mentornak jött, kapitány lett, csodát tett a női válogatottal – is (Fotó: Földi Imre)

 

EZ VOLT 2019

Január 22. Miután az osztrák EBEL-ben versenyző Fehérvár után a szlovák élvonalbeli Tipsport Ligába igazoló DVTK és a MAC is légiósnak állt, a Magyar Kupa négyes döntője lett a magyar klubhoki valódi értékmérője, hiszen a harmadik magyar érdekeltségű regionális bajnokság, az Erste Liga legjobbja, a Ferencváros adta a final four negyedik résztvevőjét. A kupát viszont a Fehérvár nyerte meg, hiszen a döntőben 6–3-ra győzött a MAC ellen.

Március 22., április 2. Azzal, hogy az Újpest nem jutott be az Erste Liga (EL) döntőjébe, a Ferencváros viszont a másik ágon igen, a Fradi lett a magyar bajnok, 22 évi várakozás után. Az öröm akkor lett teljes, amikor az FTC a Csíkszereda ellen az EL fináléját is megnyerte.

Huszontkét év várakozás után bajnok lett a Ferencváros (Fotó: Tumbász Hédi)
Huszontkét év várakozás után bajnok lett a Ferencváros (Fotó: Tumbász Hédi)

Április 13. A Káposztásmegyeren rendezett divízió 1/A-világbajnokságon ötből ötször győzött a magyar női felnőttválogatott, így hibátlan teljesítménnyel, +14-es gólkülönbséggel története során először feljutott a tízcsapatos elitbe. Gasparics Fanni a pontok, a gólok és az asszisztok tekintetében is a legjobb volt a vb-n.

Fotó: Tumbász Hédi
Fotó: Tumbász Hédi

Május 5. Az ötödik helyen zárt a Nur-Szultanban rendezett divízió 1/A-világbajnokságon a magyar férfi felnőttválogatott, a feljutásra esély sem volt. A szövetségi kapitány, a finn Jarmo Tolvanen az utolsó felkészülési mérkőzés után kórházi kezelésre szorult, nem utazhatott el a vb-re, ahol a csapatot megbízott kapitányként a másodedző, Majoross Gergely vezette. Szintén nem lehetett ott Kazahsztánban a csapat legjobbja, a finn élvonalban légióskodó Sebők Balázs, akinek már februárban véget ért az idénye agyrázkódásra utaló tünetek miatt.

Augusztus 31. A Szuperkupa-mérkőzésen a magyar bajnok Ferencváros és a Magyar Kupa-győztes Fehérvár a Tüskecsarnokban találkozott, meglepően szoros rangadón utóbbi nyert 4–3-ra.

Október 29. Csoportutolsóként lépett a negyeddöntőbe az immár valóban a V4-ek versenyének számító Visegrádi Kupában a Fradi és az Újpest, aztán a negyeddöntőben ki is estek: a zöldek a cseh Torax Poruba ellen 4–6-os összesítéssel, a lilák pedig a lengyel Jastrzebie ellen 2–13-mal...

November 17. A második számú európai kupasorozatba, a Kontinentális Kupába 19 évnyi távollét után visszatérő Ferencváros a második körből csoportgyőztesként lépett a harmadik fordulóba, ott viszont magasabban rangsorolt ellenfelek mögött a negyedik helyen zárt, így nem jutott be a négyes döntőbe.

A KÖVETKEZŐ ÉV

Olyan évünk lesz, amilyen még sosem, hiszen a történelem során először a női felnőttválogatottunk elit-világbajnokságra utazik majd: a hölgyeink tavasszal Kanadában játszanak Csehország, Dánia, Japán és Németország legjobbjaival. A férfiak is vb-szereplők természetesen, ők a jól ismert és sokkal közelebbi Ljubljanába utaznak, ahol Dél-Korea, Ausztria, Franciaország, Szlovénia és Románia lesz a riválisunk, de mindezek előtt, februárban még olimpiai selejtezőre hivatalosak Nottinghambe, ahol Nagy-Britannia, Észtország és Románia előtt kéne végezni a továbbjutáshoz az utolsó kvalifikácós fordulóba jutáshoz.

Klubszinten március-áprilisban várhatóak természetesen az Erste és Tipsport Liga, valamint az EBEL rájátszásai – utóbbi időpontjaira még várni kell –, az első érmeket viszont már az első hónapban kiosztják Miskolcon.

Január 18–19.: Magyar Kupa, férfiak, négyes döntő, Miskolc
Február 6–9.
: olimpiai selejtező, férfiak, J-csoport, Nottingham
Február 22.:
Erste Liga, férfiak, a rájátszás kezdete
Március 18.
: Tipsport Liga, férfiak, a rájátszás kezdete
Március 31.–április 10.:
elit-világbajnokság, nők, Halifax, Truro
Április 27.–május 3.
: divízió 1/A-világbajnokság, férfiak, Ljubljana

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik