Női jégkorong: Izgalmas napok elé nézünk – Pat Cortina

P. SZ.P. SZ.
Vágólapra másolva!
2023.12.13. 12:38
null
Olykor magyar nyelven adott utasításokat játékosainak Pat Cortina szövetségi kapitány (FOTÓ: DÖMÖTÖR CSABA)
A női válogatott szövetségi kapitány fejlődni akarást, egységes játékost akar látni, és szeretné, ha igazi csapat benyomását keltenék a magyar lányok Szlovákia, Japán és Franciaország ellen.

 

Míg a férfiak Klagenfurtba utaztak, hogy felkészülési meccseket játsszanak a héten, az U20-as legények pedig a Tüskecsarnokban szerepelnek divízió 1/A-világbajnokságon, a nők sem lógatják a lábukat. A Vasas Jégcentrumban készülnek a csütörtökön rajtoló Négy nemzet tornájára, amelyen a szlovák, japán és francia válogatottakkal ütköznek meg.

„Érdekes kihívás áll a csapatunk előtt, három erős ellenfél vár ránk
– nyilatkozta a Nemzeti Sportnak a szövetségi kapitány, Pat Cortina. A lányok örülnek, hogy itt lehetnek, ég bennük a bizonyítási vágy, izgalmas napoknak nézünk elébe. Válogatottként korlátozott számú lehetőségünk van a klubidény alatt összegyűlni és együtt dolgozni, készülni, most viszont majdnem mindenki itt van, a tengerentúl légióskodó játékosaink is.”

Gyakorlatilag mindenki bevethető és jelen van – a kivétel Rónai Alexandra, aki sérülés miatt nem csatlakozhatott a többiekhez – az egyetemi csapatokban pallérozódó fiatalok mellett az újjászerveződő női topligában játszó magyarok, Garát-Gasparics Fanni és Baker Taylor is hazajöttek. Ennek ellenére Cortina úgy fogalmazott, sosem mondaná egy keretre, hogy komplett, hiszen mindig versenyhelyzetet kell kialakítani a helyekért, és néhány U18-as játékos is már dörömböl a felnőttcsapat kapuján, hamarosan beverekedheti magát a nagyok közé is. Azt azért elismerte, jelenleg sokkal erősebb magyar válogatottat talán nem is lehet összeállítani a jelenleg készülőnél.

„Ismerős ellenfelek érkeznek a Vasas Jégcentrumba, Japán, Szlovákia és Franciaország ellen is sokat játszottunk mostanában
– mondta az edző. – Az ázsiaiak köztudottan ügyesen korcsolyáznak, a szlovákoknak nem sikerült túl jól a világbajnokság, de felfelé ívelő pályán van a szakág, és a franciákkal is rendre szoros meccseket játszunk, kíváncsi vagyok, mire leszünk képesek ellenük. Saját magunkra figyelünk, szeretnénk kihozni magunkból a lehető legtöbbet. Átbeszéltük a taktikát, de leginkább azt szeretném látni, hogy arra törekszünk, egységesen játszunk és fejlődni akarunk. Szeretném, hogy ügyesen őrizzük meg és járassuk a pakkot, és igazi csapat benyomását keltsük. Élvezzük, hogy a tudásunk legjavát nyújtjuk.”

A szövetségi kapitány egyébként az edzés vezénylése közben időről időre magyarul szólt a játékosaihoz, elmondása szerint elsősorban azért, mert élvezettel tölti el.

„Továbbá úgy gondolom, a tisztelet jele is, az meg csak pláne, hogy jobban fel tudom hívni magamra a lányok figyelmét, mert eltér a megszokottól – fejtegette Cortina. – A kiejtésem, persze, nem tökéletes, úgyhogy nyugodtan nevethetnek is rajtam egy kicsit, a lényeg, hogy pozitívan változtassa meg a hangulatot.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik