Jégkorong: a spanyolokkal teljes a budapesti olimpiai selejtezőcsoport

Vágólapra másolva!
2023.12.18. 16:55
null
Magyarország a Tüskecsarnokban harcolhat az olimpiai szereplésért (Fotó: Dömötör Csaba)
A spanyol válogatottal vált teljessé a 2026-os téli olimpia férfi jégkorongtorna selejtezőjének budapesti csoportja, melynek küzdelmeit február 8. és 11. között rendezik meg a Tüskecsarnokban.

 

A kvalifikáció előző körét a világranglista-32. spanyol, az észt (28.) és a szerb (30.) csapat vette sikerrel. A kiírás értelmében a budapesti négyesbe közülük a leggyengébben rangsorolt, azaz a spanyol alakulat került a házigazda magyar (19.), valamint a litván (24.) és a japán (25.) együttes mellé. A kvartett első helyezettje jut tovább az utolsó selejtező körbe, amit 2024. augusztus 29. és szeptember 1. között tartanak három helyszínen.

A februári kvalifikációs körben érdekelt 12 csapat közül a magyar a legelőkelőbb helyen rangsorolt, így ha továbbjut, az aalborgi csoportba kerülne Dánia, Norvégia és Szlovénia mellé.

Az azt követő fordulóban már a fehérorosz válogatott is érdekelt, sőt, az orosz már ki is jutott a 2026-os milánói-cortinai olimpiára, de ez a két csapat az ukrajnai háború miatt jelenleg nem szerepelhet a nemzetközi porondon, így elképzelhető, hogy a továbbjutás rendszerét a nemzetközi szövetség később módosítja.

A magyar férfiválogatott legutóbb 1964-ben, az innsbrucki olimpián volt ott, míg a női sohasem szerepelt ötkarikás játékokon. A női selejtezőket még nem osztotta be az IIHF. A világranglista-10. magyarok elvileg az utolsó selejtezőkörben csatlakoznak majd be.

A férfi selejtező további menete (2024. február 8–11.)
G-csoport (Budapest): MAGYARORSZÁG, Litvánia, Japán, Spanyolország
H-csoport (Cardiff): Nagy-Britannia, Románia, Kína, Szerbia
J-csoport (Sosnowiec): Lengyelország, Dél-Korea, Ukrajna, Észtország

A csoportok első helyezettjei jutnak tovább a következő körbe, amelyet 2024. augusztus 29. és szeptember 1. között rendeznek meg.

D-csoport (Pozsony): Szlovákia, Fehéroroszország, Kazahsztán, az előző körből továbbjutó leggyengébb világranglistás helyezésű csapat
E-csoport (Riga): Lettország, Franciaország, Ausztria, az előző körből továbbjutó második legjobb világranglistás helyezésű csapat
F-csoport (Aalborg): Dánia, Norvégia, Szlovénia, az előző körből továbbjutó legjobb világranglistás helyezésű csapat
A csoportok első helyezettjei jutnak tovább.

Az olimpiai csoportok
A-csoport:
Kanada, Svédország, Svájc, Olaszország
B-csoport: Finnország, Németország, Csehország, az előző körből továbbjutó leggyengébb világranglistás helyezésű csapat
C-csoport: Oroszország, Egyesült Államok, az előző körből továbbjutó legjobb és második legjobb világranglistás helyezésű csapat
Megjegyzés: ha Oroszország és Fehéroroszország nem vehet részt az olimpián, a 2024 augusztus-szeptemberi selejtezős beosztás, valamint az olimpiai csoportbesorolás változik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik