Férfi jégkorong: Kangyal Balázsnak nem az Erste-liga-helyezés a mérvadó

P. SZ.P. SZ.
Vágólapra másolva!
2023.08.23. 12:00
null
Kangyal Balázsnak nem az Erste Liga-helyezés a mérvadó (Fotó: Magyar Nemzet/Kurucz Árpád)
A fővárosi akadémiának óriási érvágás lehet Eetu Elo, Jesperi Viikilä és Schlekmann Márk távozása – velük együtt majdnem 150 pont is „elhagyta” a klubot.

 

Csaknem végleges a Budapest Jégkorong Akadémia HC bejelentett kerete, mondta a csapat szakmai igazgatója és vezetőedzője, Kangyal Balázs lapunk megkeresésére. A klub terve a 2023–2024-es Erste Liga-évadra mindvégig öt-hat légiós foglalkoztatása volt – eddig ötről adott hírt az egyesület, még egy külföldi játékos érkezése elképzelhető, de nem törvényszerű.

„Próbálunk olyan irányba lépni, hogy több magyar srácnak nyíljon lehetősége hokizni, mert a jelenlegi szabályrendszer előbb-utóbb – képletesen – elvágja a hazai fiatal jégkorongozók torkát – jelentette ki Kangyal. – Nem minden ellenfelünk osztozik az elképzeléseinkben, mások a céljaik és a lehetőségeik, ami teljesen rendben van. Nem az ő hibájuk, hogy ilyen szabályokat hoztak, lehet, kicsit megsütötte a nap a döntéshozókat…”

A klub korábbi játékosa, a válogatott védő Garát Zsombor visszatérésére nem számíthatunk, hiszen minden erejével azon dolgozik, hogyan vetheti meg a lábát Észak-Amerikában – érthető módon, hiszen felesége, a szintén válogatott hokis Garát-Gasparics Fanni is a tengerentúlon játszik, a New Jersey állambeli Metropolitan Rivetersben.

Garát Zsombor minden erejével azon dolgozik, hogyan vetheti meg a lábát Észak-Amerikában (Fotó: Fejér Megyei Hírlap/Kricskovics Antal)
Garát Zsombor minden erejével azon dolgozik, hogyan vetheti meg a lábát Észak-Amerikában (Fotó: Fejér Megyei Hírlap/Kricskovics Antal)

 

Emellett két finn pontgyáros, az együtt összesen 39 gólig és 103 pontig (!) jutó Eetu Elo és Jesperi Viikilä sem marad. A két játékos ügynökei gyakorlatilag az előző évad fizetésének dupláját követelték képviseltjüknek, amit a BJA nem tudott volna kigazdálkodni – a helyzet iróniája, hogy egyelőre mindketten csapat nélkül vannak…

„Már januárban leültünk tárgyalni a jövőről, és a Magyar Kupa- valamint az alapszakasz-győzelem után úgy érezték, több pénz jár az ügyfelüknek, de a klubnak nem lett nagyobb a költségvetése. Szerintem az ügynökök borzalmas döntést hoztak, aminek most a játékosok isszák meg a levét” – kommentálta a helyzetet a vezetőedző.

Azt azért hozzátette, a cseh másodosztályban próbaidős Schlekmann Márkkal kiegészülve 148 pont „távozott” a nyáron, amit nehéz lesz pótolni.

„Honnan akasztasz le tanulmányi ösztöndíjjal ötven pontot? Sehonnan – utalt Schlekmannra a szakvezető. – A két finn is emberfeletti módon termelte a pontokat, ezért sikerült kiugróan jól az előző évad. Várhatóan a következő nem így indul, hacsak néhányan nem lépnek előre óriásit. Az elvárásaink nem változtak: építsünk be új, lehetőleg saját nevelésű magyar fiatalt a csapatba, legyen hazai a kapusunk, és nem feltétlenül a bajnokságban elfoglalt helyezésünkben mérjük a sikert. Nézzünk egy kicsit messzebbre… Mi lesz a magyar jégkorong sorsa? Ki játszik majd a válogatottban?”

A BJA HC KERETE
Érkezett: 
Atte Karppinen (finn; IPK, finn), Keresztes Levente (New Jersey Jr. Titans, amerikai), Jevgenyij Mozer (orosz; Dinamo Szentpétervár, orosz), Sági Martin (DEAC), Vitalij Tyeszlenko (orosz; Bejbarisz Atirau, kazah)
Maradt: Ilja Culigin (fehérorosz), Dóczi Zsombor, Farkas Roland, Kirils Galoha (lett), Molnár Bálint, Nagy Krisztián, Pozsgai Tamás, Ravasz Csanád, Ritter Zalán, Straubinger Zoltán, Szabó Bence, Tóth Gergely, Tóth Richárd, Kaden Varga (amerikai), Weidemann Márk
Távozott: Ádám Zsolt (Gyergyói HK, romániai), Mirko Djumics (szerb; KH Torun, lengyel),
Kornakker Dániel (visszavonult), Schlekmann Márk (Berani Zlin, cseh), Szita Donát (FEHA19),
Joonas Uimonen (finn; Unia Oswiecim, lengyel), Eetu Elo (finn, ?), Jesperi Viikilä (finn, ?)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik