NHL: Hadobás Zétény lehet a negyedik magyar, akit draftolnak

Vágólapra másolva!
2023.05.03. 08:13
null
Ha draftolják, ha nem, Hadobás Zétény (koronggal) egyelőre Svédországban marad, mert kétéves szerződést írt alá a Västerasszal (Fotó: Imago Images)
Gőzerővel készül a magyar férfi jégkorong-válogatott a május 12-én kezdődő elit-világbajnokságra, miközben a csapat védőjét, Hadobás Zétényt a sportág csúcsának számító NHL-ből keresték meg.

A magyar válogatott hátvédje, Hadobás Zétény felkerült az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) draftlistájára az európai játékosok 76. helyén, és ha minden jól megy, ő lesz a negyedik magyar, akinek a játékjogát a világ legnívósabb bajnokságában szereplő csapatok közül valamelyik lefoglalja. Ez persze még nem jelentene egyenes utat az NHL-es karrierhez, de Hadobás közelebb kerülhetne a történelmi pillanathoz, hogy első magyarként jégre lépjen a világ legerősebb bajnokságában.

Az alig húszéves védő jelenleg minden egyebet félretéve készül a válogatottal a hamarosan startoló elit-világbajnokságra, és amennyire lehetséges, igyekszik kizárni tudatából, mekkora lehetőség kapujában áll.

„Meglepődtem, mikor a Buffalo Sabrestől kaptam egy e-mailt, amelyben leírták, hogy rajta leszek az NHL draftlistáján. Izgatott vagyok, de próbálok keveset foglalkozni vele, hiszen a legtöbb, amit tehetek ezzel kapcsolatban az, hogy jól játszom, összpontosítok a feladataimra, és ezzel fenntartom az érdeklődést irántam
– mondta lapunknak Hadobás Zétény. –   Nem vonja el a figyelmemet, amikor éppen edzek vagy mérkőzésen játszom, egyáltalán nem gondolok rá, ha pedig szabadidőm van, nem gond, ha eszembe jut.”

Bár a magyarok közül eddig senkinek sem sikerült eljutnia az NHL-be, többen is nagyon közel álltak hozzá. Az Edmonton Oilers 1999-ben lefoglalta Gröschl Tamás játékjogát, ezzel ő lett az első honfitársunk, akit draftoltak az NHL-ben. Egy évvel később Szuper Leventét a Calgary Flames draftolta, majd 2002-ben Vas Jánost választotta ki a Dallas Stars a 2. kör 32. helyén. Utóbbi két játékos kapott is NHL-es szerződést, de nem léptek jégre a bajnokságban. Rajtuk kívül még ketten kerültek közel az észak-amerikai ligához. Nagy Gergő, a Fradi és a válogatott csapatkapitánya 2014-ben kötött NHL-es try-out szerződést a St. Louis Blues csapatával, de csak az ECHL-ben és az AHL-ben szerepelt, utóbbiban már a Chicago Wolves színeiben. A kapus, Vay Ádám is ezekben a ligákban védett, hiába kapott szerződést az NHL-es Minnesota Wildtól.

Noha Hadobás egyelőre a Buffalo figyelmét keltette fel, ez nem jelenti azt, hogy csak ez a csapat draftolhatja. A nyári kiválasztásig pedig még sok víz lefolyik a Mississippin.

„Bármelyik NHL-es csapat draftolhat, de amennyire tudom, elég alapos feltérképezés előzi meg az együttesek részéről a kiválasztást. Beszélgetések, pszichológiai tesztek, amelyek azt jelzik, hogy az érdeklődők nemcsak játékosként, hanem emberként is meg akarnak ismerni. Idény közben ugyanakkor nem zaklatnak, hagyják, hogy az aktuális feladataimra koncentráljak, majd a nyáron lesz intenzívebb kapcsolatfelvétel” – magyarázta a védő.

Válogatott csapattársai természetesen gratuláltak Hadobásnak a nem mindennapi hír hallatán, azonban ennél többet nem foglalkoznak az üggyel, hiszen éppen a közös célért, a minél jobb világbajnoki szereplésért dolgoznak együtt az edzéseken, felkészülési mérkőzéseken. Hadobás egyébként nem bízta el magát, örül a lehetőségnek, de pontosan tudja, a neheze még hátravan, ha valóban az NHL-ben szeretne játszani.

„Nem tudnék kedvenc NHL-es csapatot mondani, akárki elvinne, nagyon boldog lennék. Ha draftolnak, ha nem, egyelőre mindenképp Svédországban maradok, hiszen kétéves szerződést írtam alá a Västerasszal. Ha valamelyik együttes engem választ, az onnantól kezdve folyamatosan figyelemmel kísérne, és meghívna egy-egy táborba, ahol megmutathatnám magam, ha pedig ott sikerülne meggyőznöm a vezetőket, megint eggyel továbbléphetnék” – mondta Hadobás.

Két fiatal magyar jégkorongozó, a kapus Halász Béni és a támadó Papp Kristóf játszik jelenleg Észak-Amerikában, az egyetemi bajnokságban, mindketten a Northern Michigan University játékosai.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik