Férfi jégkorong: több helyen változott a válogatottunk kerete a Hokitavaszra

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2023.04.04. 13:01
null
Constantine több játékosára sem számíthat (Fotó: Dömötör Csaba, archív)
Sérülések miatt több helyen is változott a májusi elit-világbajnokságra készülő magyar férfi jégkorong-válogatott kerete.

 

Kevin Constantine szövetségi kapitány nem számíthat Szabó Dániel, Horváth Bálint, Fejes Nándor, Szigeti Ákos és Vincze Péter játékára a Hokitavasz elnevezésű rendezvényen, amelynek keretében a gárda ezen a héten szerdán és csütörtökön Ukrajnával, jövő pénteken és szombaton pedig Japánnal játszik, egyaránt Miskolcon.

Rajtuk kívül Csányi Karol is hiányzik, ő a szlovák rájátszásban érdekelt a HKM Zvolennel (Zólyom). A hiányzók helyére Galajda Zsombort és Rétfalvi Kristófot hívta be a szakmai stáb.

A kapitány az M1 Híradónak kedden elmondta, hogy volt ideje pihenni, miután klubja, a Fehérvár búcsúzott az osztrák liga rájátszásától, és közel tíz napot tölthetett családjával Pittsburghben. Az amerikai szakember örült annak, hogy az Erste Ligában izgalmas párharcok voltak a végjátékban, ezeket televízión követte – a két elődöntő és a finálé is hétmeccses párharcban dőlt el –, és az is tetszett neki, hogy a két döntős csapatot a válogatottnál vele dolgozó edzők vezették, a győztes Gyergyói HK-t Szilassy Zoltán, az FTC-t pedig Fodor Szabolcs.

„A válogatott játékosok különböző ligákban szerepelnek. Természetesen a fehérváriak szem előtt vannak, de ettől függetlenül az idényben minden magyar játékost többnyire nyomon tudtam követni – jegyezte meg. – Nem számít, hogy milyen bajnokságból érkeznek a játékosok, most a legfontosabb, hogy olyanokat lássak, akikben ég a tűz, és dolgozhassanak, hogy elérjék a vb színvonalát, élvezzék a játékot. Nincs sok idő a felkészülésre, fontos, hogy a játékosok gyorsan tanuljanak. Van, aki egy hónapja nem volt jégen, őket formába kell hozni, vannak, fáradtak, nekik pihenőre van szükségük, míg a sérülések velejárói a hokinak, vannak, akikre ezért nem számíthatunk.”

Constantine kitért arra, hogy az ukránok elleni két mérkőzésen a játékosok utolsó esélyt kapnak, hogy bizonyíthassák, helyük van a következő, jövő hétfőn kezdődő táborban, ahová 25 játékos és három kapus kap meghívót. Ez az alakulat nagyjából már a vb-keret lesz. Hozzátette, hogy itt kell majd megtalálni, hogy milyen sorokkal állnak fel, illetve kik játszhatnak emberelőnyben és emberhátrányban.

A magyarok április 20-án és 21-én Lengyelországban, 25-én és 26-án Nagy-Britanniában készülnek, majd május 3-án és 4-én a szlovénokkal, 9-én pedig a kanadaiakkal vívnak felkészülési meccset az MVM Dome-ban.

A világbajnokságon sorrendben Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Svédország, Finnország, Németország és Ausztria lesz az ellenfél Tamperében. A nyolcas utolsó helyezettje esik ki a divízió I/A-ba, az első négy helyezett pedig negyeddöntőt játszhat a rigai csoport négy legjobbjával.

A MISKOLCON KÉSZÜLŐ KERET
Kapusok: Arany Gergely
(FTC-Telekom), Horváth Dominik (Hydro Fehérvár AV19)
Hátvédek: Falus Ádám (GC Küsnacht Lions, svájci), Garát Zsombor (BJA), Hadobás Zétény (Västeras, svéd), Horváth Milán (Hydro Fehérvár AV19), Kiss Roland (DVTK Jegesmedvék), Szabó Bence (Budapest JA), Tóth Gergely (Budapest JA)
Csatárok: Ambrus Gergő (Hydro Fehérvár AV19), Galajda Zsombor (DVTK Jegesmedvék), Kóger Dániel (Corona Brasov), Mihály Ákos (Hydro Fehérvár AV19), Nagy Krisztián (Budapest JA), Németh Kristóf (Hydro Fehérvár AV19), Papp Kristóf (Northern Michigan University, amerikai), Páterka Bence (DVTK Jegesmedvék), Rétfalvi Kristóf (Hydro Fehérvár AV19), Terbócs István (Hydro Fehérvár AV19), Schlekmann Márk (Budapest JA), Vértes Nátán (Hydro Fehérvár AV19)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik