Szélig Viktor: Jobb kicsit előbb letenni a lantot

SZŰCS ANDRÁSSZŰCS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2014.08.28. 14:19
null
Szélig magyar hokisként szerepelhet a BL-ben
Lassan belecsúszunk az új jégkorongidénybe, Franciaországban például elkelt a Szuperkupa, amelyet az Angers gyűjtött be a Briancon, azaz Szélig Viktor egyszeres bajnokcsapata kárára. A szeptember 22-én már a 39-et betöltő légiósunknak ez a rangadó egy volt az utolsók közül, hiszen jövőre visszavonul. Elvileg.
„Nem csak elvileg, tényleg az utolsó idényemre készülök, bár ezek az utolsók furcsák. A válogatottban is az volt, és most nyáron is, amikor a száraz felkészülésemet végeztem – mondta Szélig. – Fizikailag nem érzem, hogy lemaradnék a húszévesekkel szemben, de pszichésen talán már igen. Nem az aktuális, hanem az a huszonvalahány évad számít ilyenkor, amit már lejátszottam. Ha nem lelném örömömet benne, amit éppen csinálok, nem tenném, és habár nem túl jó érzés, hogy mindjárt itt a vége, jobb kicsit előbb, mint később letenni a lantot. Azt persze az idő dönti el, hogy jókor határoztam-e, ám nem lenne korrekt a csapattal szemben, ha mondjuk nekikezdenék még egy idénynek, viszont az alapozáskor szólnék, hogy ez nekem már nem megy. Amúgy is nemrég olvastam valakitől, hogy ha egy hokis azon gondolkodik, mit csinálna a pályafutása után, már régen rossz…”

Szélig már tavaly sem csak játékosa, hanem irodistája is volt a Brianconnak, amelynek marketing- és PR-osztályán tanulgatott. Ezzel a szemüvegével is figyeli például a feltámadó Bajnokok Ligáját, ami ugyanolyan központosított verseny, mint a labdarúgásban vagy a kézilabdában. Meg erős is, hiszen a francia bajnokcsapat az első két játéknapon 2–1-re és 7–1-re kapott ki az osztrák Villachtól és a svéd Frölundától.

NYOLC ÉV – NÉGY TRÓFEA
Szélig Viktor már a harmincon túl, 2006-ban lett a Briancon játékosa, és a kilencedik légióséve lesz az utolsó. Ezalatt két Ligakupa-, egy Francia Kupa- és egy bajnoki aranyérem jutott neki – utóbbi éppenséggel márciusban. Az idén 80 éves klub első bajnoki címe után a vezetőedző, Luciano Basile a Gaphoz igazolt, így Szélig jó barátja, a szlovén Edo Terglav játékosból trénerré avanzsált, és ő vezeti az átalakult csapatot.
„Magyarként szenzációs élmény a BL, ami kiemelt projekt nálunk is, hiszen nagy sorozat, mi viszont kiscsapat vagyunk. Parádés, hogy már jégkorongban is összejöhetnek a nemzetközi klubok, mert a Frölunda már tényleg a hoki élvonalához tartozik, Svédországban is meghatározó. Nem is a mi szintünk, mi július vége, ők május elseje óta készülnek az új idényre” – folytatta a 230-szoros válogatott hátvéd, aki az Angers elleni Szuperkupa-meccset is végigjátszotta, amelyen a Briancon 4–1-re veszített úgy, hogy 1–1 után az ellenfél kettős és sima emberelőnyös gólt is szerzett, a végén pedig emberhátrányból is, de már az üres kapuba.

„Igen, a végén kockáztattunk, sajnos hiába. A statisztikából nem feltétlenül derül ki, mi történt, hiszen jobbak voltunk, csak éppen a góllövésben nem. Egyetlen lőtt góllal pedig nem lehet nyerni, főleg nem sorozatban háromszor, ha a BL-mérkőzésekre gondolunk. A felkészülés negyedik heténél járunk, a BL miatt is gyorsabbak és frissebbek voltunk, csak kihagytuk a helyzeteinket. Ám még mindig jobb így, mintha nem lettek volna lehetőségeink, a hatékonyságunk pedig idővel úgyis javulni fog” – zárta mondandóját Szélig.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik