Jégkorong: ma választanak kapitányt, kanadai lehet a befutó

Vágólapra másolva!
2013.01.17. 09:31
null
Lance Nethery személyében ismét kanadai szövetségi kapitánya lehet a válogatottnak (Fotó: Getty Images – archív)
Hírzárlat van a Magyar Jégkorongszövetségben, de a Nemzeti Sport információi szerint Lance Nethery lehet a felnőtt férfiválogatott szövetségi kapitánya – feltéve, hogy az elnökség megfogadja a szakmai bizottság ajánlását. Ugyanakkor nem ő az egyetlen jelölt.

 

CHERMONAZ IS JELÖLT

A választás délelőttjén aztán újabb névvel gazdagodtunk: állítólag Rich Chermonaz is a kalapban van.


Ő sem áll azonban távol Nethery köreitől, ő is kanadai, ő is volt Kölnben, sőt: ő volt Nethery másodedzője, aztán az utóda...

Egyébként NHL-es játékos volt Coloradóban, New Jerseyben és Floridában, hokizott tengerentúlon alsóbb ligákban, majd Németországban vezetett le, mielőtt edzőnek állva két bajnokságot nyert az ottani első osztályban. Legutóbb az Ingolstadtnál dolgozott, ám most szilveszterkor a rossz eredmények miatt leváltották.


Lance Nethery – kezdjük tanulni a nevet:? Az úriember játékosnak sem volt utolsó, a New York Rangers és az Edmonton Oilers mezében 52 NHL-mérkőzésen játszott, mielőtt Svájcba ment volna légióskodni – ahol aztán elkezdett edzősködni is. És számunkra ez az érdekesebb: három év alpesi felkészülés után Németországba költözött, és begyűjtött négy bajnoki címet. Szóval nem rossz a szakmai önéletrajza, ami csütörtökön azzal bővülhet, hogy „a magyar felnőtt férfiválogatott szövetségi kapitánya”.

Információnk szerint ugyanis az idősebb Kovács Csaba szakmai alelnök, Kangyal Balázs sportigazgató és Ocskay Gábor elnökségi tag alkotta szakmai bizottság őt tette a négyfős jelöltlista élére. A második helyen szintén külföldi, Bob Leslie áll, aki ugyancsak szaktekintély, jórészt ő is Németországban munkálkodott, és Netheryvel is összeért a pályája, de biztosan nem örült neki, mert a kolléga akkor lett a Köln edzője, amikor őt kirúgták… Leslie manapság edzőképző cégét igazgatja – amelynek szakmai partnere a Vasas korábbi vezetőedzője, az ifiválogatott mostani trénere, Glen Williamson –, 2011-ben Magyarországon is tartott előadásokat, mellesleg a Tüskecsarnokban székelő Kanadai Magyar Hokiklub mentoredzője.

Jelölt még a Sapa Fehérvár AV 19, illetve a Dab. Docler edzője, Jan Neliba, illetve Stephan Lundh – a keserves olimpiai előselejtezőre beugró Diego Scandella lett volna az ötödik, ám ő inkább visszaminősítette magát segédedzővé –, de a folyosói pletykák szerint az észak-amerikaiakat preferálják.

Más kérdés, hogy a szövetségi kapitány felkérése az elnökség hatásköre, amelyet nem köt a szakmai bizottság sorrendje, az csak ajánlás. És akármilyen jól is néz ki Nethery és Leslie karrierútja, nehéz feladatot kapnának, hiszen negyedévvel a Budapesten rendezendő divízió 1/A-s világbajnokság előtt kellene átvenniük a férfiválogatottat, amelynek mindössze három, februárra lekötött meccse van jelenleg, és azokra sem biztos, hogy a legjobbjaink utaznak, elvégre Dél- Korea mellett az egy osztállyal lejjebb küzdő Lengyelország és a román U23-as csapat vár ránk…

Így kellene megismerni a válogatott keretet, amit ugyan két hibaponttal azonnal megmondanánk, de más a névsorolvasás és a szakmai finomságok még akkor is, ha edzőmeccseink nyilván lesznek a vb-felkészülés során...

Mindenesetre délre meglehet a kapitányunk, akárkit is válasszanak, hiszen az elnökségi tízkor kezdődik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik