Bálizs Bence az olimpiai előselejtezőről: Mindenképpen nyernünk kell

2012.11.07. 14:31
null
A mieink győzelemre készülnek (Fotó: Fuszek Gábor)
Megbízott szövetségi kapitánnyal, Diego Scandellával próbálja meg érvényre juttatni a papírformát a magyar jégkorong-válogatott a hét végén sorra kerülő budapesti olimpiai előselejtezőn, amelyen Hollandia, Horvátország és Litvánia előtt végezve kellene elcsípni a továbbjutást jelentő első helyet. A szakember elmondta: büszkeséggel tölti el, hogy tagja lehet a magyar válogatottnak, és bár a tornagyőzelem a célja, elsőre csak a litvánok elleni pénteki premierre gondol. Bálizs Bence, a válogatott és a Sapa Fehérvár AV 19 kapusa ennél lényegesen konkrétabban fogalmazott a tervekről: mindenképpen nyernünk kell!

„Örülök, hogy itt vagyok, jól érzem magam – mondta szerdai sajtótájékoztatón az ideiglenesen kinevezett szövetségi kapitány, Diego Scandella, aki eredetileg is tagja lett volna a szakmai teamnek, ám Kevin Primeau távozását követően végül az ő kezébe kerül a karmesteri pálca. – A keretet úgy állítottuk össze, hogy sokat telefonáltunk és egyeztettünk az interneten, döntően pedig Kangyal Balázsra támaszkodtam. Célunk természetesen a tornagyőzelem, de egyelőre csak az első meccsre koncentrálunk.”

„A csapat munkájával elégedett vagyok, nagy munkabírás, tempó és kedv jellemezte a játékosokat. Ami nem csoda, számomra is megtiszteltetés, hogy tagja, részese lehetek a magyar válogatottnak, de főként megtiszteltetés ez a játékosoknak, akik a hazájukat képviselik. A keretszűkítés minden szövetség kapitány számára az egyik legnehezebb feladat, ezt a csütörtöki edzés végén közösen teszi meg a szakmai team.”

„Jól indult számomra a szezon, győztes meccsel mutatkoztam be, és azóta is próbálok minél többet kihozni a lehetőségből, amit a klubedzőktől kaptam, s próbálom azt a formámat átmenteni a válogatottba is – nyilatkozta Bálizs Bence. – A horvátoktól lesz, akit az EBEL-ből ismerünk, de nem hiszem, hogy itt a válogatottban ez segítségünkre lesz, vagy éppen ellenkezőleg, blokkolna minket. A torna kapcsán az a célunk, hogy mindenképpen nyerjünk.”

„Nagyon szívesen jöttem haza, mint mindig – kezdte Szélig Viktor csapatkapitány, aki a közelmúltban kisebb betegséggel bajlódott. – Egy gyerekbetegségem volt, lényegében fülgyulladás, ami felnőttként azért veszélyesebb, pár napot még kórházban is eltöltöttem. Viszont kemény fából faragtak, egyre erősebbnek érzem magam, a magyar levegő és az itthoni kaja majd teljesen helyre tesz. Jó mix alakult ki a válogatottban, ami elkezdődött az elmúlt években, feltűntek a fiatal játékosok, kellemes elegyet alkotva a rutinosokkal. És jót tesznek a csapatnak az új szövetségi kapitánytól kapott új impulzusok.”

„Ebben a szezonban kevesebb játéklehetőséget kapok, illetve csak a harmadik és a negyedik sorban játszom, amelyben emberelőnyös szituációkban nem jutok szóhoz – így együttesünk svédországi légiósa, Bartalis István. – De nagyon örülök mindig, amikor hazajöhetek, a válogatott társak közé, ilyenkor új embernek érzem magam.”

„Reményeink szerint sikerrel vesszük a hétvégi akadályt, és akkor egy fokkal magasabb szinten is kipróbálhatjuk magunkat Dániában” – kezdte Németh Miklós, a szövetség elnöke, aki utalt arra, hogy a budapesti torna egyfajta elismerés a nemzetközi szövetség részéről a rendezés és a válogatott ereje kapcsán is. Majd azt is hangsúlyozta, hogy mindez – mármint a rendezők és a csapat számára – főpróba az áprilisi, divíziós vb előtt, amelynek szintén a Papp László Budapest Sportaréna lesz a házigazdája.

A jegyeladás a tervezett szintet elérte ugyan, de egyelőre nincs telt ház, talán vasárnap lesz, bár még folyamatosan fogynak a belépők. A szövetség ezúttal is „Dobj egy macit!” programot hirdetett, ám rendhagyó módon nem meccs közben, az első hazai gólnál kerül erre sor, hanem szombaton, a Horvátország elleni találkozót követően.

Tokaji Viktor 200., míg Sofron István 50. alkalommal lesz válogatott a tornán, őket külön köszöntik, miként – amint arról korábban már beszámoltunk – azokat a kiválóságokat is, akik a közelmúltban vonultak vissza az aktív játéktól, illetve újabb tagokkal – Balogh János, Bikár Deján, Tejfalussy Béla, Vedres Mátyás – bővül a honi Hírességek Csarnoka.

„NEM IS TUDOM, KI LEHETNE ITT AZ ELLENFELÜNK”

OLIMPIAI ELŐSELEJTEZŐ, BUDAPEST
PROGRAM
1. FORDULÓ
Hollandia–Horvátország 15.30 óra
Magyarország–Litvánia 19.00
2. FORDULÓ
Hollandia–Litvánia 14.00
Magyarország–Horvátország 17.30
3. FORDULÓ
Horvátország–Litvánia 14.00
Magyarország–Hollandia 17.30
A MAGYAR JÉGKORONG-VÁLOGATOTT BŐ KERETE AZ OLIMPIAI SELEJTEZŐRE
Kapusok: Bálizs Bence (Sapa Fehérvár AV19), Budai Krisztián (Miskolci Jegesmedvék), Rajna Miklós (Sapa Fehérvár AV19)
Hátvédek: Hegyi Ádám (Miskolci Jegesmedvék), Hetényi Péter (Sapa Fehérvár AV19), Horváth András (Sapa Fehérvár AV19), Kiss Dániel (Dab.Docler), Láda Balázs (Miskolci Jegesmedvék), Orbán Attila (Sapa Fehérvár AV19), Pozsgai Tamás (Sapa Fehérvár AV19), Szélig Viktor (Diables Rouges de Briançon), Szirányi Bence (Miskolci Jegesmedvék), Tokaji Viktor (Sapa Fehérvár AV19)
Csatárok: Bartalis István (IF Troja-Ljungby), Benk András (Sapa Fehérvár AV19), Galanisz Nikandrosz (Dab.Docler), Hári János (Modo Hockey), Kovács Csaba (Sapa Fehérvár AV19), Ladányi Balázs (Sapa Fehérvár AV19), Magosi Bálint (Sapa Fehérvár AV19), Mihály Árpád (Sapa Fehérvár AV19), Nagy Gergő (Miskolci Jegesmedvék), Kóger Dániel (South Carolina Stingrays), Pavuk Attila (Dab.Docler), Sikorcin Ladislav (Sapa Fehérvár AV19), Sofron István (Sapa Fehérvár AV19), Vas János (Ducs de Dijon), Vas Márton (Sapa Fehérvár AV19)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik