Hatalmasat küzdve győzött a hokiválogatott

Vágólapra másolva!
2010.04.21. 16:25
null
A magyar válogatott nagy harcot vívott a britekkel (Fotó: Mirkó István)
Negyedik mérkőzését is megnyerte a ljubljanai divízió 1-es jégkorong-világbajnokságon a magyar válogatott, amely kőkemény, hajtós meccsen Fekete és Palkovics góljával legyőzte Nagy-Britanniát. A meccs hőse a szenzációsan védő, büntetőt is fogó Hetényi Zoltán volt a kétpontos Palkovics Krisztián mellett. Szlovénia is győzött, pénteken csúcsrangadó a Tivoliban a feljutásért.


ÉLŐ, SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSUNK IDE KATTINTVA OLVASHATÓ!

Peterdi Imre, a magyar válogatott szélsője tegnap úgy nyilatkozott a Nemzeti Sportnak, hogy most következik a mieink számára a két legnehezebb mérkőzés a Ljubljanában zajló divízió 1-es jégkorong-világbajnokságon. Alighanem minden magyar szurkoló igazat ad a Horvátország ellen mesterhármast jegyző játékosnak, hiszen ma Nagy-Britannia, pénteken pedig Szlovénia ellen lépnek jégre a mieink.

SZAVAZÁS

Kiharcolja-e a feljutást a szlovéniai divizió I-es vb-n a magyar válogatott?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Egyelőre felesleges lenne a házigazda szlovének elleni meccsig előretekinteni, hiszen a britek tegnap Szlovénia ellen is remekül játszottak, és előzetesen bizakodtak, hogy a mieink dolgát is megnehezíthetik, sőt akár le is győzhetik őket.

Szlovén bírók vezetik a mérkőzést, ez nem tűnik a legjobb előjelnek Szlovéniában, de reméljük, hogy a sporttársak megfelelően látják el feladatukat.

Nem kezdett rosszul a magyar válogatott, de a britek sem játszottak megilletődötten, így az első percekben mindkét csapat előtt adódott néhány kisebb lehetőség. A mieink Ladányi és Fekete révén veszélyeztettek, de Stephen Murphy a helyén volt. Az első ziccer a britek előtt adódott, a hatodik percben, de Hetényi Zoltán nagyszerűen piszkált oda, megakadályozva ezzel azt, hogy hátrányba kerüljünk.

Nem sokkal később már a magyar válogatott is megszerezhette volna a vezetést, Magosi Bálint középre passzolt Sofron Istvánnak, de a magyar 20-as lövésébe belevetődtek. Nagy helyzet volt, amely után emberelőnybe kerültünk (már másodszor a mérkőzésen), de nem sikerült élnünk vele.

Ezt követően a britek játszhattak fórban, és ez a két perc hozott bőven izgalmakat: előbb Vas János lépett meg a koronggal (lövését hárította Murphy), majd Hetényi védett nagyot kétszer is (előbb David Clarke, utóbb Phil Hill veszélyeztetett). 

A harmad utolsó perceiben fölényben játszott a magyar válogatott, de igazán nagy gólszerzési lehetőséget már nem tudtunk kialakítani Murphy ketrece előtt. A meccs előtt is lehetett sejteni, hogy nem lesz ez könnyű mérkőzés – ezt az első húsz percben látottak bebizonyították.

A második harmad nagy magyar helyzettel kezdődött, de Vas Márton lövését némi szerencsével hárította Murphy. A britek Jonathan Phillips révén két percen belül válaszoltak, de Hetényi is a helyén volt. Lendületes első perceket láthattunk, hol az egyik, hol a másik ketrec előtt adódott veszélyes lehetőség. A vb-n még gól nélkül álló Palkovics Krisztián is megugrott, de a brit kapus résen volt.

A szigetországiak a harmad (egyben a mérkőzés) feléhez közeledve többször is a szívbajt hozták a csarnokba kilátogató szépszámú magyar szurkolóseregre, játékukon látszott, hogy nem véletlenül izzasztották meg a szintén feljutásra esélyes szlovéneket.

Mielőtt azonban nagyon megijedtek volna a drukkerek, a fiúk a jégen megszerezték a vezetést! Palkovics a bal szélen zseniálisan csapta be emberét, középre lőtt korongját pedig a hosszú oldalon érkező Fekete Dániel lőtte a brit ketrecbe! 0–1!  Nehezen született meg az első magyar gól, de talán pont a legjobbkor, amikor az ellenfél egyre többször veszélyeztetett.

HIBÁTLANUL
Az eddig "két és kétharmad" shutoutot elkönyvelő Hetényi Zoltán hálója immár 170 perc 28 másodperce érintetlen.

Sajnos nem lehetett felhőtlen a magyar öröm, ugyanis nem sokkal később a Nemzeti Sport munkatársai azt a hírt kapták az öltözőből, hogy a gól előtt egy perccel a palánknak ütköző Tokaji Viktor vállsérülést szenvedett, és valószínűleg véget ért számára a világbajnokság. A britek a harmad utolsó perceiben többször is fölényben játszottak, de végül 1–0-s magyar előnnyel ért véget a játékrész. Keményen küzd a válogatott egy kemény ellenfél ellen, szerencsére egyelőre mi állunk győzelemre.

TOKAJI: VÉGE A VB-NEK
 

Mosolygott, de kényszeredett volt ez a mosoly... Tokaji Viktor, a magyar válogatott csapatkapitánya felkötött vállal lépett ki az öltözőből, majd kérdés nélkül elmesélt, mi történt vele:


„Ez is csak velem történhet, nem? Ütköztünk, harcoltunk egyet, elestem, eddig nem lett volna baj. A brit srác azonban amikor éppen tápászkodtam volna fel, kirúgta a támaszkodó könyökömet, ettől kiugrott a vállam a helyéről. Az öltözőben Majzik doktor helyre tette, akitől rögtön megkérdeztem: ugye, játszhatok pénteken? Nemet mondott, mit tehetek... Elmegyünk a kórházba, megröntgenezik, aztán itt maradok a srácok között. Sőt szeretnék a szlovénok ellen a kispadra ülni, remélem, ezt engedik."


Éppen hogy befejezte a mondatot, nyílt a mentőautó ajtaja, Tokaji Viktor beszállt. A helyszínen lévő Nemzeti Sport stábja az ablakon keresztül megbizonyosodhatott arról, a korábbi mosoly tényleg csak kényszeredett volt. „Toki" nem látta, hogy nézzük, mi viszont láttuk az arcát... Minden értelemben hiányozni fog pénteken a jégről.

Egy eladott brit koronggal Palkovics lépett meg a harmadik harmad elején, és csak szabálytalanul tudták megállítani. A szlovén bírók nem haboztak, és azonnal kiszórták a vétkes brit játékost, így gyakorlatilag emberelőnyben kezdtük a döntő játékrészt. Sajnos ezt a fórt is gyengén játszottuk meg, de ezt már megszokhattuk a mai mérkőzésen.

Szerencsére ami nem ment előnyben, ment egyenlő létszámnál: Palkovics középtávoli löketét nem tudta hatástalanítani Murphy, így már 2–0-ra vezetett a magyar válogatott! Szűk negyedóra volt hátra ekkor a mérkőzésből, és a maradék 15 perc bizony nem ígérkezett könnyűnek, hiszen várható volt, hogy az ellenfél mindent egy lapra feltéve rohamozni kezd majd.

Így is történt, de szerencsére hiábavalóak voltak a brit rohamok. Hetényi pár másodpercen belül többször is bravúrral óvta meg kapuját a góltól, amikor pedig ő már verve volt, a vas segítette ki a magyar válogatottat. Az utolsó nyolc perc páros kiállítással, és folytatódó brit fölénnyel kezdődött. Az utolsó két és fél perc előtt Horváth András is megsérült, mivel Chambers rendkívül sportszerűtlenül odaszúrt az ütővel a magyar játékos combjára. A bírók öt perc plusz végleges kiállítással szankcionálták a briteket, azaz fórban játszhattuk le a hátralévő időt.

Még sajnos akadt ok az izgalomra, mivel 18 másodperccel a vége előtt tőlünk is kiszórtak valakit, és büntetőt ítéltek a britek javára: de Ashley Tait nem talált be – inkább fogalmazzunk úgy, hogy Hetényinek egyszerűen nem lehetett gólt lőni! Az utolsó másodpercekben a szurkolók vastapssal köszöntötték a játékosokat, akik végül 2–0-ra verték meg Nagy-Britannia legjobbjait.

Folytatás pénteken, Szlovénia ellen – ha a magyar válogatott bármilyen módon legyőzi a házigazdát, ismét feljut az A-csoportba!

A szlovén jégkorong-válogatott magabiztos, 8–3-as győzelmet aratott Dél-Korea ellen az esti meccsen, ezzel biztossá vált, hogy a feljutásról a pénteki (20 óra) Szlovénia–Magyarország találkozó dönt. 

Egy szlovén vereséggel Ted Sator csapata az utolsó játéknap eredményeitől függetlenül is feljutott volna, de erre nem volt esély: a szlovénok Jan Mursak és Ales Kranjc góljával hét perc alatt elmentek 2–0-ra, a 13. percben Rok Ticar megszerezte emberelőnyből a harmadikat, innen pedig már csak a különbség volt kérdéses.

A szlovén csapat végül nyolc gólnál állt meg, a házigazdák a mieink elleni csúcsrangadóra hangolnak, Dél-Korea pedig a kiesésről döntő, Horvátország elleni mérkőzésre készülhet. A képlet egyszerű: a magyar–szlovén meccsen a győztes csapat feljut, dőljön el a rangadó rendes játékidőben, hosszabbításban, vagy szétlövésben.

ÉLŐ, SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSUNK IDE KATTINTVA OLVASHATÓ!

VIDEOINTERJÚ A MÉRKŐZÉS UTÁN
 
A TALÁLKOZÓ ÖSSZEFOGLALÓJA
 
 
(A Sport Tv felvétele)
VILLÁMINTERJÚK LJUBLJANÁBÓL

Kóger Dániel: „Boldog vagyok, hogy újabb ellenfelünket sikerült lenulláznunk. Már csak egyet kell."


Svasznek Bence:
„Fantasztikus győzelem, fantasztikus Hetényi."


Vas Márton:
Nagyon jó meccs volt, amelyen egy kiváló csapatot tudtunk legyőzni. A britek agresszíven játszottak, ezt bizonyítja, hogy a hajrában négy emberrel is megkockáztattak egy támadást, amit azért nem sokan mernének ellenünk bevállalni.


Kovács Csaba:
„Örülök, hogy ismét kapott gól nélkül sikerült győznünk. Hetényire büszke vagyok, elképesztő fickó! Nem idegeskedtünk, jól játszottunk és jól védekeztünk, ez pedig fontos, mivel nagy tornát csak olyan csapat tud nyerni, amelyik jó hátul, annyira meg vagyunk jók, hogy elöl legyenek helyzeteink."


Paul Thompson:
„Megvoltak a lehetőségeink a gólszerzésre, de szembetaláltuk magunkat egy nagyszerű estét kifogó kapussal. Legalább egy gólt megérdemeltünk volna, arra rászolgáltunk."


Ted Sator:
„Gratulálok a brit csapatnak. A 2007-es vb óta – amelyen Ted Sator még a szlovénokat irányította, a szerk. – nagyon sokat fejlődtek. Láttuk a tegnapi mérkőzésüket is, amelyen szintén nagyot játszottak, és az ott tapasztaltakat is felhasználtuk ma ellenük."


Hetényi Zoltán:
„Egy kapus célja mindig a shutout, ezért örülök, hogy újabb meccset hoztam le kapott gól nélkül. Köszönöm a kapitánynak a bizalmat és hogy első számú kapus lehetek. A társaknak a sok segítségért, a közönségnek pedig a biztatásért jár köszönet.

 DIVÍZIÓ 1-ES JÉGKORONG-VB
4. FORDULÓ
Nagy-Britannia–Magyarország 0–2 (0–0, 0–1, 0–1)
Lengyelország–Horvátország 6–0 (3–0, 2–0, 1–0)
Szlovénia–Dél-Korea 8–3 (3–0, 2–2, 3–1)  
A csoport állását ide kattintva tekinthetik meg!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik