Ted Sator: Nemcsak játékosként volt világklasszis, emberként is

Vágólapra másolva!
2009.03.26. 10:25
Néhány hete már nem az Alba Volán vezetőedzője Ted Sator, de ifjabb Ocskay Gábor az ő döntése nyomán lett csapatkapitány tavaly nyár végén. A tréner már visszautazott St. Louis mellett lévő otthonába. Szerda este lesújtva beszélt a tragédiáról.
Ted Sator (középen) szerint karrierje csúcsán volt Ocskay Gábor
Fotó: Mirkó István
Ted Sator (középen) szerint karrierje csúcsán volt Ocskay Gábor
Ted Sator (középen) szerint karrierje csúcsán volt Ocskay Gábor
Fotó: Mirkó István
Ted Sator (középen) szerint karrierje csúcsán volt Ocskay Gábor

„Elekes Blanka, a klub nemzetközi menedzsere e-mailjéből tudtam meg reggel, hogy mi történt. Sokkoltak a történtek. Sokkoltak… Nem tudom, hogy nekem rosszabb-e, mert itt vagyok, vagy azoknak, akik ott vannak. De bárcsak ott lehetnék…

Még nem tértem magamhoz. Kiscsicsó amellett, hogy világklasszis játékos, világklasszis ember is volt. Élete fénypontján, karrierje csúcsán történt vele a tragédia. Felfoghatatlan… Egyelőre csak a tragikus tényt ismerem, a halál okát nem, de hallottam, hogy felboncolják. De mindegy… Pótolhatatlan veszteség ért mindenkit. Ezúton szeretném kifejezni részvétemet Gábor édesapjának, a családnak, a klubnak, a szurkolóknak, mindenkinek, aki most ott gyászolja Kiscsicsót. Le vagyok sújtva.”

A LEÁLLÁSNAK LEHET ILYEN HATÁSA

Megdöbbenést váltott ki 2004 őszén, amikor egy orvosi vizsgálat során ifjabb Ocskay Gábornál szívrendellenességet fedeztek felk. Akkor úgy tűnt, az Alba Volán 19-ese soha többé nem léphet jégre, ám édesapa és fia nem adta fel. Felkeresték az akkor Pécsen praktizáló világhírű szívspecialistát, Papp Lajos professzort, aki hónapokon keresztül kezelte, majd kimondta a jégkorongozó számára mindent jelentő mondatot: visszatérhet a jégre!

– Hogyan érintette a játékos tragédiája?
– Megdöbbentő, szomorú eset, még mindig nem tértem magamhoz – mondta a professzor. – Gábor annyi idős volt, mint a fiam, a jéghoki volt az élete, kiváló embert ismertem meg benne.

– Véleménye szerint lehet összefüggés a négy évvel ezelőtt történtek és a mostani tragédia között?
– Miután nem ismerem a részleteket, nem szeretnék találgatásokba bocsátkozni. Egyébként is kötelez az orvosi titoktartás, s amíg a család nem oldoz fel alóla, orvosi kérdésekről nem beszélhetek.

– Ocskay Gábor hosszú hónapok kemény, megfeszített tempója után éppen pihent, három napja a jégpálya felé sem kellett néznie. Nem a konkrét esetet, hanem általánosságban tekintve, milyen hatással lehet egy sportoló szervezetére a hirtelen leállás?
– Valóban előfordul, hogy nem stresszhelyzetben, hanem a leállási fázisban történik ilyen tragédia, de mivel nem ismerem a részleteket, nem tudom, nem tudhatom, most is ez történt-e.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik