Szívbajok: öt orosz hokisnál észleltek rendellenességeket

Vágólapra másolva!
2008.11.12. 18:04
Címkék
A 19 éves Alekszej Cserepanov tragikus októberi halála után elrendelt vizsgálatsorozaton öt további orosz jégkorongozónál is szívrendellenességet mutattak ki a tesztek. Az orosz bázisú Kontinentális Hokiliga (KHL) az omszki csatár halála után azonnal megszigorította az egészségbiztonsági rendelkezéseket, és első lépcsőben 67 játékost rendelt felülvizsgálatra. Az eddig megvizsgált 49 játékosból ötnél találtak eddig nem észlelt szívproblémát. A liga szerint egyikük szervezetében sem találták doppingszer vagy kábítószer nyomait.
A 19 éves Alekszej Cserepanov (jobbra) halála utáni szigorítások máris eredményt hoztak
Fotó: Imago
A 19 éves Alekszej Cserepanov (jobbra) halála utáni szigorítások máris eredményt hoztak
A 19 éves Alekszej Cserepanov (jobbra) halála utáni szigorítások máris eredményt hoztak
Fotó: Imago
A 19 éves Alekszej Cserepanov (jobbra) halála utáni szigorítások máris eredményt hoztak

Máris megvan az eredménye az orosz bázisú Kontinentális Hokiliga (KHL) által Alekszej Cserepanov halála után elrendelt vizsgálatoknak: az orvosi teszteken öt játékosnál is potenciálisan veszélyes szívrendellenességet találtak.

Az Avangard Omszk 19 éves, a New York Rangers által draftolt szélsője csapata Csehov Vityaz elleni mérkőzésén lett rosszul a kispadon egy ütközés után, október közepén. Elvesztette az eszméletét, majd 20 perc késéssel kórházba szállították, de az intenzív osztályon már nem tudták újraéleszteni.

A tudósítások szerint Cserepanovnál az ütközés következtében úgynevezett commotio cordis lépett fel, amely egyébként a sportolók hirtelen halálának igen nagy százalékáért felelős.

A KHL igazgatótanácsa azonnal megszigorította az egészségügyi eljárásokat a tragédia után: a liga meccseinek mindegyikén két, teljesen felszerelt mentőautónak kell a helyszínen tartózkodnia, s a szolgálatot teljesítő egészségügyi személyzetben helyet kell kapnia kardiológusnak éppúgy, mint szemorvosnak – a játékosok és a nézők védelme érdekében, adott esetben gyors megsegítésük végett.

A jégkorongozók orvosi vizsgálatát is szigorították és alaposabbá tették az eddigieknél, és az első lépcsőben 67 játékos felülvizsgálatát rendelték el. Az első 49 beérkezett eredmény után máris öt játékosnál találtak eddig nem észlelt szívrendellenességet.

A vizsgálatok eredményét Marat Szafin, a liga szóvivője jelentette be. Tizennyolc játékos vizsgálati eredményét péntekre várják.

Szafin elmondta: az öt játékos szervezetében nem találták doppingszer vagy kábítószer nyomait. Mint ismeretes, a Moszkovszkij Komszomolec című orosz lap információi szerint Cserepanov stimulálószereket szedett – hivatalosan ezt még nem erősítette meg egy illetékes sem.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik