Gyógyíthatatlan agytumorral küzd a németek válogatott kapusa

Vágólapra másolva!
2008.11.11. 15:27
Tragikus vég egy szép karrier után: alighanem ez vár Robert Müllerre, a Kölner Haie jégkorongcsapatának kitűnő, 28 éves kapusára. A világbajnokságok során és a 2002-es olimpián is szereplő Müllernek agytumora van, ráadásul a daganat rendkívül agresszív, gyógyíthatatlan válfaja támadta meg szervezetét. A statisztikák szerint Müllernek arra is csupán néhány százalék esélye van, hogy még egy évig életben maradjon.
A kölni szurkolók kedvencük 80-as mezszámának felmutatásával kívántak jobbulást
Fotó: Imago
A kölni szurkolók kedvencük 80-as mezszámának felmutatásával kívántak jobbulást
A kölni szurkolók kedvencük 80-as mezszámának felmutatásával kívántak jobbulást
Fotó: Imago
A kölni szurkolók kedvencük 80-as mezszámának felmutatásával kívántak jobbulást

Egy jégkorongkapusnak huszonnyolc évesen még legjobb korszakát kellene élnie. Huszonnyolc évesen egy élsportolónak még nem a halálra kellene gondolnia. Robert Müller, a német jégkorong-válogatott kitűnő kapusa 28 évesen gyógyíthatatlan, rendkívül agresszív agytumorban szenved.

A hokison augusztusban agyműtétet hajtottak végre, de sajnos ez sem segített: állapota egyre rosszabbodott, és specialista kezelőorvosa, Wolfgang Wick szerint most már a gyógyíthatatlan fázisba került.

„Robert Müller már így is annyit élt a daganattal, mint amennyi a hasonló, agresszív glioblasztómában szenvedőknél átlagos” – nyilatkozta Wick a Spiegelnek.

Müllernél az agydaganatot 2006 novemberében fedezték fel az orvosok, mikor a hokis folyamatos szédülésre panaszkodott a Német Kupa előtt. Kemoterápiára küldték, és hosszabb pihenőre kényszerült, de így is részt vehetett a 2006–2007-es német All Star-gálán, és a Skoda-kupára a válogatottba is behívták. 2007-ben a kemoterápia után visszatért, és német bajnoki címet ünnepelhetett az Adler Mannheim csapatával.

Legközelebb már ellenfélként járt a Mannheim csarnokában, és a közönség nem fogadta szeretettel: egyes drukkerek az undorítónak bátran nevezhető „Kár, hogy túlélted a rákot!” rigmust skandálták neki…

„Ez az élet rendje. Amíg ott védtem, én voltam a hős, amikor elmentem, én lettem az ellenség…” – kommentálta az esetet Müller.

Hogy a kapusnak milyenek az esélyei? A felgyógyulásra semmi, ráadásul a hasonlóan agresszív agydaganattal kezeltek mindössze három százaléka él még legalább öt évig. A tumor nem reagál már a kemoterápiára, és úgy tűnik, semmiféle kezelés nem hatásos.

„Nem tartozom azok közé, akik könnyen kinyílnak, és mesélnek magukról vagy az érzéseikről. Most sem fogom tenni, és egyébként is: attól, hogy beszélek róla, a diagnózis ugyanaz marad. Egyébként meg jól érzem magam” – nyilatkozta a kétgyermekes családapa.

Egy kívánsága azért van: szeretne még egyszer kapusként a jégre korcsolyázni. Mind orvosa, mind csapata jelezte: ennek részükről semmi akadálya.

Mert ez a minimum, amit egy háromszoros német bajnok, kétszeres ezüstérmes, kupagyőztes sportember megérdemel.

A felirat: „Harcolni és győzni: jobbulást, Robert!”
Fotó: Imago
A felirat: „Harcolni és győzni: jobbulást, Robert!”

ROBERT MÜLLER

  • 1980 július 25-én született, Rosenheimben
  • Háromszoros német bajnok, kétszeres ezüstérmes
  • Német kupagyőztes
  • Hat világbajnokságon és egy olimpián vett részt a német válogatottal, melynek 1999 óta tagja
  • 2001-ben a Washington Capitals draftolta
  • A német hoki Hírességek Csarnokának tagja
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik