A finn kiválóság, Teemu Selanne a világbajnoki aranyéremről álmodik

Vágólapra másolva!
2008.05.01. 11:01
A kanadai jégkorong-világbajnokságra készülő finn válogatott jobb szélsője, Teemu Selanne bevallotta, a világbajnoki aranyérem miatt tér vissza hazája nemzeti csapatába. No meg azért, mert nem tudott nemet mondani Jari Kurri általános menedzser hívására.
Selanne (jobbra) újra élvezi a játékot
Fotó: Action Images (archív)
Selanne (jobbra) újra élvezi a játékot
Selanne (jobbra) újra élvezi a játékot
Fotó: Action Images (archív)
Selanne (jobbra) újra élvezi a játékot
Teemu Selanne 1988-ban a draft tizedik kiválasztottjaként került az azóta jobblétre szenderült Winnipeg Jetshez, de első meccsét csak négy évvel később, a ’92-93-as szezonban játszotta. Az első szezonjában aztán rögtön máig élő rekordot állított fel: 76 gólt lőtt és összesen 132 pontot szerzett újoncként, amit az elmúlt 16 évben nem tudott senki megdönteni.

Az idén már 38 éves támadó első 9 idényében folyamatosan a lélektani meccs/pont átlagérték fölött teljesített, az NHL-ben összesen 1067 meccsen 1158 pontot szerzett. Selanne idén már a visszavonuláson gondolkodott, ezért az Anaheim Ducksnál már csak 26 alapszakasz meccsen szerepelt (12 gól, 11 assziszt), de ismét nagyon élvezi a hokit és meggondolta magát: még nem akarja befejezni.

„Azt sajnálom, hogy a rájátszás ilyen rövidre sikerült, mert remekül éreztem magam a jégen” – mondta Selanne, aki azt is elárulta, nagy örömmel mondott igen a finn jégkorong-válogatott hívására, hogy a pénteken kezdődő vébén szerepeljen.

„Nehéz egy olyan fickó felkérésére nemet mondani, akinek a posztere annak idején a szobám falán lógott” – utalt a korábbi kiváló játékos Jari Kurri személyére a tengerentúlon csak „Finn Villanásnak” becézett támadó.

„Vicces, hogy a válogatottal bronz- és ezüstérmet szereztem olimpián, második lettem a világkupán, és világbajnokságon is, de a nemzeti csapattal még egyetlen nagy tornát sem sikerült megnyernem. Tudom, hogy a mostani vébé előtt nem mi vagyunk az esélyesek, de azt hiszem, ez egy remek alkalom lenne a mulasztás pótlására” – fogalmazott Selanne.

Noha már több 15 éve a klasszissok közé tartozik a jobbszélső, az elmúlt öt évben nem szerepelhetett egyetlen világbajnokságon sem, miután rakoncátlankodó térde miatt rendre nem tarthatott a finn válogatottal a tornára. Selanne sérülése miatt maradt ki 1995-ben Finnország eddigi egyetlen világbajnoki győzelméből is.

TEEMU SELANNE UTOLSÓ MESTERHÁRMASA AZ NHL-BEN




Chicago Blackhawks–Anaheim Ducks 3–6
2008. február 24., Selanne 5 pont (3 gól, 2 assziszt)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik