Bejutott a vb elődöntőjébe a svéd jégkorong-válogatott

Vágólapra másolva!
2007.05.09. 20:51
A jégkorong-világbajnokság második negyeddöntőjén Svédország gólfesztivált hozó meccsen győzte le Szlovákiát és jutott a négy közé. Ellenfelük a Svájc-Kanada párharc győztese lesz.
Martin Thornberg esik át Karol Krizan kapuson
Reuters
Martin Thornberg esik át Karol Krizan kapuson
Martin Thornberg esik át Karol Krizan kapuson
Reuters
Martin Thornberg esik át Karol Krizan kapuson
Hamar vezetést szereztek a szlovákok az oroszországi világbajnokág második negyeddöntőjében: Marián Hossa emberelőnyből talált be már két perc után. A svédek Fredrik Warg révén egyenlítettek a nyolcadik percben, ám alig telt el újabb 48 másodperc, és máris ismét Szlovákia volt előnyben: Richárd Kapus egy gyors ellentámadás után lőtt Johan Bäcklund kapujába.

Ekkor még hiába igyekezett egyenlíteni a háromkoronás válogatott, bár már az első húsz percben tizenhat lövést küldtek kapura.

Az első szünet után még harapósabban léptek jégre a svédek, és alig két percet kellett várniuk az egyenlítésre: Jonathan Hedström helyezett a kapuba egy jól visszatett korongot. A szlovákokat kicsit megfogta az egyenlítés, és csak Karol Krizan kapusnak köszönhették, hogy pár percig még állták a sarat.

A huszonhetedik percben azonban már újabb svéd gólt jelezhettek a játékvezetők, bár meg kell jegyezni, hogy Tony Martensson találata előtt Martin Thornberg keresztülesett Krizan kapuson, akit ez kicsit megzavart a védésben.

A szlovákok csak a harmad derekára szedték össze magukat, ekkor azonban sikerült gyorsítaniuk addigi kényelmes tempójukon, és letámadva a sárga mezeseket átvenni a kezdeményezést, de mégis ők kaptak újabb gólt. Branko Radivojevic buta kiállítását ugyanis kihasználták a svédek: Hedström ezúttal egy kipattanót vágott be közelről.

Ezután is Szlovákia veszélyeztetett (elsősorban a hokitörténelem egyik utolsó Bundesliga-frizurás játékosa, a nagyon aktív, de a cseh Jaromír Jágr fénykorát így is csak kinézetében idéző Marek Uram révén), de sípszó után szerzett góljukat nem adta meg a játékvezető, így 4–2-vel tértek pihenni a csapatok.

A harmadik harmad második percében Radivojevic jóvátette hibáját: kihalászta saját korongját az első lövését még védő Bäckström kapus alól, és gyorsan a kapuba emelt. Mielőtt azonban lendületből kiegyenlíthetett volna a szlovák csapat, egy rossz ütemű sorcsere miatt Martensson szólóban léphetett ki, és nem is hibázott.

A tizedik percben aztán kettős emberhátrányba került északi szomszédunk, legjobbjuk, Marián Gaborík pedig végleges kiállítást kapott, úgyhogy amikor Magnus Johansson a kékvonalról, Krizan kapus lábai közt belőtte a hatodik gólt, úgy tűnt, vége a meccsnek. Egy gyors kontra után Kukumberg azonban szépített, ami visszahozta a szlovákok életkedvét. Hiába hozták azonban le a kapust is a hajrában, csak egy újabb, vitatható végleges kiállítást szedtek össze az egy svédet a szabályosság határán palánkra kenő Pavol Demitra révén közelebb kerülniük nem sikerült, csak Martensson lőtt még egy üres kapus gólt.

7–4-es győzelmével Svédország elődöntős, ellenfele a négy között a csütörtöki Svájc–Kanada párharc győztese lesz.

71. VILÁGBAJNOKSÁG, OROSZORSZÁG, NEGYEDDÖNTŐ

Svédország–Szlovákia 7–4 (1–2, 3–0, 3–2).
G: Martensson 3, Hedström 2, Warg, M. Johansson, ill. Marián Hossa, Kapus, Radvojevic. K: Bäcklund 19/23, ill. Krizan 29/35
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik