Az IIHF 2008 szeptemberétől útjára indítja a Victoria-kupát

Vágólapra másolva!
2007.05.08. 18:59
Az oroszországi jégkorong-világbajnokság szünnapját választotta a Nemzetközi Jégkorong-szövetség (IIHF) annak bejelentésére, hogy a sportág történetében először olyan kupát hoznak létre, amelyért európai és észak-amerikai csapatok egyaránt versengenek.
René Fasel
René Fasel
René Fasel
René Fasel

A történelem első hivatalos jégkorongmeccsének helyt adó montreali jégpályáról Victoria-kupának elnevezett díjért először 2008 szeptemberében mérkőzik majd meg három gárda: az európai Bajnokok Ligája győztese, egy később kiválasztott NHL-gárda, és a tornát rendező város csapata.

A küzdelmeket a Victoria-kupáért minden évben rendezik majd meg, az európai szövetség pedig azt szeretné, ha idővel a BL-győztes mellett a Stanley-kupa győztese is állandó szereplője lenne a tornának.

René Fasel, aki 1994 óta áll az IIHF élén, azóta dolgozik az európai és az észak-amerikai jégkorong kapcsolatainak szorosabbra fűzésén. Egy akadályt azonban egyelőre nem sikerült elhárítania: Oroszország továbbra sem hajlandó aláírni az európai szövetségek és az NHL közötti, a játékosok adásvételéről szóló átigazolási megállapodást.

A legújabb, négy évre szóló szerződést még a hétvégén elfogadta a többi érintett ország, az oroszoknak kedd estig kellene aláírniuk. Enélkül az NHL-klubok nem igazolhatnának orosz hokisokat, amíg azoknak élő szerződése van, ám az igazán Észak-Amerikába vágyó játékosok eddig is kiléptek a kontraktusaikból, és mindenféle ellenszolgáltatás nélkül mentek át az NHL-be.

Az orosz szövetség elnökeként dolgozó egykori kapuslegenda, Vlagyiszlav Tretyak elmondta, a klubok nagy része elégedetlen a jelenlegi kompenzációs tervvel, amely szerint az NHL előre meghatározott nevelési támogatást fizetne az IIHF-nek, amelyet az európai szövetség osztana szét a tagországok között. Az orosz klubok az elmúlt években dollármilliókat követeltek teljesen hiába az olyan klasszisok távozása után, mint Alekszander Ovecskin vagy Jevgenyij Malkin, és azt szeretnék, ha a hokisoknak ki kellene tölteniük teljes szerződésüket hazájuk klubcsapatában, mielőtt az NHL-be távozhatnának.

A világbajnokság szerdán a negyeddöntőkkel folytatódik: Oroszország Csehországgal, Svédország Szlovákiával találkozik.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik