A Volán már biztosan nyert

SEBASTIAN TAMÁS, SZÛCS MIKLÓSSEBASTIAN TAMÁS, SZÛCS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2005.01.03. 21:32
Címkék
Éppcsak hogy megkezdődött a 2005-ös esztendő, s máris az év egyik legnagyobb hazai eseménye előtt állunk: péntektől vasárnapig a székesfehérvári jégcsarnok ad otthont a jégkorong Kontinentális Kupa négyes döntőjének.
Tavaly a Slovan Bratislava játékosai örülhettek, ôk vehették át a sorozat gyôztesének járó Kontinentális Kupát
Tavaly a Slovan Bratislava játékosai örülhettek, ôk vehették át a sorozat gyôztesének járó Kontinentális Kupát
Tavaly a Slovan Bratislava játékosai örülhettek, ôk vehették át a sorozat gyôztesének járó Kontinentális Kupát
Tavaly a Slovan Bratislava játékosai örülhettek, ôk vehették át a sorozat gyôztesének járó Kontinentális Kupát
Tavaly a Slovan Bratislava játékosai örülhettek, ôk vehették át a sorozat gyôztesének járó Kontinentális Kupát
Tavaly a Slovan Bratislava játékosai örülhettek, ôk vehették át a sorozat gyôztesének járó Kontinentális Kupát
Ilyen szintű eseményen korábban magyar együttes soha nem léphetett jégre, s őszintén szólva erre most is csak úgy kerülhet sor, hogy az Alba Volán-FeVita rendezőként szerzett jogot a szereplésre. Hatalmas sportdiplomáciai sikerről van egyébként szó, hiszen ezt megelőzően az ebben a formában 1997 óta létező Kontinentális Kupa döntőjének kizárólag A-csoportos válogatottal rendelkező ország adott otthont, tehát nyugodt szívvel kijelenthető, hogy a Volán már biztosan nyert ezen a tornán.
Egyébként 1997-ig a klasszikus kupasorozatban, azaz a BEK-ben küzdöttek az ókontinens legjobb klubcsapatai (a CSZKA Moszkva kereken húszszor happolta el a trófeát), kezdetben kieséses, majd a nyolcvanas évek közepétől a mai Kontinentális Kupához hasonló tornarendszerben. Aztán 1997-ben életre hívták az EHL-t (European Hockey League), amelynek keretében meghívásos alapon a legnagyobb európai hokinemzetek bajnokai csatároztak, ám három év után ez a sorozat érdekellentétek miatt megszűnt. Ugyancsak 1997-ben hozta létre az IIHF a Kontinentális Kupát, amelyben a csapatokat az ország előző évi eredményei alapján rangsorolja, majd négyes tornákat játszanak, a győztes továbbjut a következő fordulóba. A Kontinentális Kupa íly módon, ha a labdarúgásból szeretnénk példát venni, a hoki UEFA-kupájának tekinthető, s noha a nagy európai hokinemzetek (orosz, svéd, finn, cseh) klubcsapatai az első négy kiírásban nem vettek részt, elitverseny hiányában a legrangosabb európai kupaküzdelemnek tekinthető.

Az idén az EHL utódjaként létrehozták az ECC (European Champions Cup) nevű viadalt, amelynek fináléjában, egy héttel a székesfehérvári négyesdöntő után, a szlovák Dukla Trencin, a német Frankfurt Lions, a svéd HV 71 Jönköping, a finn Kärpät Oulu, az orosz Avantgard Omszk és a cseh HC Zlin ugrik egymásnak Szentpéterváron. A tavalyi orosz bajnok, az Omszk tehát az ECC-döntőben érdekelt, de - a Kontinentális Kupa erejét bizonyítandó - a Székesfehérvárott szereplő Dinamo Moszkva az idén magabiztosan vezeti az orosz pontvadászatot.
Ami a magyar együttesek kupamúltját illeti, az eddigi legnagyobb bravúr a Ferencváros nevéhez fűződik: a zöld-fehérek 1973-74-ben a klasszikus kieséses rendszerben túljutottak az olasz Bolzanón (idegenben 6-4-re, a Kisstadionban 5000 néző előtt 7-3-ra nyert a Fradi), a német EV Füssen gárdáján (Füssenben 8-7 - a második harmad közepén még 6-1 volt oda! -, a visszavágón pedig 5-3 a Ferencvárosnak). A holland Tillburg Trappers jelentette a végállomást a Kereszti, Mészöly, Havrán fémjelezte FTC-nek (2-11, 6-5), de az, hogy a honi bajnokcsapat egy lépésre került az elődöntőtől - különösen a magyar hoki akkori helyzetében -, igazán emlékezetes szereplésnek tekinthető, a hollandok elleni meccsen például tízezer néző tombolt a Kisstadion lelátóin.

A sorozat újabb kori történelmében három magyar együttes, az Alba Volán, a Dunaferr és a Ferencváros szerepelhetett, s közülük a dunaújvárosi együttes érte el a legkiemelkedőbb eredményt, mégpedig a 2002-03-as kiírásban: az Acélbikák egészen a 3. fordulóig jutottak (a 2. körben éppen a nagy vetélytárs székesfehérváriakat előzték meg), s az A-csoportos társaságban Pozsonyban bravúros döntetlent értek el az ukrán Szokol Kijev és az osztrák Villach ellenében. Ráadásul azon a tornán a kijevieknek négy gólt lövő Ladányi Balázst a torna legjobb csatárának választották.
Természetesen jó lenne, ha most is hasonló magyar sikerről számolhatnánk be, de igazság szerint erre rendkívül kevés az esély, hiszen a papírforma alapján a Dinamo Moszkva, a HKM Zvolen, és a Milano Vipers gárdája - amúgy jelenleg mindhárom együttes vezeti hazája bajnokságát… - jóval erősebbnek tűnik a Pat Cortina irányította Alba Volánnál. A cél tehát ez esetben nem az első hely megszerzése lehet, sokkal inkább az, hogy a székesfehérváriak tisztes helytállással bebizonyítsák, hogy az IIHF nem döntött rosszul, amikor nekik adta a rendezési jogot. Akárhogy is lesz, abban egészen biztosak lehetünk, hogy a szurkolók rendkívül élvezetes csatákat láthatnak majd, hiszen számtalan, eddig csak a televízió képernyőjén látott NHL-es sztár lép majd pályára Székesfehérvárott egy olyan torna keretében, amelyhez foghatót klubszinten még sohasem rendeztek Magyarországon.
A nagy eseményre, a Kontinentális Kupa döntőjére tehát csak három napot kell várnunk.
A visszaszámlálás már megkezdődött… ---- Szinte biztosra vehető, hogy a torna mindhárom napján telt ház fogadja majd a csapatokat a székesfehérvári jégcsarnokban. Az ülőhelyekre már korábban elfogytak a belépők és a háromnapos bérletek is gyorsan gazdára találtak, így már csak az állóhelyekre szóló napi belépők kaphatók, s azok is korlátozott számban. Aki tehát ott szeretne lenni a nagy eseményen, annak érdemes sietnie: a fehérvári jégcsarnok pénztáraiban délután 3-tól 6-ig, Budapesten pedig a Kisstadion épületében lévő Magyar Jégkorongszövetségben még kaphatók belépők.

A szervezők az utolsó simításokat végzik, szép lassan minden a helyére kerül a jégcsarnokban. Erre szükség is van, mert szerdán Magyarországra érkezik Federico Saviozzi, a Nemzetközi Jégkorongszövetség olasz ellenőre, akinek az lesz a feladata, hogy a legapróbb részletekig mindent átvizsgáljon, s meggyőződjön arról, hogy a Kontinentális Kupa négyes döntőjének résztvevőit az amúgy rendkívül szigorú előírásoknak megfelelő körülmények várják-e a Fejér-megyei városban.

Azt mondani sem kell, hogy óriási, Magyarországon még soha nem látott sztárok lépnek pályára a hét végén. Bizonyára fokozott érdeklődés kíséri majd a vendégek - köztük például a Dinamo Moszkva csillaga, a Stanley-kupa-győztes Pavel Dacjuk - minden mozdulatát, s bizonyára sokan lennének kíváncsiak a sztárcsapatok edzésére is. Nos, számukra jó hír, hogy a tréningek nyilvánosak lesznek, a sportág szerelmeseinek érdemes lesz csütörtök délutánra szabaddá tenni magukat, ugyanis az Alba Volán-FeVita (17 óra), a Milano Vipers (18), a HKM Zvolen (19) és a Dinamo Moszkva (20) edzését is meg lehet majd nézni. ---- Az őszi idényben - a sok sérülés miatt - gyakorlatilag egyszer sem tudta az általa ideálisnak tartott összeállításban pályára küldeni csapatát Pat Cortina, az Alba Volán-FeVita szakvezetője. Úgy tűnik, hogy a rossz sorozat szép lassan megszakad, hiszen a betegek és a sérültek fokozatosan felépültek és kapcsolódtak be a felkészülésbe, így három nappal a Kontinentális Kupa négyes döntője előtt már majdnem mindenkire számíthat a kanadai szakember. Palkovics Krisztián valószínűleg a kedd délutáni, Slavija elleni Interliga-összecsapáson pályára léphet majd, így csak a DAC elleni találkozón megsérült Kövér Gábor szereplése kérdéses, az orvosok véleményétől függ, hogy a szlovák csatár ott lehet-e a pénteki rajton. A Slavija elleni Interliga-találkozónak egyébként kettős tétje van: amellett, hogy a kedd esti mérkőzés lesz az Alba Volán főpróbája a Kontinentális Kupa négyes döntője előtt, a fehérváriak győzelmük esetén megszerezhetik az Interliga alapszakaszának második helyét, ami a további játék nélküli elődöntős pozíciót jelentheti a számukra. ---- Európa-kupa (BEK):
1965-66: ZKL Brno (csehszlovák)
1966-67: ZKL Brno
1967-68: ZKL Brno
1968-69: CSZKA Moszkva (szovjet)
1969-70: CSZKA Moszkva
1970-71: CSZKA Moszkva
1971-72: CSZKA Moszkva
1972-73: CSZKA Moszkva
1973-74: CSZKA Moszkva
1974-75: Krilja Szovjetov (szovjet)
1975-76: CSZKA Moszkva
1976-77: Poldi Kladno (csehszlovák)
1977-78: CSZKA Moszkva
1978-79: CSZKA Moszkva
1979-80: CSZKA Moszkva
1980-81: CSZKA Moszkva
1981-82: CSZKA Moszkva
1982-83: CSZKA Moszkva
1983-84: CSZKA Moszkva
1984-85: CSZKA Moszkva
1985-86: CSZKA Moszkva
1986-87: CSZKA Moszkva
1987-88: CSZKA Moszkva
1988-89: CSZKA Moszkva
1989-90: CSZKA Moszkva
1990-91: Djurgardens IF (svéd)
1991-92: Djurgardens IF
1992-93: Malmö IF (svéd)
1993-94: TPS Turku (finn)
1994-95: Jokerit Helsinki (finn)
1995-96: Jokerit Helsinki
1996-97: Lada Togliatti (orosz)

Európai Jégkorongliga (EHL)
1997: TPS Turku (finn)
1998: Feldkirch (osztrák)
1999: Metallurg Magnitogorszk (orosz) - megszűnt.

Kontinentális Kupa
1997-98: HV Kosice (szlovák)
1998-99: Ambri-Piotta (svájci)
1999-00: Ambri-Piotta
2000-01: Züricher SC Lions (svájci)
2001-02: Züricher SC Lions
2002-03: Jokerit Helsinki
2003-04: Slovan Bratislava (szlovák)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik