Nem bírtunk a brazilokkal a nyitányon

Vágólapra másolva!
2010.01.19. 19:13
Címkék
A magyar válogatott 3–1-es vereséget szenvedett Azerbajdzsántól a hazai rendezésű futsal Európa-bajnokság nyitó mérkőzésén. A kaukázusiak elsősorban brazil származású játékosaiknak köszönhetik a győzelmet, ugyanis mindhárom vendéggólt honosított dél-amerikai szerezte.
Sergio Luís (4-es) szerezte a második azeri gólt
Sergio Luís (4-es) szerezte a második azeri gólt

Bár a hírek szerint az összes jegyet eladták, mégis számos ülőhely maradt üresen a torna nyitó mérkőzésén. A Papp László Budapest Sportarénában így is remek hangulatot teremtettek a hazai szurkolók, az azeriek azonban hamar lehűtötték a kedélyeket: a 2. percben oldalberúgás után az egyik honosított brazil, Biro Jade lőtte ki mintegy tíz méterről a jobb alsó sarkot. Bizony elaludtak a mieink. 0–1

Sokáig nem játszottunk hátrányban, ugyanis egy egyszerű, ám annál nagyszerűbb szabadrúgás-variációból egyenlítettünk. Gyurcsányi Zsolt lőtte a kapu elé a labdát, amelybe győri klubtársa, Lódi Tamás tette bele a lábát, az azeri kapusnak esélye sem volt a hárításra. 1–1

A gyors gólváltás után egy időre befagyott az eredmény. Ahogyan arra szövetségi kapitányunk, Kozma Mihály előzetes nyilatkozatai alapján számítani lehetett, többnyire azeri lábakon járt a labda. A torna egyik titkos favoritjának tartott kaukázusiak bátran lőttek távolról, míg a mieink főként gyors ellentámadásaikban bíztak.

Sergio Luís állandó veszélyt jelentett a kapunkra, a brazil születésű center sokoldalúságát bizonyítja, hogy a 12. percben magyar gólhelyzetnél mentett hatalmasat becsúszva, majd a következő támadásnál már ő került ziccerbe, ám Balázs Zoltán ekkor még védte a próbálkozását.

Egy perccel később már nem tudta, igaz, ekkor könnyebb dolga volt a léc alá bombázó Sergio Luísnak, mivel a magyar kapus még a földön volt, miután hárította Jade távoli lövését. 1–2

A 16. percben mindkét oldalon a hálóba került a labda, nagy kár, hogy amíg Lódi révén mi csak az oldalhálót találtuk el, addig Alves (teljes nevén Alves De Sousa Edigleuson) Tóth Szabolcs sikertelen szerelési kísérletét követően a kapuba talált – Balázs tehetetlen volt a ziccernél. 1–3

Lett volna lehetőségünk még a szünet előtt csökkenteni a hátrányt, ám a legnagyobb helyzeteknél is becsúszott egy-egy hiba, leginkább pontatlan passz formájában.

A második húsz percnek így mínusz kettőről vágtunk neki, de csak a Gyurcsányi, Lódi összjáték után nagyot védő Andrej Tverjankinnak köszönhették a vendégek, hogy nem kaptak szinte rögtön a középkezdés után gólt.

A folytatásban is a magyar csapat birtokolta többet a labdát, amikor mégsem így volt, akkor az azeriek az idővel is játszottak, igyekezték lassítani a játékot. Hiába szálltuk meg azonban többször hosszabb időre a vendégek térfelét, a kapujukat sajnos nem tudtuk bevenni.

Teltek a percek, de továbbra sem sikerült elmozdulni 1–3-ról, így eljött az idő – a 17. percben –, amikor Kozma Mihály mezőnyjátékost küldött Balázs kapus helyére – muszáj volt kockáztatni.

Eredményre azonban ez sem vezetett, 3–1-re nyert Azerbajdzsán, így nagy lépést tett a továbbjutás felé, amit mi a csehek elleni mérkőzésen ugyancsak kivívhatunk. A csoportból ugyanis az első két helyezett jut a negyeddöntőbe.

 A FŐSZEREPLŐK NYILATKOZATAI
  
  



FUTSAL EB 
A-CSOPORT, 1. FORDULÓ
Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 7400 néző. Vezette: Cumbo (olasz), Lemal (belga)
Magyarország–Azerbajdzsán 1–3 (1–3)
Gólszerzők: Lódi, ill. Jade, Sergio Luís, Alves
A CSOPORT TOVÁBBI PROGRAMJA 
01. 21., 18.00  Azerbajdzsán–Csehország 
01. 23., 20.30  Csehország–Magyarország
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik