Elődöntőben a csehek és az azeriek

Vágólapra másolva!
2010.01.25. 23:55
null
A csehek az olaszok ellen is nagyot küzdöttek, négy közé jutás lett a jutalmuk (Fotó: Reuters)
Címkék
Hétfőn lejátszották a Magyarországon zajló futsal Európa-bajnokság két  negyeddöntőjét. A debreceni Főnix Csarnokban a csehek szétlövésben győztek Olaszország ellen, míg Budapesten Azerbajdzsán ugyancsak a szétlövésben bizonyult jobbnak Ukrajnánál.

CSEHORSZÁG–OLASZORSZÁG

A debreceni összecsapáson az első percek az olasz válogatott fölényében teltek, s az azzurrik a hatodik percben meg is szerezték a vezetést Vinicius Duarte lőtt a hálóba (1–0). A csehek válasza nem sokáig váratott magára, a nyolcadik percben Fric átadása után Kopecky jó tizenöt méterről bombázott a kapuba (1–1). Ezután is az olaszok irányítottak, de már óvatosabban játszottak, amit a csehek szórványos kontrákkal igyekeztek kihasználni. A türelmesen játszó olasz együttes azonban végül ismét feltörte a cseh védelmet, a 18. percben Saad Assis szerzett újra előnyt válogatottjának (1–2).

Csehország a szünetben rendezte sorait, bátran kezdett, s ennek meg is lett az eredménye, a 24. percben Sláma egyenlített (2–2). Sőt, a 28. percben már a csehek vezettek, méghozzá egy öngóllal: Fric lövése utána a labda a kapufáról Vinicius Duartére, majd a játékosról a hálóba pattant (3–2). Az olasz válogatott ezután fokozta a tempót, nagy lendülettel rohamozott, s a 33. percben Saad Assis kiegyenlítette az állást (3–3). A rendes játékidőben már nem esett több gól, következett hát a büntetőpárbaj.

Az olaszok kezdtek, először Saad Assis állt a labda mögé, ám Gercak kiütötte a labdát. Kopecky a léc alá lőtt, így a csehek kerültek előnybe, sőt, Bácaro lövése után Gercak ismét védett, míg Dlouhy nem hibázott. Gercak a harmadik büntetőt, Nora lövését is hárította, ahogyan ezután Resetárét Feller. A következő körben Vinicius Duarte a kapuba bombázott, ám mivel Fric sem hibázott, meglepetésre a csehek jutottak az elődöntőbe, a 2003-as Európa bajnok, az előző torna ezüstérmese pedig kiesett.

Csehország az orosz-spanyol meccs győztesével játszik csütörtökön 20 órakor Debrecenben.

AZERBAJDZSÁN–UKRAJNA

Nyolc másodperccel a kezdés után már meg is született a mérkőzés első gólja, ami Ukrajna vezetését jelentette: Romanov a hatosról lőtt laposan a kapuba (0–1). Azerbajdzsán válogatottja a harmadik percben egyenlített, Serjao verekedte át magát a védőkön, Farzalijevhez passzolt, aki kapásból a hálóba helyezett (1–1). Az azeriek többet támadtak, de a jól védekező ukránok is veszélyesen kontráztak, sőt, a 11. percben ismét megszerezték a vezetést, ekkor Csepornjuk talált a kapuba (1–2). A 18. percben ismét egyenlővé vált az állás, Thiago lőtt hat méterről a bal felső sarokba (2–2).

A második félidőt nagy iramban kezdték az együttesek, továbbra is az azeriek játszottak fölényben, s dolgoztak ki több helyzetet, de a lövések rendre pontatlanok voltak. A 25. percben először került előnybe Azerbajdzsán válogatottja, egy szabadrúgás-kombináció végén Biro Jade lőtt laposan a kapu közepébe (3–2). Nagy harcot vívtak a csapatok, az azeriek továbbra is bőkezűen tékozolták helyzeteiket, az ukránok azonban pontosabban lőttek, s a 34. percben megszerezték harmadik góljukat, Kondratyuk talált a kapuba (3–3). Izgalmas volt a hajrá, amely végül nem hozott döntést - az ukránok 12 másodperccel a vége előtt kisbüntetőt is hibáztak – így a nap második negyeddöntője is büntetőkkel dőlt el.

Az ukrán Zamjatyin állt először a labda mögé, s nem is hibázott, ahogyan az első azeri lövő, Serjao sem. Romanov értékesítette büntetőjét, Thiago is belőtte a magáét, Pavlenkóét viszont védte Tverjankin. Biro Jade a léc alá bombázott, Csepornjuk jött, de Tverjankin ismét védett. Farzalijevre maradt a döntés, s mivel ő a kapuba talált, Azerbajdzsán jutott az elődöntőbe.

Az azeriek a keddi szerb–portugál negyeddöntő győztesével találkoznak csütörtökön 17.30-kor Debrecenben.

FUTSAL EB, NEGYEDDÖNTŐ 
Csehország–Olaszország 33 (12) (büntetőkkel: 31) 
Debrecen, Főnix Csarnok. V.: Oleg Ivanov (ukrán), Petros Panayides (ciprusi) 
Csehország: Libor Gercak - Martin Dlouhy, Marek Kopecky, David Fric, Lukás Resetár. Kispad: Tomás Meller, Radovan Kroulik, Josef Havel, Jiri Novotny, Michal Belej, Zdenek Sláma, Jan Janovsky. Szövetségi edző: Tomás Neumann. 
Olaszország: Alexandre Feller - Marcio Forte, Clayton Baptistella, Luca Ippoliti, Saad Assis. Kispad: Stefano Mammarella, Marco Ercolessi, Sergio Romano, Vincenzo Botta, Vinicius Bácaro, Vinicius Duarte, Patrick Nora. Szövetségi edző: Roberto Menichelli. 
Gólszerző: Kopecky 8., Sláma 24., Vinicius Duarte 28.-öngól, ill. Vinicius Duarte 6., Saad Assis 18., Saad Assis 33.
 
Azerbajdzsán–Ukrajna 3–3 (2–2) (büntetőkkel 4–2) 
Budapest, Papp László Sportaréna. V.: Ivan Sabanov (orosz), Tommi Grönman (finn) 
Azerbajdzsán: Andrej Tverjankin - Serjao, Felipe, Rizvan Farzalijev, Biro Jade. Kispad: Marat Szaljanszki, Szergej Csujkov, Alves, Rizvan Farzalijev, Thiago, Namig Mammadkarimov, Vitalíj Boriszov. Szövetségi edző: Alesio da Silva. 
Ukrajna: Vladislav Lisenko - Mihajlo Romanov, Jefgenyíj Rogacsov, Szergej Csepornjuk, Valeríj Zamjatyin. Kispad: Vladislav Kornyejev, Maxim Pavlenko, Dimitríj Ivanov, Dennis Ovszannyikov, Valeríj Legcsanov, Alexander Kondratyuk, Dimitríj Slicsenko. Szövetségi edző: Gennadij Lisencsuk. 
Gólszerző: Farzalijev 3., Thiago 18. Biro Jade 25., ill. Romanov 1., Csepornjuk 11., Kondratyuk 34.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik