Tanácsok Storcknak, avagy visszatérő futballproblémák a válogatottnál

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.06.01. 05:16
Címkék
A legutóbbi Magyarország – Elefántcsontpart mérkőzésen azonban több olyan típusszituáció adódott, amelyet csapatunk nem elég hatékonyan oldott meg, és amelyek visszatérőek válogatottunk játékában. Ez nem azt jelenti, hogy az adott szituációban elvesztettük a labdát, hanem azt, hogy nem aknáztuk ki a típushelyzetekben rejlő maximális lehetőségeket.És itt csupán arról van szó, hogy 2-3 ember összműködését kéne megoldani, amivel nőne a játékunk hatékonysága és kiszámíthatatlansága.

Előzmények:
Válogatottunk támadásszövése során előszeretettel használja arombuszjátékot, a „felpassz-visszapassz”kombinációt, amellyel könnyen fel lehet gyorsítani a játékot, hiszen mindig az egymással szemben lévő játékosok passzolnak egymásnak.Előzmények:
Válogatottunk támadásszövése során előszeretettel használja arombuszjátékot, a „felpassz-visszapassz”kombinációt, amellyel könnyen fel lehet gyorsítani a játékot, hiszen mindig az egymással szemben lévő játékosok passzolnak egymásnak.

1

A fenti összjáték koncepció maga után vonzza azt, hogya pálya szélső területén soha sem állhatnak a játékosok egy vonalban, mert nem tudják megoldani a„felpassz-visszapassz”kombinációt.
Lásd a következő ábrát!

2
Ez astatikus típushelyzetvissza-visszatérő szituáció válogatottunk játékában.
Azonban elődeink kitaláltak egydinamizáló játékhelyzet-megoldó algoritmust, mely arra hivatott, hogy astatikus játékhelyzeteket mozgásba hozzuk. Ez a megoldás a„párhuzamos mozgások”nevet viseli, melyet Szűcs Gyula dokumentált aTámadójáték a labdarúgásbancímű könyvében, 1961-ben.

szűcs gy

drill_160525_0
Párhuzamos mozgások a WM játékrendszerben

A következőkben arombusz játék és a „párhuzamos mozgások”segedelmével fogjuk megoldani azokat a visszatérő típus helyzeteket, mellyel válogatott játékosaink szembesülnek meccsek óta.
Nézzük a problémás helyzeteket!
Probléma 1:
hu megj fog kep
Leírás:
A labda Langnál, akitől Kleinheisler kéri a bőrt. A helyzet megoldhatatlan, mertközéppályásunk a mezőnynek háttal áll, így a neki felpasszolt labdát azonnal visszaadja a feladónak, vi. egy métert nem haladtunk előre.
Nagyot leszámítva, minden játékosunk áll és vár.
Értsd:a játékhelyzet statikus, amelyet dinamizálni kell.
Már most jelzem, hogy különösen Kádár rendszeres egyhelyben állása szembetűnő, amely majd a következő eseteinkben is látható lesz.
1. megoldás:

hu fugg
Leírás:

A játékosok a helyzet megoldására mélységi irányú„párhuzamos mozgásokat”és arombusz játékotalkalmazzák.

Kleinheisler beindul, Kádár mélységben visszalép. Kádár labdát kap, majdoldalvonalpassztad Gyurcsónak, aki egy visszapasszal hozza játékba a mezőnnyel szembe mozgó Kleinheislert.
2. megoldás:

hu szel
Leírás:
A játékosok a helyzet megoldásárakereszt irányú „párhuzamos mozgásokat”és a rombusz játékotalkalmazzák.
Kleinheisler oldalra kimozog, Kádár keresztbe bemozog. Kleinheisler labdát kap, majdoldalvonalpassztad Gyurcsónak, aki egy visszapasszal hozza játékba a mezőnnyel szembe mozgó Kádárt.

Probléma 2:

hu
Leírás:
Lang labdavezetéssel indítja a labdakihozatalt. Lang, Kádár, Gyurcsó egyvonalban áll, sétál.
Nagyot kivéve minden játékosunk áll és vár..

1. megoldás:

hu fugg2
Leírás:
A játékosok a helyzet megoldásáramélységi irányú „párhuzamos mozgásokat”alkalmaznak.
Szélen Kádár beindul, Gyurcsó visszalép.
Középen nagy beindul és Kleinheisler visszalép.

2. megoldás:

hu blokk
Leírás:
A megoldás hasonló mozgásokat kíván, mint az első opció, azonban Gyurcsó leblokkolja a Kádárral induló védőt, így Kádár üresen marad a bal szélen.

3. megoldás:

hu kereszt
Leírás:
A játékosok a helyzet megoldására akeresztirányú „párhuzamos mozgásokat”használják fel.
Kádár befelé mozog, miközben Nagy kifut az oldalvonalhoz. Ugyanakkor Gyurcsó bemozog, miközben Kleinheisler kimozog a pálya szélére.

4. megoldás:
hu kombi1
Leírás:
A játékosok a helyzet megoldására amélységi irányú és a keresztirányú „párhuzamos mozgásokat”alkalmazzák.
Nagy és Kleinheiser kimozog, miközben Kádár és Gyurcsó bemozog, majd Nagy és Kádár beindul, miközben Kleinhesler és Gyurcsó mélységben visszalép.

5. megoldás:

hu kombi2
Leírás:
A játékosok a helyzet megoldására amélységi irányú és a keresztirányú „párhuzamos mozgásokat”alkalmazzák.
Nagy és Kádár beindul, miközben Gyurcsó és Kleinheisler visszalép, majd Nagy és Kleinheisler kimozog a pálya szélére, miközben Kádár és Gyurcsó a pálya tengelye felé fut.

6. megoldás:

hu forgas
Leírás:
A játékosok akeresztirányú és a mélységi irányú „párhuzamos mozgásokat”,mint4 emberes forgástalkalmazzák.
Nagy beindul, a helyére bemozog Kádár, miközben Gyurcsó visszalép, akinek a helyére Kleinheisler mozog ki.

7. megoldás:

hu melysegi
Leírás:
A Kádár - Gyurcsó kettős,rombusz játékotjátszik úgy, hogy Gyurcsó egy befelé indított induló csel után visszalép a labdáért, majd a megkapott mélységi passzt visszaadja Kádárnak vagy Nagynak.
A Kleinhesler-Nagy kettősmélységi irányú „párhuzamos mozgást”hajt végre, úgy hogy a visszalépő KleinheislerleblokkoljaNagy védőjét.

8. megoldás:

hu 3
Leírás:
A Kádár-Nagy - Kleinheisler hármas egy3 emberes forgásthajt végre, miközben Gyurcsó az un.Del Piero beforgatástalkalmazza, ahol Gyurcsó sprintben beindul a pálya tengelye felé és amikor átkerül a védőgyenge oldalára, akkor hirtelen irányt váltva az oldalvonal felé beindul és labdát kap.

Probléma 3:

hu balszel
Leírás:
Lang indítja a labdakihozatalt labdavezetéssel. Egyedül Gyurcsó mozog, aki mélységi játékra helyezkedik, felpasszt kap, amelyet visszapasszol Kádárnak és Kádár a védelem mögé került.

1. megoldás:

hu balszel2
Leírás:
A játékosok a helyzetetrombusz játékkal, vagy Del Pierro beforgatássaloldják meg.
Kádár mélységi passzra bemozog, ha labdát kap, akkor azt visszapasszolja a mezőnnyel szembe mozgó Kleinheislernek.
Kádár bemozgásával egyszerre Gyurcsó is bemozog és amikor átkerül avédő gyenge oldalára, akkor irányt váltva beindul az oldalvonalra, ahololdalvonalpassztkap Langtól.

Probléma 4:

hu jh1
Leírás:
A felfutó Fiola szélességi passzt kap. Labdavezetéssel megindítja a labdakihozatalt, de Dzsudzsák a Fiola előtti területre mozog és magával hozza védőjét.

1. megoldás:

hu jh2
Leírás:
A kimozgó Dzsudzsákmögékerülésthajt végre a pálya belseje felé és az összekötő területén kapura tör a megkapott labdával.

2. megoldás:

hu jh3
Leírás:
A Fiola felé jövőlabdával szembe mozogDzsudzsák, területet képez önmagának, majd a kellő pillanatban visszaindul szélre és labdát kap.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik