Világbajnoki stadionmustra 12 hónappal a rajt előtt

Vágólapra másolva!
2013.06.12. 16:10
null
A riói Maracana-stadion lesz a vb központja: az 1950-es „finálé” után a jövő évi döntőt is itt játsszák (Fotó: Reuters)
Összesen tizenkét helyszínen rendezik meg a pontosan egy év múlva kezdődő labdarúgó-világbajnokság mérkőzéseit Brazíliában. A nyitó mérkőzést a rendezők játsszák június 12-én Sao Paulóban, a döntő helyszíne pedig a riói Maracana Stadion lesz. A világbajnokság főpróbája azonban már a héten elkezdődik a Konföderációs Kupával.  Körkép a stadionokról – látványtervekkel.

 

Maracana Stadion (Rio de Janeiro)

Az 1950-es brazíliai világbajnokságra épült stadion hét mérkőzés helyszíne lesz a nyári torna során, a július 13-i döntőt is itt rendezik majd. Az egykoron 200 000 néző befogadására alkalmas óriásaréna jövőre ugyan csökkentetett létszámú szurkolót tud fogadni, ám a 76 935 férőhelyes Maracana így is Brazília legnagyobb stadionja.

1950-BEN A LEGVÉGÉN BUKTÁK EL A VILÁGBAJNOKSÁGOT

Hatvanhárom évvel ezelőtt szintén Brazíliában rendezték a labdarúgó-világbajnokságot, ezzel a brazilok az ötödikek a torna történetében, akik második alkalommal rendezhetik meg a FIFA világversenyét. Korábban Olaszország (1934, 1990), Franciaország (1938, 1998), Németország (1974 – még NSZK-ként, 2006), illetve Mexikó (1970, 1986) rendezett két alkalommal is világbajnokságot.

Az első itteni vb-n 16 csapatos volt a mezőny, a csoportküzdelmek után ugyanakkor még nem kieséses szakasz, hanem újabb csoportjátszma következett: a négy csoportelső egy csoportot alkotott, körmérkőzések után a csoport végeredménye határozta meg a világbajnoki helyezéseket – ez a vb az egyetlen, amelyen nem játszottak klasszikus vb-döntőt.

A brillírozó brazilok hengereltek Svédország (7:1), illetve Spanyolország (6:1) ellen, így az utolsó mérkőzésen Uruguay ellen akár döntetlennel is világbajnokok lehetettek volna, de a Maracanában rendezett, mindent eldöntő mérkőzésen Uruguay fordítani tudott, és 2:1-es győzelmével elhódította a Jules Rimet-kupát, a hazaiaknak pedig „csak” az ezüstérem jutott a 200 ezer szurkoló előtt elveszített meccset követően.

A Maracana az egyetlen stadion, amelyben 1950 után 2014-ben is rendeznek mérkőzést a labdarúgó-világbajnokságon. Az elmúlt 63 évben számos felújításon, átépítésen átesett Maracana nézőterét teljesen átalakították, korszerűbbre varázsolták, új tetőt is kapott a stadion, az arculat – amelyet a Történelmi és Művészeti Örökség Nemzeti Intézete is felvett a listájára – ugyanakkor a régi maradt.

Mineirao Stadion (Belo Horizonte)

A brazil első osztályú Atlético Mineiro, illetve Cruzerio otthonául szolgáló, 1965-ben épült stadion 62 547 néző befogadására képes. Összesen hat meccset játszanak itt, ezek közül a legrangosabb a világbajnokság egyik elődöntője lesz. A stadiont a lehető legmodernebb technikák alapján újították fel, környezetvédelmi szempontokat is figyelembe véve: a tetőn kialakított vízelvezető rendszer segítségével akár 6270 000 liter esővizet is elvezethetnek, amelyet később újrahasznosítanak.


Nemzeti Stadion (Brazíliaváros)

A riói után a 70 064 néző befogadására alkalmas fővárosi Nemzeti Stadion az ország második legnagyobb arénája. Az átépített stadion teljesen új arculatot kapott, acélszerkezettel és tetővel, megsüllyesztett pályával (ezt több stadion átépítésénél is alkalmazták), amely még jobb rálátást ígér a szurkolóknak.

BRASÍLIA A HARMADIK FŐVÁROS
Brazíliaváros (Brasília) 1960 óta Brazília fővárosa. Korábban az ország déli részén, a partvidéken fekvő Rio de Janeiro volt, előtte pedig Salvador.

Csakúgy, mint az összes felújított stadion munkálatainál, itt is gondosan odafigyeltek a környezetbarát és gazdaságos megoldásokra. Hét mérkőzést játszanak Brazíliavárosban, ezek közül a csoportmeccsek mellett az egyik negyeddöntőt is, de a helyiek valószínűleg idén nyáron sem fognak unatkozni: a hazai rendezésű Konföderációs Kupa nyitó meccsét is itt rendezik június 15-én (Brazília–Japán), így a szurkolók már egy évvel a világbajnokság kezdete előtt belekóstolhatnak a torna hangulatába.


Pantanal Aréna (Cuiaba)

A négy mérkőzésnek helyt adó Pantanalt kifejezetten a világbajnokságra kezdték el építeni Brazíliában, a jövőre elkészülő stadion összesen 42 968 néző befogadására lesz alkalmas. Mivel a stadiont nem klubcsapat számára építik, az előzetes tervek szerint a világbajnokságot követően koncertek, bemutatók, különböző kulturális és egyéb események rendezésére használnák majd.



Baixada Aréna (Curitiba)

Az Atlético Paranaense tulajdonában lévő stadion a világbajnokság évében ünnepli fennállásának századik évfordulóját, bátran mondhatjuk, hogy nem lehet szebb centenáriumot elképzelni egy arénának a világbajnokság rendezésénél. A 41 456 néző befogadására képes stadiont legutóbb 1999-ben újították fel, akkor az ország legmodernebb arénájának számított – nem volt tehát kérdés, hogy helyszíne lesz a jövő évi tornának.


Castelao Aréna (Fortaleza)

Az 1973-ban épült stadiont teljesen felújították a világbajnokságra, 2012 végén pedig már át is adták. Az átépített aréna 64 846 férőhelyet biztosít az érdeklődők számára. A Konföderációs Kupa során itt játsszák a Brazília–Mexikó mérkőzést, később az egyik elődöntőt is. A világbajnokságon a hazai csapat a második csoportmérkőzését játssza Fortalezában, majd a csoportkörök után egy nyolcad- és egy negyeddöntőt is rendeznek a stadionban.



Amazonia Aréna (Manaus)

Az Amazonas környéki esőerdők mentén található Manaus teljesen új stadiont kap a világbajnokságra. Az aréna egy kosár alakját vette fel, utalva a helyi hagyományra. A régióban különösen odafigyelnek a környezetvédelemre, így például az összegyűjtött esővizet fogják a pálya locsolására, illetve a mosdókban használni, de egyre több energiát takarítanak meg napelemek használatával is. A négy csoportmeccs helyszínéül szolgáló, 42 377 néző befogadására alkalmas stadiont később koncertek és kulturális események rendezésére használnák fel.

Friss képek a készülő Amazonia Arénáról!



Dunas Stadion (Natal)

Az Amazonia Arénához hasonlóan itt is vadiúj stadion épül régi, elavult pályák helyén. A stadion neve a környék közismert természeti jelenségére, a homokdűnére utal, a szerkezet hullám alakja pedig szintén erre emlékezteti majd az odalátogatókat. A 2013 végére tervezett átadás után a Dunas stadion 42 086 néző befogadására lesz alkalmas.

Beira-Rio Stadion (Porto Alegre)

Az ország szinte legdélebbi részén lévő stadion festői környezetben található, hosszú évtizedek óta szolgál az Internacional otthonául. Nagy derbiket és nem kevesebb, mint négy Libertadores-kupa-döntőt rendeztek már itt, a jövő évi világbajnokságon pedig négy csoportmeccs mellett egy nyolcaddöntőt tartanak majd a Beira-Rio Stadionban.

Az 1969-ben épített komplexumot most felújították, az új tetőszerkezet és az átalakítások után maximálisan 50 287 néző befogadására lesz alkalmas az egy év múlva kezdődő tornán.

Pernambuco Aréna (Recife)

A Konföderációs Kupán vizsgázó, újonnan épített stadiont május 22-én adták át, a jövő évi világbajnokságon öt mérkőzést rendeznek benne. A 44 248 férőhelyes stadion júniustól a brazil első osztályú Nautico hazai pályája lesz, s még ebben a hónapban a Konföderációs Kupa keretein belül rendezik meg az első válogatott meccseket a Pernambuco Arénában.

Az új stadion köré teljes infrastruktúrát készítettek, új repülőtérrel a közelben, bevásárlóközpontokkal, éttermekkel, illetve mozikkal. A Pernambuco energiafogyasztását több más rendező helyszínhez hasonlóan itt is igyekeznek napelemek beszerelésével előállítani.

Fonte Nova Aréna (Salvador)

Az 56 000 férőhelyes stadiont kifejezetten a Konföderációs Kupára, illetve a világbajnokságra építették, az egykori helyi stadion helyén, amelyet 2007-ben bezártak, majd három évvel később le is bontottak. Az acéltetővel bevont Fonte Nova négy mérkőzésig lesz helyszíne a világbajnokságnak: két csoportmeccset, egy nyolcaddöntőt, illetve egy negyeddöntőt rendeznek 2014-ben Salvadorban.

Sao Paulo Aréna (Sao Paulo)

A Corinthians új stadionjára sokan vártak már Sao Paulóban, ez a csapat volt az egyetlen a három helyi klub közül, amely nem rendelkezett saját arénával, így a 2014-es világbajnokságra való felkészülés meghozta a gyümölcsét. A tervek szerint a stadion 2014 elejére lesz kész, a 65 807 néző befogadására alkalmas létesítmény lesz a nyitó meccs helyszíne, ezután még négy találkozót rendeznek itt, beleértve egy elődöntőt is.

 

LÉTESÍTMÉNYEK, JEGYEK, KORRUPCIÓS BOTRÁNYOK, A SELECAO HELYZETE: A NEMZETI SPORT SZERDAI SZÁMÁBAN TERMÉSZETESEN KIEMELTEN, PANORÁMAOLDALON FOGLALKOZIK A 2014-ES VILÁGBAJNOKSÁGGAL. KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL, VAGY TÖLTSE LE DIGITÁLIS VÁLTOZATBAN!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik